ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ДОГОВОРІВ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ В ОПТОВІЙ ТОРГІВЛІ




  • скачать файл:
Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ДОГОВОРІВ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ В ОПТОВІЙ ТОРГІВЛІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В економічній системі, що формується в Україні на ринкових засадах, вирішального значення набувають якісно нові для вітчизняної економіки товарно-грошові відносини. Відповідно виникає необхідність створення адекватних правових умов їх розвитку та механізму правового регулювання цих відносин в процесі товарно-грошового обміну.

В системі правового регулювання товарно-грошового обміну особливе місце займає договір купівлі-продажу, як універсальна і доцільна правова форма опосередкування товарно-грошових відносин. За своєю юридичною природою цей договір є складною і гнучкою правовою формою, в яку можуть перетворюватися різні за своїм характером майнові правовідносини. Це важливо підкреслити, оскільки в умовах централізованої економіки сфера дії договору купівлі-продажу обмежувалася переважно роздрібною торгівлею.

Таким чином, договір купівлі-продажу слід розглядати як родове поняття відносно різних видів договорів, характерних не лише для роздрібної, але й оптової торгівлі, яка стає в Україні домінуючою сферою товарно-грошового обігу.

У зв’язку з цим дедалі актуальнішими стають проблеми переосмислення ролі і місця договору купівлі-продажу у регулюванні відносин суб’єктів оптового ринку, розширення сфери його застосування, а також удосконалення цивільно-правового забезпечення договірних відносин в оптовій торгівлі.

Актуальність проблеми теоретичного і практичного характеру відносно договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі як інституту цивільного права, вдосконалення його нормативно-правового регулювання посилюється по мірі розширення масштабів його використання, звуження сфери регламентації цього договору адміністративними методами, реалізації загальнодозвільного прин­ципу регулювання відносин в оптовій торгівлі і введення нових кодексів – Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України.

Нова кодифікація цивільного і господарського законодавства України не тільки не усунула “білі плями” у правовому регулюванні договірних відносин в оптовій торгівлі, але й ще більше ускладнила цей процес унаслідок дублювання і паралелізму суперечливих норм права, які містяться у главі 54 Цивільного кодексу України і главі 30 Господарського кодексу України. Деформація цивільно-правових засад регулювання договірних відносин у сфері оптової торгівлі може призвести до вихолощення юридичної сутності договору купівлі-продажу, звуження його функцій і зниження ролі цього договору в ефективній реалізації товарно-грошових відносин в оптовій торгівлі.

В цілому виникають складні науково-теоретичні і практичні проблеми обґрунтування юридичної природи договору оптової купівлі-продажу, його зміс­ту, визначення нових видів договорів для сфери оптової торгівлі, виявлення їх особливостей, окреслення їх функцій, суттєвого покращення правового регу­лювання у межах цивільного законодавства, оскільки саме воно покликане забез­печити регулювання всіх майнових відносин товарно-грошового характеру.

Основні положення дисертації і висновки ґрунтуються на науково-теоретичних основах цивільного права та інших галузей, а також наукових працях відомих українських учених-правознавців: Д.В. Бобрової, А.С. Васильєва, М.В. Гордона, О.В. Дзери, А.С. Довгерта, В.М. Коссака, Н.С. Кузнєцової, І.М. Кучеренко, І.Ю. Краська, В.В. Луця, В.К. Мамутова, Н.М. Мироненко, О.А. Підопригори, О.О. Підопригори, О.А. Пушкіна, В.І. Семчика, Н.А. Саніахметової, Є.О. Харитонова, Я.М. Шевченко, В.С. Щербини, Ю.С. Шемшученка та ін.

В процесі роботи вивчено і проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних авторів з питань договірного регулювання відносин купівлі-продажу, зокрема: М.І. Брагінського, Є.Е. Богатих, Ю.Є. Булатецького, В.В. Вітрянського, Є.А. Васильєва, Н.М. Голованова, Л.П. Дашкова, О.С. Йоффе, Н.Н. Клейна, О.О. Красавчикова, Л.А. Лунца, Д.І. Мейєра, Б.І. Пугінского, Ю.В. Романець, Є.А. Суханова, А.П. Сергєєва, Ю.К. Толстого, Л.І. Шевченко, К.М. Шміткоффа, Г.Ф Шершеневича, В.А. Язева та ін.

Проте, в останні роки в науковій юридичній літературі України теоре­тичні питання договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі не були предметом комплексного, цілісного дослідження. Надзвичайно слабо узагальнена і прак­тика укладення, виконання і цивільно-правового регулювання договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі. Таким чином, відсутність науково-теоретичних розробок із зазначеної проблематики та узагальнень практики зумовили актуальність теми і необхідність даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно з планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового і підприємницького права Інституту держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України “Роль і значення цивільного права в регулюванні майнових і особистих немайнових відносин в сучасній Україні”.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)