ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПІДРОЗДІЛАМИ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ :



Название:
ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПІДРОЗДІЛАМИ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Конституційна розбудова в Україні соціальної правової держави на ринкових засадах передбачає відповідні зміни в управлінні державою економічними процесами.

Перехід України до ринкової економіки, як не прикро, супроводжується погіршенням криміногенної ситуації у сфері оподаткування, створенням сприятливих умов для зростання рівня організованої злочинності у сфері економіки, що є одним з негативних соціальних явищ. 

Зростає фінансова могутність тіньових структур, злочинними елементами постійно запроваджуються нові схеми та способи ухилення від оподаткування, “відмивання” незаконно отриманих прибутків, здійснюються різноманітні махінації з фінансовими ресурсами.

За таких умов, особливого значення набуває інформаційно-аналітичне забезпечення управління підрозділами податкової міліції України, виявлення нових злочинних схем у сфері господарської діяльності, визначення шляхів їх руйнування та притягнення до відповідальності винних осіб, розповсюдження передового досвіду серед інших підрозділів податкової служби. Саме такі задачі покладаються сьогодні на інформаційно-аналітичні підрозділи податкової міліції.

Актуальність дослідження обумовлена новизною розглянутого напрямку, великою практичною значимістю результатів діяльності податкової міліції для вирішення державних проблем забезпечення економічної безпеки України, значним ускладненням методів інформаційно-аналітичної роботи у сфері оподаткування і відсутністю фундаментальних праць по цій проблематиці.

На сьогоднішній день не вироблено єдиного комплексного підходу до організації інформаційно-аналітичного забезпечення управління підрозділами податкової міліції України. Відсутня методологія здійснення аналітичних досліджень у сфері протидії злочинам та іншим видам правопорушень у сфері оподаткування. Відсутнє єдине розуміння функцій, задач та принципів інформаційно-аналітичного забезпечення управління підрозділами податкової міліції.

Необхідність якнайшвидшого розв’язання цих задач обумовлює потребу в науковому вирішенні, розробці, систематизації та впровадженні у практику заходів з удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення управління підрозділами податкової міліції України.

Потребують теоретичної розробки проблеми, що стосуються інформаційно-аналітичного забезпечення управління підрозділами податкової міліції України, визначення його правових та організаційних основ, принципів, методів та основних напрямків; кола задач і функцій інформаційно-аналітичних підрозділів, які відповідали б потребам сучасного суспільства; пошуку такої організаційної моделі структури та діяльності інформаційно-аналітичних підрозділів податкової міліції, яка б, відповідала всьому комплексу вимог та задач, які покладаються на податкову міліцію України.

Питанням управління підрозділами податкової міліції та його інформаційно-аналітичного забезпечення присвячені окремі публікації, монографії, матеріали науково-практичних конференцій. Основні результати дослідження ґрунтуються на практиці роботи органів податкової служби та наукових розробках вітчизняних вчених:  В.Б. Авер’янова, О.М. Бандурки, Л.К. Воронової, І.П. Голосніченка, Н.О. Гуторової, Є.В. Додіна, М.М. Дорогих, М.В. Гуцалюка, Г.Г. Забарного, Р.А. Калюжного, С.В. Ківалова, Л.В. Коваля, М.П. Кучерявенка,  П.В. Мельника, Н.Р. Нижник, П.С. Пацурківського, В.П. Пєткова, В.М. Поповича, Л.А. Савченко, В.В. Цвєткова, В.С. Цимбалюка,  В.О. Шамрая,  М.Я. Швеця, Ю.С. Шемшученка, В.К. Шкарупи,  та ін.

Однак у цілому дослідження названої проблеми не досить повне і всебічне. Водночас, в опублікованих працях фахівців містяться досить цікаві й оригінальні ідеї і пропозиції, які стосуються інформаційно-аналітичного забезпечення управління підрозділами податкової міліції,  що не залишилися поза увагою автора даного дослідження.

Актуальність дисертаційної роботи обумовлюється також і тією обставиною, що в даний час здійснюються заходи реформування податкової системи України, здійснюється модернізація податкової служби та пошук оптимальної структури податкових органів.

Пропозиції і висновки, які містяться в дисертації, можуть бути використані для здійснення подальших теоретичних досліджень даного напрямку, при підготовці та ухваленні законопроектів, у справі вдосконалення правозастосовчої практики правоохоронних органів і навчання студентів вузів України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Названа робота є частиною загальної теми, яку розробляють кафедри і наукові підрозділи Національної академії державної податкової служби України, тема дисертаційного дослідження затверджена її вченою радою. Крім того, цей напрямок досліджень відповідає Концепції адміністративної реформи в Україні, Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженій Указом Президента України від 25.12.2000 р. № 1376/2000 та комплексному науковому проекту “Відповідальність за податкові правопорушення” (номер державної реєстрації №0102U000477).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины