АВТОНОМІСТСЬКІ ІДЕЇ В ПОЛІТИКО-ПРАВОВІЙ ДУМЦІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ (1783 – 1918 рр.) :



Название:
АВТОНОМІСТСЬКІ ІДЕЇ В ПОЛІТИКО-ПРАВОВІЙ ДУМЦІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ (1783 – 1918 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Серед сучасних вітчизняних досліджень у галузі історико-правової науки чільне місце посідає проблематика становлення та розвитку державницьких традицій українського народу. Увага науковців зосереджується практично на всіх хронологічних періодах, з якими пов’язуються події, що стосуються українського державотворення. Але попри таку широкоаспектність сучасного висвітлення історії державності України, в ній ще залишаються малодосліджені об’єкти. Зокрема такі, що належать до історико-правової проблематики Кримської автономії, розробкою якої на сьогодні займається досить обмежене коло науковців. Зважаючи на певну наукову невивченість цього питання, доцільно звернути увагу на ідеї державотворення, що виникали в ході розвитку кримськотатарського національного руху.

В цьому контексті підкреслимо актуальність нашої наукової проблеми. В сучасних умовах вона значно посилюється, по-перше, геополітичним чинником. Збройні конфлікти та війни на Близькому Сході, в яких задіяні народи, сповідуючі іслам, викликають необхідність глибокого і комплексного вивчення  цього суспільного явища з точки зору не лише релігійного, а й цивілізаційного поняття, зокрема його політико-правового компоненту. Адже передумови конфесійних суперечностей мають місце в будь-якому регіоні з поліетнічним складом населення, особливо там, де межі етнічних „кордонів” збігаються з конфесійними, що є характерним і для Криму. По-друге, актуальність наукового погляду на автономістські ідеї кримськотатарського національного руху зростає, коли на порядок денний політичного життя України висунуто питання щодо провадження конституційної реформи. Тому нащадкам корисно врахувати певні надбання регіональної історико-правової спадщини народів, які населяють українські землі, зокрема належної кримським татарам. Осмислення політико-правових концепцій їхнього минулого дозволить ефективніше розвивати політичні та економічні взаємини державного центру і республіканської автономії, вдосконалити елементи правової системи  України. Врахування особливостей історичного розвитку кримськотатарської правової культури в сучасній законотворчості сприятиме стабільності правопорядку, реалізації конституційних гарантій прав і свобод громадян, активізації їхньої участі у державотворенні.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає завданням Цільової комплексної програми НАН України № 0186.0.070872 „Актуальні проблеми історії Українського    національного    державотворення”, Координаційному плану МОН України „Історія етнонаціональних процесів в Україні”. Вона є складовою наукової теми Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського „Вивчення етнокультурних проблем депортованих народів і малих етнокультурних спільностей у Криму” № 0197V000422, виконана за планом наукових досліджень 2002 – 2005 рр. кафедри історико-правових дисциплін юридичного факультету Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины