ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН



Название:
ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

          Актуальність теми дисертаційного дослідження обумовлюється безпрецедентним зростанням ролі і значення грошово-кредитних відносин у формуванні ринкової складової суспільства. Ринкова парадигма суспільного розвитку була б неможливою без адекватного законодавчо-правового супроводження. Визнаючи пряму і безпосередню залежність грошово-кредитних відносин від законодавчо-правових регуляторів приходиться констатувати парадоксальний в своїй основі факт: діалектика  взаємозв¢язку, взаємовпливу і взаємо обумовленості  ядра фінансової системи правовими регуляторами (а тема наукового дослідження концентровано виражає саме цю проблему) по сьогодні залишається поза увагою правознавців.

           Під час роботи над дисертацією автор опрацював монблан із декількох сотень монографій, статей, підручників вітчизняних і зарубіжних авторів, проглянув алфавітний й системний показчики авторефератів дисертаційних досліджень у різні періоди їх написання і вимушений з жалем констатувати очевидний факт: найбільшої уваги ця проблематика отримала в радянський період і за межами України; у період же незалежності (в тому числі і науки) проблема фінансово-правового регулювання грошово-кредитних відносин залишилися поза увагою вітчизняних теоретиків і дослідників. Відсутня хоча б одна дисертація на подібну тему. Авторські монографії є практично першим на вітчизняному дослідницькому терені комплексним дослідженням проблеми законодавчо-правового забезпечення функціонування грошово-кредитних відносин у ринкових умовах.

           Найбільш системно проблемами фінансового права в Україні і досить тривалий час займається професор Воронова Л.К. та її учні. Нею створена вітчизняна школа наукових досліджень та фінансово-правової аналітики, яка отримала визнання в Росії та інших країнах.

           Практично впритул до найбільш актуальних і не розроблених проблем фінансово-правового регулювання грошово-кредитних відносин наблизилися науковці, предметом аналізу яких є банківська справа і банківське законодавство, бюджетне і податкове законодавство, фінансовий контроль (Бельський К.С., А.А.Вишневський, Гуторова Н.О., Заверуха І.Б., Карманов Є.В.,  Качан О.О., Котовенко І.І., Кротюк В.Л., Костюченко О.А., Карасьова Н.В., Кубко Є.П., Кучерявенко М.П.,  Міщенко В.І., Мороз А.М., В.Ф.Опришко, Пацурківський П.С., Орлюк О.П., Пасічник В.В., Савченко Л.А., Селіванов А.О, Худяков А.І. Чалий Ю.І.,  Шитря О.І. та ін.)

            Однак, саме грошово-кредитні відносини як предмет і об¢єкт фінансово-правового регулювання, до цього часу не піддавались системному аналізу та скрупульозному науковому дослідженню, Отже, актуальність теми дисертації визначається недостатнім рівнем її дослідження якраз в доктрині фінансово-правової науки.

             Констатуючи цю очевидність, водночас необхідно визнати, що грошово-кредитні відносини, як суто економічний феномен, досить активно досліджується українськими вченими-економістами. У першу чергу слід назвати О.С.Власюка, А.С.Гальчинського, В.М.Гейця, Я.А.Жаліло, П.С.Єщенка, Б.Є.Кваснюка, В.Д.Лагутіна, О.М.Мельника, П.В.Мельника, М.І.Савлука, В.К.Черняка, А.А.Чухно та ін.

           Практичний вклад у розвиток фінансової теорії, у тому числі грошово-кредитних відносин, внесли О.Д.Василик, В.І.Кравченко, Опарін В.М., В.М.Федосов, В.О.Шевчук, В.М.Шелудько, С.І.Юрій та ін.

           При дослідженні  зазначеної проблеми автор ознайомився з науковим надбанням зарубіжних вчених та аналітиків, зокрема, Р.Гуді, Дж.Кейнса, А.Лаффера, К.Маркса, Д.Сакса, П.Самуельсона, Дж.Сороса, К.Шмітгоффа, І.Фішера, М.Фрідмена та ін,

           Однак наукові розробки зазначених вище авторів, з одного боку, були актуальними для свого часу і прийнятними для відповідних політико-економічних систем, з іншого ж – вони не можуть виступати керівництвом до дії у наш час, особливо в період кардинальних ринкових  трансформацій.

           Такий стан теоретичної розробки проблем фінансово-правового регулювання грошово-кредитних відносин в Україні негативно відбивається на практиці. Це свідчить про необхідність проведення поглиблених наукових досліджень у даній сфері правових відносин.

           Недостатня науково-практична розробка правової природи грошово-кредитних відносин в сучасний період, важливість посилення їх законодавчо-правового регулювання, а також  зростаючий попит на  наукові обгрунтовання чітких узагальнень, висновків та рекомендацій по удосконаленню фінансово-правових аспектів функціонування грошово-кредитних відносин саме на українських теренах, визначають актуальність даної роботи і обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

            Зв¢язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації обрана автором в ініціативному порядку, з урахуванням високого рівня її актуальності та недостатнього наукового дослідження. Дисертація виконана як частина загального плану науково-дослідної роботи Інституту законодавства Верховної Ради України. Дисертаційна робота знаходиться також в руслі цільової програми детінізації економіки на 2002-2004 рр. відповідно до Указу Президента України №216 від 5.03.2002 р. Роль автора полягала в підготовці на основі відповідних теоретичних та експертно-аналітичних розробок наукових публікацій, пов¢язаних з обґрунтуванням правових засад детінізації грошово-кредитних відносин, посилення їх фінансово-правового регулювання.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины