АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ У МИТНІЙ СФЕРІ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ У МИТНІЙ СФЕРІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Проголосивши Декларацію про державний суверенітет, незалежність та самостійність в економічній сфері, Україна тим самим започаткувала свою самостійну митну політику та своє митне законодавство. Його значення при здійсненні зовнішньоекономічних відносин, міжнародного співробітництва та в інших галузях важко недооцінити. Це пояснюється перерозподілом товарних ринків, необхідністю завоювати на них стійке становище, отримати вигоду від ринкових механізмів, наповнити споживчий ринок.

Сучасний процес державотворення в Україні зумовлює живий інтерес до широкого кола питань, пов’язаних із здійсненням цілеспрямованої діяльності різних соціальних суб’єктів щодо зміцнення законності і правопорядку в країні, створення, забезпечення та охорони прав і свобод людини і громадянина, закріплених конституцією.

Правове регулювання адміністративної відповідальності за порушення митного законодавства, удосконалення правових норм, що регламентують попередження митних правопорушень, зростання ролі митних органів, їх взаємодія з іншими правоохоронними органами вимагає ґрунтовних наукових досліджень. Слід зазначити, що розвиток економічної активності населення України, різке посилення міграційних процесів та гуманітарних зв’язків, міжнародного туризму, у тому числі і його комерційних різновидів, а також розбалансованість економіки, прозорість кордонів, спад виробництва та прогресуюче зростання цін призвели до падіння життєвого рівня населення і, як наслідок, втягнення значної частини громадян у протиправне переміщення товарів через митний кордон України. Внаслідок цього збільшується число правопорушень у митній сфері, змінюється зміст і характер неадекватної поведінки громадян. Як наслідок, сьогодні особливої актуальності набувають питання кваліфікації порушень митних правил і адміністративних правопорушень, що посягають на нормальну діяльність митних органів, проблеми законності притягнення громадян до адміністративної відповідальності. Зміцнення законності в країні, у свою чергу, передбачає підвищення вимог до обґрунтованості й справедливості застосування заходів державного примусу до порушників норм митного законодавства.

На жаль, сьогодні цим важливим проблемам, від вирішення яких залежить подальше удосконалення митного законодавства і практики його застосування, присвячені поодинокі наукові праці, що розкривають окремі історичні аспекти митної справи, розглядаються теоретичні та організаційно-правові основи митної діяльності. Однак автор ні в якому разі не зменшує їх ролі і значення в розробленні актуальних проблем адміністративної відповідальності за порушення митного законодавства. Відправним моментом дисертаційного дослідження стали наукові праці, присвячені проблемам адміністративної відповідальності за порушення митних правил, правового регулювання діяльності митних органів, організаційно-правовим основам митної справи (С. Алексєєва, В. Котюка, М. Козюбри, В. Копєйчикова, Р. Лівшіца, М. Орзіха, П. Рабіновича, А.Сурілова та ін.), адміністративно-правової науки (В. Авер’янова, М. Ануфрієва, А. Альохіна, Д. Бахраха, О. Бандурки, Ю. Битяка, Л. Воронова, А. Васильєва, І. Голосніченка, Є. Додіна, Л. Коваля, Ю.Козлова, В. Колпакова, Ю. Кравченка, А.Клюшніченка, І. Пахомова, В. Сіренка, О. Шамрая та ін.), історії митної служби, митного права, митного законодавства, організаційно-правових основ митної справи в Україні (А. Бантишева, Д. Бахраха, М. Василини, Б. Габричидзе, Є. Додіна, С. Ківалова, Н. Козиріна, Л. Маркова, К. Сандровського, В. Шкарупи та ін.). Значний внесок у дослідження адміністративних правопорушень у митній сфері в цілому зробив Є.В.Додін. Проте багато аспектів цієї проблеми залишаються вивченими не в повній мірі, цілісного дисертаційного дослідження ще не проводилось. Деякі дослідження проводились досить давно (до прийняття Кодексу України про адміністративні правопорушення, Митного кодексу України, у тому числі більшість з них до прийняття чинної Конституції України, коли ще не було сформульовано і закріплено цілої низки важливих принципових положень у галузі адміністративних правопорушень митного законодавства). Крім того теоретичні і практичні проблеми класифікації адміністративних правопорушень у митній сфері залишились поза увагою вчених адміністративістів.

Викладені положення і служать головним мотивом вибору в якості предмета дисертаційного дослідження актуальних питань класифікації адміністративних митних правопорушень. Значний вплив на визначення питань для наукової розробки зробила багаторічна службова діяльність дисертанта у правоохоронних органах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Цей напрямок досліджень відповідає Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженій Указом Президента України № 1376 / 2000 від 25 грудня 2000 р.

Наукове дослідження, теоретичне викладення в ньому проблем адміністративних правопорушень у митній сфері є складовою частиною програми правознавчих досліджень на даному етапі розвитку юридичної науки, програми наукових розробок Державної митної служби України. Крім того, дисертаційна робота передбачена програмою наукових досліджень Національної академії ДПС України, Одеського юридичного інституту Національного університету внутрішніх справ та комплексного наукового проекту “Відповідальність за правопорушення” (номер державної реєстрації 0102000477).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины