КРИМСЬКЕ ХАНСТВО: СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОСТІ ТА ПРАВА (перша половина XV – друга половина XVIII ст.)



Название:
КРИМСЬКЕ ХАНСТВО: СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОСТІ ТА ПРАВА (перша половина XV – друга половина XVIII ст.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність дослідження. Відповідно до ст. 1 Конституції України 1996 року Україна є унітарною державою, територія якої цілісна і неподільна, а протягом багатьох століть окремі її частини входили у склад різних держав. В межах сучасних кордонів України створювалися, розвивалися, розпадалися державні утворення, різноманітні за національним складом, зокрема у ХV—XVIII ст. існувало Кримське ханство. Тепер в Україні проживає більше 100 національностей. Умови для вільного розвитку етнічної, культурної, мовної і релігійної їх самобутності, крім Конституції України, визначені в ряді законодавчих актів: «Декларація прав національностей України», Закон «Про національні меншини в Україні» та інших.

Правове надбання кожного з етносів, який тривало проживав на території України, є складовою частиною правової культури українського народу і заслуговує на уважне ставлення і ретельне вивчення з метою створення належних гарантій прав людини, збереження стабільності і згоди в міжнаціональних відношеннях. Кримськотатарський народ є одним з таких етносів. Завдяки створенню сприятливих умов в останні часи пожвавилася робота по науковому дослідженню різних аспектів історії і сучасного буття кримськотатарського народу. З'явилося ряд монографічних праць в галузі культури, історії, філософської думки.

Проте в Україні практично відсутні історико-правові дослідження, присвячені вивченню етапів становлення і розвитку державності і права Кримського ханства ХV —XVIII ст. Серед нечисленних праць можна виділити кілька монографій і наукових статей, які лише посередньо стосуються предмета дослідження. Питання історичного розвитку Кримського ханства вивчалися головним чином істориками, які акцентували увагу на окремих моментах його державної організації. Дослідження проблем історії права Кримського ханства спеціально не проводилося. Тим більш немає комплексних досліджень, в яких була б представлена історія становлення державності і права Кримського ханства ХV–XVIII ст. в узагальнюючому вигляді.

Актуальність збагнення історичного минулого кримськотатарського народу диктується цілим рядом теоретичних і практичних можливостей: провести паралелі з сучасністю; з'ясувати витоки негативних і позитивних елементів сучасної правової культури; сприяти розвитку прогресивної правової спадщини і викорінюванню його негативних сторін; реалізувати права національних меншин і корінних народів; уникнути помилок в прогнозуванні шляхів подальшого культурно-правового розвитку кримськотатарського народу, планувати його розвиток у співдружності з усіма народами, що населяють Україну.

 Основні джерела дисертаційного дослідження – фонди Центрального державного історичного архіву України в Києві, фонди Головного Архіву Древніх Актів у Варшаві, Державного Архіву АРК. Вивчалися і залучалися до висвітлення ряду питань фонди сектора рукописних матеріалів бібліотеки ім. І. Гаспринського, зокрема кадіаскерські книги (збірники судових рішень). Джерелами слугували також опубліковані документи нормативного характеру, що містяться в Державному архіві Російської Федерації, посольські книги, ярлики, договори і грамоти кримських ханів та інших глав держав, міжнародне листування вищих посадових осіб Кримського ханства, України, Польщі, Росії, Туреччини.

Зв’язок із науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до п. 1. 1 "Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 роки".

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины