Правове регулювання перевезення вантажів залізничним транспортом в Україні :



Название:
Правове регулювання перевезення вантажів залізничним транспортом в Україні
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження  обумовлена великим значенням для функціонування економіки країни залізничних перевезень вантажів,  недосконалістю правового регулювання в Україні відносин, пов’язаних із такими  перевезеннями та відсутністю комплексних досліджень з цієї теми у сучасних вітчизняних наукових джерелах.

В наш час, коли ринок охоплює всі сфери господарської діяльності, особливості кожної з них (в тому числі і в галузі транспорту) потребують належного правового регулювання. Одним із пріоритетних напрямків розвитку законодавства в Україні є вдосконалення транспортного законодавства, яке має більш повно  відповідати завданням, змісту та умовам життєдіяльності даної галузі економіки.

Основи транспортного законодавства в Україні були закладені у 1994 році з прийняттям Верховною Радою України Закону України “Про транспорт”. Згодом, з метою правового закріплення основних засад організації та діяльності залізничного транспорту в Україні в липні 1996 року був прийнятий Закон України “Про залізничний транспорт”. Важливим етапом створення спеціального законодавства у сфері залізничного транспорту стала Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Статуту залізниць України”, яка була прийнята 6 квітня 1998 року.

Не дивлячись на те, що українське законодавство про залізничні перевезення  було розроблено з урахуванням нових ринкових відносин і в цілому відповідає міжнародним стандартам, тем не менше, воно не позбавлено недоліків і внутрішніх протиріч, які негативно відображаються на правозастосовчій діяльності. Вказане зумовлює потребу в проведенні дослідження у цьому напрямі.

Вибір теми дослідження визначається також тим, що в українській юридичній літературі відсутні комплексні дослідження, які стосуються правового регулювання перевезень вантажів залізничним транспортом. Дана робота являє собою спробу здійснити цілісний підхід до з’ясування відносин, які виникають у зв’язку із перевезенням вантажів залізничним транспортом. Крім того, наявність в чинному законодавстві України певних прогалин у регулюванні даних правовідносин зумовлює потребу в дослідженні теоретичних питань діяльності залізничного транспорту по перевезенню вантажів та розробці відповідних науково обгрунтованих рекомендацій щодо розвитку українського законодавства в цій сфері.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана відповідно до бюджетної теми юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка  №01БФО42-01 “Формування механізму  реалізації і захисту прав та свобод  громадян в Україні” та відповідно до теми №97118 “Вдосконалення правового становища суб’єктів господарської діяльності в умовах формування ринкової економіки України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне