Цивільно-правові аспекти забезпечення майнових інтересів заставодержателя



Название:
Цивільно-правові аспекти забезпечення майнових інтересів заставодержателя
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Сучасний етап розвитку України, як незалежної держави, характеризується інтенсифікацією господарського обороту. Однією з основних форм участі в цивільному обороті фізичних, юридичних осіб є договір. Водночас виникає потреба в забезпеченні майнових прав кредитора в договірних зобов’язаннях від можливих порушень з боку боржника. Звідси, важливого значення набувають цивільно-правові засоби забезпечення зобов’язань, які виникають на основі договорів.

В зв’язку з цим особливої актуальності набуває проблема дослідження цивільно-правових проблем забезпечення інтересів кредиторів (заставодержателів) у разі невиконання чи неналежного виконання боржником (заставодавцем) своїх зобов’язань. Застава, як спосіб забезпечення, набула широкого поширення в умовах ринкової економіки у відносинах як з участю фізичних, так і юридичних осіб.

Участь громадян і організацій в цивільному обороті зумовлює потребу в належному захисті їх прав та інтересів. Цивільний кодекс України, Закон України „Про заставу”, підзаконні нормативні акти, в сфері регулювання заставних правовідносин, є правовою базою забезпечення майнових прав та інтересів учасників цивільних правовідносин. Водночас практика застосування законодавства, наявність певних суперечностей в його положеннях визначає потребу у вирішенні проблемних питань стосовно застави і удосконалення відповідної нормативно-правової бази.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри цивільного права і процесу; комплексної теми „Проблеми гармонізації цивільного законодавства в умовах інтеграції України в європейське співтовариство”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины