ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ В УКРАЇНІ :



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. В умо­вах форму­вання в Україні соціально орієнтованої економіки, становлення відповідної їй системи оподаткування проблеми розвитку податкового законодавства набули істот­ного значення. Особливо значущою на даний період часу є проблема норма­тивно-правового регулювання земельного податку. Його законодавче закріплення тісно пов’язане як зі збільшенням державних потреб у фінансо­вих ресурсах, реформуванням податкової системи в цілому, так і з демонополізацією державної форми власності на землю, становленням та постійним зростанням числа приватних земельних власників. Відсутність єдиної, чітко виробленої держав­ної політики оподаткування землі, нестабільність податкового законо­давства, докорінні зміни у відносинах земельної власності – всі ці фактори визначають необхідність створення адекватного вимогам часу, науково обґрунтованого механізму правового регулю­вання земельного податку.

В актуальності теми кандидатської дисертації переконує також ступінь наукової розробки проблеми дослідження. Як фінансово-правова категорія земельний податок системно досліджувався у дореволюційний період М.М.Алєксєєнком, Г.О.Вацуро, В.К.Горб-Ромашкевичем, М.П.Дружиніним, С.І.Іловай­ським, О.О.Ісаєвим, О.Кавеліним, С.В.Калашніковим, В.О.Лебедє­вим, Т.В.Локотьом, Д.Львовим, М.М.Сперанським, М.І.Тургенєвим, І.Х.Озеровим, І.Т.Тарасовим, І.І.Янжулом та ін. Проблемі сплати  земельного податку на українських територіях, що перебували під Австро-Угорським пануванням, приділяв увагу В.Будзиновський.

У післяжовтневий період розвитку законодавства й правової науки земельний податок розглядався як місцевий подат­ковий пла­тіж за користування державними землями лише в контексті аналізу норма­тивно-правової бази його регулювання. Подібний підхід зустрічається у роботах Г.Л.Мар’яхіна, Н.Г.Соколова, А.Е.Сагайдака та інших. Представники радянської фінансово-правової науки також торкались деяких аспектів оподаткування землі при аналізі сільськогосподарського податку (такі досліджен­ня проводили М.Я.Залеський, М.І.Піскотін, Б.М.Іванов). Водночас комплексних досліджень земельного податку, присвячених аналізу його право­вої природи, властивостей, характерних лише для нього ознак у той період не було.

У постсоціалістичний період вивчення проблеми правового регулювання земельного податку набуло особливої ваги. Проте вагомих наукових розро­бок поки що немає. У навчально-методичній літературі він практикується в єдності з іншими елементами податкової системи. Такий підхід зустрічається в роботах Д.А.Бе-керської, Н.Д.Бондаренка, М.П.Кучерявенка, Н.Ю.Пришви, Б.С.Портянка та інших. Проблемам земельного податку присвятив окремий розділ кандидатської дисертації І.Є.Кри­ницький, який охарактеризував його обов’язкові елементи, визначені податковим законом. Питання сутності, ознак та властивос­тей даного податкового платежу обговорювались також і на науково-практичних конференціях. Різні аспекти цієї проблеми досліджувались у кандидатських дисертаціях В.В.Безуглої, Н.В.Воротіної, О.В.Бакун, М.М.Весельського, Т.Є.Кушнарьової, О.Г.Свєчнікової, М.О.Пере-пелиці, Р.О.Гаврилюк.

Усі зазначені вище та багато інших робіт вчених минулого та сучасних науковців з проблем правової та економічної природи земельного податку стали водночас науково-теоретичною основою даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в межах науково-дослідної проблематики кафедри конституційного, адміністративного і фінансового права Чернівецького на­ціонального університету ім. Ю.Федьковича “Конституційне, адміністративне і фінансове право України в умовах переходу до ринкової економіки: проблеми теорії і практики”, № 0102U005305. Крім того, цей напрямок досліджень включений до планових тем Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, ви­значений серед основних напрямків досліджень юридичної науки, затвер­джених загальними зборами Академії правових наук України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины