ЗАХИСТ ВІД НЕПРАВОМІРНОГО ВИКОРИСТАННЯ ДІЛОВОЇ РЕПУТАЦІЇ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ У КОНКУРЕНЦІЇ :



Название:
ЗАХИСТ ВІД НЕПРАВОМІРНОГО ВИКОРИСТАННЯ ДІЛОВОЇ РЕПУТАЦІЇ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ У КОНКУРЕНЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Загальновизнаним є те, що конкуренція – це основа ринкової економіки, потужний стимул економічного росту, поліпшення якості продукції, прискорення науково-технічного прогресу та зниження витрат виробництва і цін. Конкуруючий або вільний ринок, як правило, працює на користь споживачів, оскільки допомагає підтримувати низькі ціни, високу якість продукції і пропонує споживачам значну свободу вибору. Щоб вільний ринок працював, конкуренція має бути чесною і добросовісною. Свобода і добросовісність економічної конкуренції є основними умовами ринкової економіки. Суспільні інтереси, інтереси конкурентів і споживачів є пріоритетними у захисті від недобросовісної конкуренції.

Законодавство відіграє значну роль у запобіганні і захисті від недобросовісної конкуренції. Воно спрямовано на забезпечення свободи і функціонування конкурентного процесу. Основним джерелом правового регулювання недопущення та припинення недобросовісної конкуренції в Україні є Закон “Про захист від недобросовісної конкуренції”. Законодавство про захист від недобросовісної конкуренції базується на конституційній забороні недобросовісної конкуренції і конституційному обов'язку держави захищати конкуренцію у підприємницькій діяльності.  

Актуальність теми дослідження визначається необхідністю створення  механізму правового захисту від недобросовісної конкуренції, де важливе місце належить захисту від неправомірного використання ділової репутації суб’єктів господарювання у конкуренції. Неправомірне використання ділової репутації суб'єктів господарювання на ринку є самим поширеним видом недобросовісної конкуренції в Україні. Ця категорія протиправної поведінки є однією з найпоширеніших в усьому світі, з нею пов'язане виникнення самого поняття недобросовісної конкуренції в першій половині ХIХ століття.

Вищезазначене обумовлює актуальність вирішення низки питань науково-теоретичного і практичного характеру щодо правового захисту від неправомірного використання ділової репутації суб’єктів господарювання у конкуренції, що необхідно для здійснення ефективного захисту від недобросовісної конкуренції. Правові проблеми захисту від неправомірного використання ділової репутації суб’єктів господарювання у конкуренції не були предметом фундаментальних монографічних досліджень в Україні, що також обумовлює необхідність їх аналізу  з метою розробки пропозицій щодо удосконалення  законодавства України про захист від недобросовісної конкуренції і практики його застосування.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Одеської національної юридичної академії МОН України за темою “Правові проблеми розвитку сучасної української держави” (державний реєстраційний номер 01010001195), зокрема, теми науково-дослідної роботи кафедри підприємницького та комерційного права Одеської національної юридичної академії МОН України “Правове регулювання підприємницької діяльності в Україні”, де дисертант брала участь як співвиконавець. Внеском автора у розробку теми є самостійний аналіз правових засобів захисту від неправомірного використання ділової репутації суб’єктів господарювання як виду недобросовісної конкуренції, а також визначення підстави та видів юридичної відповідальності за це правопорушення.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины