ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ІНОЗЕМЦІВ У РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (НА МАТЕРІАЛАХ УКРАЇНИ)



Название:
ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ІНОЗЕМЦІВ У РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (НА МАТЕРІАЛАХ УКРАЇНИ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Період Першої світової війни є одним з найменш досліджених у вітчизняній історії держави і права, як і загальній історії. Перший глобальний військово-політичний катаклізм, у який було втягнено десятки країн, став найбільш соціально-значущою подією епохи. У військових діях брали участь десятки мільйонів людей. Правові системи держав світу, їх механізми зазнали суттєвого випробування. У той же час Перша світова війна стала важливим чинником для розвитку міжнародного публічного права, у тому числі гуманітарного. Важливим атрибутом, характеристикою розвиненості суспільства, демократичності держави є її поводження щодо людини, і особливо це проявляється під час війни чи надзвичайних ситуацій мирного часу.

У той же час, подібним показником є ставлення держави до іноземних громадян та осіб без громадянства, яке також стає більш чітким і виразним якраз в умовах війни. Саме таким періодом для Російської імперії стала Перша світова війна. Дослідження правового регулювання особистого і майнового статусу іноземців у ці роки дає чимало для загальної характеристики державно-правової системи Росії, відкриває нові грані кризових явищ, які призвели до падіння найбільшої в світі імперії, пояснює певні соціально-правові чинники розвитку між­на­родного гуманітарного права. Важливим дослідження правового статусу іноземців у роки Першої світової війни в українських губерніях Російської імперії є ще й тому, що чимало з них взяли активну участь в подальших революційних подіях, а також у громадянській війні в Україні.

Досвід правового регулювання відносин іноземних громадян та держави, визначення правового статусу іноземців у роки Першої світової війни на українських землях у складі Російської імперії, переважно негативний, має важливе значення для формування сучасного законодавства України, забезпечення прав і свобод іноземних громадян.

Про актуальність досліджуваної проблеми свідчить і пильна увага світової спільноти до питання дотримання прав людини під час численних військових конфліктів сучасності (Афганістан, Балкани, Ірак та ін.).

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності з п.1.1 “Головних напрямів наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 роки”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины