УЧАСТЬ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ У МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ



Название:
УЧАСТЬ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ У МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Із здобуттям державної незалежності України постала надзвичайно складна проблема реформування системи публічної влади в нашій країні, вдосконалення форм і методів її здійснення. У цьому сенсі відродження в Україні інституту місцевого самоврядування стало суттєвим кроком як демократизації політичного режиму, так і започаткування нової системи відносин між державою, суспільством та людиною. Адже саме місцеве самоврядування виступає важливою складовою механізму демократії, однією з дієвих форм реалізації прав і свобод людини та громадянина на місцевому рівні.

Досвід країн з розвинутою локальною демократією свідчить, що участь громадян у місцевому самоврядуванні дає їм змогу вільно розвиватися як особистостям, виховувати почуття належності до територіальної громади, займати активну життєву позицію до справ місцевого значення, сприяє інтеграції та консолідації суспільства. Тому особливої актуальності сьогодні набуває дослідження теоретичних і практичних аспектів участі громадян у місцевому самоврядуванні, що дозволяє населенню активно включатися у сучасні демократичні процеси.

Важливе значення  у теорії як конституційного права, так і муніципального права набувають питання місця і ролі громадян у системі місцевого самоврядування. Після здобуття державної незалежності в Україні захищено ряд дисертацій, які містять науковий аналіз окремих аспектів місцевого самоврядування.  У цьому аспекті можна виділити ґрунтовні дослідження вітчизняних вчених А.Б. Авер’янова,  М.О. Баймуратова, О.В. Батанова, Р.К. Давидова, В.М. Кампо, А.М. Колодія, М.І. Корнієнка, В.В. Кравченка, А.Р. Крусян, О.Г. Мурашина, М.П. Орзіха, В.Ф. Погорілка, Т. Смірнової, А.О. Чемериса, О.Ф. Фрицького, Ю.С. Шемшученка, Н.Г. Шукліної та ін. При науковому дослідженні були використані також роботи відомих  вчених Г.В. Барабашева, М.С. Бондарь, Г. Бребана, Ж. Веделя, Л.А. Веліхова, І.В. Видріна, Р. Гнайста, В.Т. Кабишева, В.А. Кряжкова, О.Є. Кутафіна, А.Н. Кокотова, М.О. Пухтинський, Дж. Сарторі, В.І. Фадєєва, В.Є. Чиркіна, К.Ф. Шеремета, К. Штерна, Є.С. Шугриної та ін., наукові надбання яких були покладені в основу даного дослідження.

Актуальність дослідження теоретичних і практичних аспектів участі громадян у місцевому самоврядуванні зумовлена особливою юридичною природою місцевого самоврядування як різновиду публічної влади, різноманіттям форм і засобів взаємодії між жителями – членами територіальної громади та органами і посадовими особами місцевого самоврядування, а також між органами держави і місцевого самоврядування. У зв’язку з цим особливої гостроти набуває проблематика правосуб’єктності громадян у системі місцевого самоврядування, безпосередніх та представницьких форм їх участі у місцевому самоврядуванні.

Заслуговує на увагу система гарантій участі громадян у місцевому самоврядуванні, розширення можливостей участі у місцевому самоврядуванні для іноземців. Також важливе значення має проблематика публічно-правової відповідальності у системі місцевого самоврядування, юридичної відповідальності за вчинення перепон участі громадян у місцевому самоврядуванні.

Саме тому дослідження теоретичних засад участі громадян України у місцевому самоврядуванні є актуальним напрямом сучасної правової науки. Сукупність зазначених чинників й зумовила вибір теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження “Участь громадян у місцевому самоврядуванні” узгоджується із “Основними напрямами наукових досліджень в галузі держави і права на 1998-2000 роки”, затвердженими Загальними зборами Академії правових наук України 19 березня 1998 року і виконана відповідно до загальних напрямів наукових досліджень відділу конституційного права і місцевого самоврядування Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України у рамках теми “Конституційно-правові форми безпосередньої демократії в Україні” (№ державної реєстрації 0101U00377) .

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины