ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ




  • скачать файл:
Название:
ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Український ринок цінних паперів (далі – РЦП) перебуває на стадії свого формування та становлення. Тому поряд із прогресивними змінами щодо підвищення ролі РЦП як важливої ланки фінансового ринку країни, є певні негативні наслідки у вигляді збочень у процесі його формування, зокрема тенденція збільшення числа злочинів та інших правопорушень. Аналіз статистичних даних‚ отриманих у Державній службі боротьби з економічною злочинністю (далі – ДСБЕЗ) МВС України‚ показує‚ що у 2000 р. порівняно з 1999 р. зареєстровано майже вдвічі більше злочинів‚ пов’язаних з незаконним обігом цінних паперів. Тільки органами внутрішніх справ за 2000 р. виявлено 772 таких злочини. Така ж тенденція збереглася і в наступні роки.

Наразі, оперативне обслуговування РЦП органами внутрішніх справ ускладнюється особливостями, які випливають із специфіки діяльності учасників цього ринку, зокрема, необізнаністю працівників ДСБЕЗ, а також працівників управлінь боротьби з організованою злочинністю (далі – УБОЗ) щодо типових способів вчинення злочинів, пов’язаних з випуском та обігом цінних паперів, непідготовленістю оперативних працівників до якісного збору інформації про відповідні злочини тощо.

Вказане вище обумовлює актуальність даної дисертаційної роботи. Вивчення стану наукової розробки проблем попередження злочинів, які вчиняються на РЦП, показало, що на сьогоднішній день спеціального розгорнутого дослідження цього не проводилось. Науковий та дослідний матеріал з даних питань обмежений. Окремі аспекти боротьби зі злочинністю на РЦП досліджувались П.П. Андрушком, В.М. Поповичем, В.А. Предборським, С.Ю. Василенком та іншими. Проте досі в арсеналі кримінології відсутні узагальнені дані щодо способів (механізмів) вчинення злочинів на РЦП, причин та умов, що породжують і обумовлюють їх вчинення, комплексу попереджувальних заходів та можливостей підвищення ефективності дій, спрямованих на своєчасне виявлення цих злочинів. Отже, названі проблеми є малодослідженими в Україні й у такому аспекті ще не вивчались.

Виходячи з вказаних обставин, виникає об'єктивна необхідність розробки дійових заходів та напрямків діяльності органів внутрішніх справ щодо виявлення та попередження злочинів на вітчизняному РЦП.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У п. п. 41, 43 Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. №1376/2000, передбачена необхідність удосконалення заходів з виявлення злочинів, у тому числі щодо цінних паперів, а також запобігання та викриття негативних тенденцій у сфері функціонування фондового ринку.

Необхідність проведення наукових досліджень з актуальних питань фондового ринку визначена п. 62 Заходів щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку на 2001-2005 роки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2001 р. №1046, а також п. 1 Заходів щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань фондового ринку та корпоративного управління в Україні на 2001-2005 роки, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 р. №487-р.

Дисертаційне дослідження виконано у Науково-дослідному інституті Національної академії внутрішніх справ України у відповідності до наукового напряму лабораторії проблем правового захисту економіки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)