АДМІНІСТРАТИВНІ СТЯГНЕННЯ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ :



Название:
АДМІНІСТРАТИВНІ СТЯГНЕННЯ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Становлення ринкових відносин, формування демократичної, соціальної, правової держави, зміна суспільних пріоритетів призводять до необхідності по-новому дослідити усталені правові інститути, які забезпечують належний рівень функціонування правової системи України. Серед них значну роль відіграє один з важливих інститутів адміністративного права –адміністративна відповідальність. Чільне місце у змісті інституту адміністративної відповідальності посідає правове регулювання адміністративних стягнень.

Актуальність проблематики адміністративних стягнень викликана передусім необхідністю підтримки в сфері виконавчої влади режиму законності, умов належного забезпечення в адміністративно-правових відносинах захисту прав та свобод громадян. І хоч адміністративні стягнення є одним з провідних елементів інституту адміністративної відповідальності, проте вони, зазвичай, не досліджувалися як самостійне правове явище. Теоретичні підходи та положення тривалий час не оновлювалися, що не найкращим чином відобразилося на законотворенні.

Окремі аспекти адміністративних стягнень тією чи іншою мірою висвітлювалися в межах адміністративної відповідальності в роботах багатьох українських вчених, зокрема Г.П. Бондаренка, Ю.П. Битяка, С.Т. Гончарука, І.П. Голосніченка, Є.В. Додіна, Л.В. Коваля, А.Т. Комзюка, Д.М. Лук’янця, І.В. Мартьянова, Ю.С. Шемшученка, О.М. Якуби та деяких інших вчених. Проте, навіть у тих випадках, коли питання адміністративних стягнень розглядалися, їх висвітлення найчастіше провадилося лише в межах приписів чинного законодавства, яке на сьогодні не відповідає належною мірою вимогам реформування українського адміністративного права, його гармонізації зі стандартами європейського законодавства.

Наукові дослідження недостатньо спрямовувалися на концептуальне осмислення тенденції правових змін, на нові явища у законотворенні та практиці правозастосування. Так, відсутнє чітке визначення природи фінансових та інших економічних санкцій, не передбачених чинним Кодексом України про адміністративні правопорушення. До того ж, потребує більш ґрунтовного вивчення та дослідження сама сутність адміністративних стягнень, їх характерні особливості, функції, мета застосування, характерні риси та інші загальні та особливі характеристики, за якими вони вирізняються серед широкого кола заходів державного примусу. Потребують оновлення теоретичні засади видового розрізнення адміністративних стягнень, виділення ознак, за якими стягнення відносяться до того чи іншого виду чи кваліфікаційної групи, з’ясування правового та теоретичного підґрунтя застосування до особи, винної у вчиненні адміністративного проступку, кількох видів адміністративних стягнень. На особливу увагу заслуговують питання застосування адміністративних стягнень, а саме підстави, принципи застосування, процесуальні правила, компетенція та повноваження державних органів, строки, в межах яких до винної особи може бути застосоване адміністративне стягнення та інші.

Зазначеними потребами адміністративно-правової науки та практики правозастосування пояснюється актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження тісно пов’язаний з темами науково-дослідних робіт, що виконуються у відділі проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, зокрема з такими, як “Проблеми адміністративно-правового забезпечення реформування державного управління в Україні” (номер державної реєстрації 0102U001602), „Проблеми удосконалення державного управління на етапі адміністративної реформи в Україні” (номер державної реєстрації 0101U001011). Тема дисертації узгоджується також і з завданнями реформування інституту адміністративної відповідальності відповідно до Концепції адміністративної реформи в Україні.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины