Сучасна корислива економічна злочинність та заходи її попередження :



Название:
Сучасна корислива економічна злочинність та заходи її попередження
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Становлення демократичної правової держави і ринкової економіки супроводжується цілим рядом негативних явищ і процесів, серед яких тінізація і частково криміналізація економіки та інших сфер життя, що характеризуються корисливою мотивацією. Це викликає необхідність звернення до практичного і теоретичного досвіду боротьби із сучасною корисливою економічною злочинністю та теоретико-методологічного осмислення сучасного кримінологічного знання щодо ситуації, яка склалася в Україні.

Важливість дослідження цієї проблеми актуалізується, оскільки можливість виходу України з кризи, становлення ринкової економіки тісно пов’язується з подоланням сучасної корисливої економічної злочинності, особливо зменшення розмірів тіньової частки економіки та корупції. Серед цього кола проблем ключовим і складним є новий концептуальний теоретико-методологічний аналіз і оцінка причин сучасної економічної корисливої злочинності, її структури і динаміки та можливості врегулювати в законодавчому порядку ті сфери економічних відносин, де найбільшою мірою діють кримінальні бізнесові структури, прискорити розробку правових актів і механізмів діяльності банківської системи, через яку здійснюються операції по відмиванню грошей. У сучасній ситуації виникла об’єктивна необхідність нового концептуального підходу до вивчення феномена сучасної корисливої економічної злочинності, особливо причин, що її породжують, динаміки і структури найбільш небезпечних корисливих злочинів, які тісно пов’язані з економікою і основними напрямками її реформування.

Роки незалежності засвідчили, що утвердження державності, становлення демократії, приватного права і ринкової економіки відбуваються незадовільно внаслідок тінізації економіки, корупції, інших проявів сучасної корисливої економічної злочинності. Домінуючою кримінологічною тенденцією на найближчі роки залишається продовження зростання злочинності і в Україні, і в більшості країн світу з одночасним підвищенням її суспільної небезпеки. Тільки за минулий 2001 рік викрито 41,7 тис. злочинів економічної спрямованості, у тому числі 23 тисячі (+6,2%) тяжких. Спостерігається поступове збільшення питомо ваги викритих тяжких злочинів, яка складає зараз 55,2%, тоді як 3 роки тому вона становила лише 28%. У загальній структурі викритих злочинів економічної спрямованості третину складають корисливі посадові, а кожний скоєний злочин – хабарництво. Крім того, порівняно з 1996 роком у кредитно-фінансовій сфері викрито злочинів у 2,2 рази більше, у банківській – у 3,1 рази, а у сфері приватизації – у 4,6 разів. Тому серед кола проблем, які стосуються криміналізації українського суспільства з головною домінантою – корисливою мотивацією, ми виділили проблему кримінологічної характеристики категорії “сучасна корислива економічна злочинність”, необхідність дослідження якої зумовлюється такими обставинами:

     поглибленням процесу тінізації економіки, що охоплює нові модернізовані відповідно до інволюційної трансформації державно-правової системи та різноманітні форми прояву корисливої економічної злочинності;

     подальшим осмисленням і узагальненням нових концептуальних підходів до вивчення причин сучасної корисливої економічної злочинності, її негативних наслідків і шляхів попередження;

     переглядом традиційних для радянських часів загальнотеоретичних постулатів, які характеризують феномен сучасної корисливої економічної злочинності в Україні;

     розробкою нового понятійного апарату кримінології, що за своїм змістом і обсягом охоплюється досліджуваною категорією.

У ситуації, що склалася об’єктивно в Україні в період економічних реформ внаслідок подальшої тінізації економіки, тіньового розподілу державної власності, безконтрольності у визначенні цін на нафтогазовому ринку, накопичення номенклатурного капіталу і посилення корупційної діяльності та організованої злочинності нагальною потребою є необхідність нового концептуального підходу до вивчення феномена сучасної корисливої економічної злочинності, особливо в умовах теоретично-методологічного розмаїття її осмислення і тлумачення, вивчення об’єктивних і суб’єктивних передумов, причин, динаміки і тенденцій розвитку досліджуваного кримінального явища. Очевидно, що коли б ми лише зробили першу спробу вказати на все те, що об’єднується спільною кримінологічною категорією “сучасна корислива економічна злочинність”, і вказати на ту, часто майже незриму межу, яка відокремлює сучасну кримінологію від радянської, то дійшли б висновку, що завдання кримінологічної теорії полягає в тому щоб розробити понятійний апарат, який би адекватно відображав реальну кримінальну ситуацію в Україні і сприяв поглибленому пізнанню її сутності. Будь-яка теорія може претендувати на статус самостійної лише у разі, якщо вона має понятійний апарат, що відрізняється від понятійного апарату інших теорій. У вивченні сучасної корисливої економічної злочинності як предмета кримінології не можна обійтися й без врахування попередніх наукових розробок з цієї проблеми.

Слід зазначити, що дослідженню корисливої економічної злочинності були присвячені роботи таких вчених, як: Антипов В.І., Белахов О.Л., Віттенберг Г.Б., Голосніченко Д.І., Гринчак В.М., Даньшин І.М., Джужа О.М., Зелін­ський А.Ф., Камлик М.І., Кондратьєв Я.Ю., Коржанський М.Й., Кузнецова Н.Ф., Лановенко І.П., Лунєєв В.В., Предборський В.А., Свєтлов О.Я., Сташис В.В., Стрельцов Є.Л., Сущенко В.Д., Тацій В.Я., Трофімов С.В., Шакун В.І., Шемчушенко Ю.С., Яковлев О.М.

Останнім часом з’явилися роботи економістів, які досліджують соціально-економічні процеси тіньової економіки: Алексєєва А.І., Бабича М.О., Бірюкова І.К., Гальчинського А.С., Гордюка А.Б., Белова Д.А., Ємця О.К., Ніколаєва М.М., Поповича В.М., Приходька І.І., Рожкова С.С., Турчинова О.В. та інших. Проте в роботах цих вчених не висвітлюються правові та кримінологічні аспекти сучасної корисливої злочинності в сфері економіки.

Відсутність комплексних економіко-правових і кримінологічних досліджень структури та механізму генезису корисливої злочинності в сфері економіки, причинного комплексу та попередження злочинів, недосконалість організаційно-управлінських основ протидії зазначеному виду злочинності, не дало можливості сформувати методологічну концепцію оцінки цього складного явища і, як наслідок, наявності цілої низки невирішених актуальних проблем.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Загальний напрямок кримінологічного дослідження сучасної корисливої економічної злочинності в Україні, її причин, динаміки, тенденцій еволюції і шляхів подолання тісно пов’язаний з планом науково-дослідної роботи кафедри кримінології та юридичної соціології Національної академії внутрішніх справ України і відповідає основним вимогам комплексної програми профілактики злочинності на 2001–2005 роки, що затверджена Указом Президента України від 25 грудня 2000 року.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины