ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Державні фінанси являють собою різновид економічних відносин, які відіграють важливу роль у житті суспільства. У процесі їх функціонування створюються й використовуються фонди грошових коштів суспільного призначення, необхідні для життєдіяльності суспільства та його окремих громадян. Без  державних фінансів неможливе реальне забезпечення прав і свобод людини, зовнішньої і внутрішньої безпеки, охорони довкілля, державного регулювання економіки, задоволення соціально-культурних потреб людей, надання соціальної допомоги непрацездатним і малозабезпеченим верствам населення, утримання органів державної влади й управління, створення фондів непередбачених видатків, а також фінансування інших загальнодержавних потреб. Ці суспільні відносини становлять предмет правового регулювання самостійної галузі права – фінансового права.

З урахуванням важливості державних фінансів для життя суспільства   їх певним чином поставлено під кримінально-правову охорону від суспільно небезпечних посягань. У зв’язку з  переходом України до регульованої ринкової економіки, з розвитком приватної власності та приватного підприємництва необхідність такої охорони набула особливої актуальності. З одного боку, існування України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної і правової держави неможливе без функціонування державних фінансів, за допомогою яких і здійснюється виконання державою її основних функцій. З іншого – виконання обов’язку щодо сплати суб’єктами господарювання й окремими особами коштів до бюджетів і державних цільових фондів, вимоги щодо дотримання правил валютного регулювання й валютного контролю, використання наданих державою коштів лише за призначенням у багатьох випадках вступають у протиріччя з особистими або корпоративними інтересами таких  суб’єктів, що виступає поштовхом для вчинення посягань на державні фінанси.

У науці кримінального права за радянських часів комплексний науковий аналіз проблем кримінально-правової охорони державних фінансів було здійснено в 1971 р. П.Т.Некипєловим у науковій роботі “Уголовно-правовая охрана финансового хозяйства СССР”. Ця робота була першим у Союзі спеціальним дослідженням питань кримінальної відповідальності за посягання на фінансові відносини. Але вона невелика за обсягом і містить аналіз лише основних аспектів розглядуваної проблеми. З того часу питання кримінально-правової охорони державних фінансів на монографічному рівні (тим більше на рівні докторської дисертації) не досліджувалися.

 Злочини проти державних фінансів набули сьогодні значного поширення і  становлять суттєву небезпеку для держави й суспільства. Отже, ця проблема не могла стояти осторонь уваги науковців, оскільки новели кримінального законодавства викликали необхідність наукового тлумачення тих чи інших положень, розробки правил кваліфікації злочинів проти державних фінансів, відмежування їх від суміжних злочинів та діянь, які не є злочинними. У різні часи цим і суміжним з ними питанням були присвячені роботи П.П.Андрушка, М.І.Бажанова, В.І.Борисова, Ф.Г.Бурчака, Л.П.Брич, Б.В.Волженкіна, П.А.Воробя, Л.Д.Гаухмана, М.А.Гельфера, О.О.Дудорова, М.Й.Коржанського, Я.М.Кураш, І.І.Кучерова, В.Б.Ларичева, Ю.І.Ляпунова, С.В.Максимова, П.С.Матишевського, М.І.Мельника, В.О.Навроцького, М.І.Панова, О.І.Перепелиці,  А.О.Пінаєва, В.В.Сташиса, Є.Л.Стрельцова, В.Я.Тація, І.К.Туркевич, М.І.Хавронюка, П.С.Яні та ін. Але праці цих науковців не містили комплексного, всеохоплюючого наукового аналізу кримінально-правової охорони державних фінансів; не було вироблено й загального поняття злочинів проти державних фінансів.  Ними розглядалися лише окремі аспекти вказаної проблеми, що стосуються кримінальної відповідальності за деякі види посягань на державні фінанси. Крім того, більшість правників вивчали ці питання лише в межах кримінальної відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності, що не дозволяло їм у повній мірі провести системне дослідження проблем саме кримінально-правової охорони державних фінансів. По багатьох же із зазначених питань висловлені спірні судження, у зв’язку з чим вони потребують подальшої наукової розробки.

Встановлення кримінальної відповідальності за посягання на фінансові відносини відбувалося без належного врахування положень науки фінансового права, яка виходить з принципових положень щодо відмінності між державними і приватними фінансами та господарськими відносинами. Кримінально-правова охорона не завжди розглядалася в єдності з іншими засобами правового впливу на державні фінанси, що викликало порушення у процесі законотворчості принципів системного підходу, яке породжувало протиріччя між регулятивними (фінансово-правовими) й охоронювальними (кримінально-правовими) нормами, а в певних випадках – неможливість дійового застосування останніх.

Такий стан теоретичної розробки проблем кримінально-правової охорони державних фінансів України негативно відбивається на практиці. Відсутність у кримінальному законодавстві чіткої й несуперечливої системи норм, у яких було б окремо передбачено відповідальність за злочини проти державних фінансів, робить неможливим їх належну кримінально-правову охорону. Через  суперечливості і прогалини у кримінальному законодавстві правозастосовча практика нерідко стикається із суттєвими труднощами при вирішенні питань притягнення  до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили злочини проти державних фінансів, в окремих випадках приймаються недостатньо обгрунтовані рішення щодо кваліфікації цих злочинів і призначення за них покарання.  Це свідчить про необхідність проведення поглиблених наукових досліджень у сфері  кримінально-правової охорони державних фінансів України, які базуватимуться  на досягненнях науки фінансового права, сучасному рівні кримінально-правової теорії з урахуванням специфіки цієї групи посягань.  Результатом таких досліджень повинна стати побудова чіткої, цілісної й несуперечливої системи норм (на рівні окремого розділу Кримінального кодексу України – далі КК), що дозволить здійснювати належну кримінально-правову охорону державних фінансів від суспільно небезпечних посягань, забезпечить теоретичне підгрунтя для правотворчої і правозастосовчої діяльності.

 Викладене, таким чином, свідчить про актуальність і важливість обраного напрямку дослідження, а також про його перспективність для розробки ефективної законодавчої моделі охорони державних фінансів України. Усе це й обумовило вибір теми запропонованої до захисту дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дослідження здійснено в межах виконання Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю на 1996-2000 роки, затвердженої Указом Президента України від 17 вересня 1996 року, Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. N 1376/2000 (розділ У. Зменшення кримінального тиску на економічні відносини), а також п. 6.2 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 роки, схвалених вченою радою 23 березня 2001 р., протокол № 3.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)