ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВІ ЗАСОБИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ УХИЛЕНЬ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ



Название:
ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВІ ЗАСОБИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ УХИЛЕНЬ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Питання попередження ухилень від сплати податків є складовою загальнодержавної проблеми попередження господарських правопорушень. Для попередження  правопорушень у сфері оподаткування слід запровадити комплексний підхід. Необхідно створити модель ефективного механізму, який би забезпечував інтереси як держави, так і суб’єктів господарювання – платників податків. Мається на увазі створення такого механізму господарювання, в тому числі і оподаткування, який би не витісняв суб’єкти господарювання в сферу тіньової економіки, а, навпаки, стимулював би легальну діяльність та повну і своєчасну сплату податків. Це потребує аналізу господарсько-правових засобів попередження ухилень від сплати податків з метою розробки рекомендацій по удосконаленню господарського законодавства України.

Останнім часом питання протиправних ухилень від сплати податків        розглядаються найчастіше вузько, тобто з точки зору боротьби із вже скоєними злочинами. Але для вирішення проблеми ухилень від сплати податків потрібен більш широкий підхід з позицій удосконалення правового регулювання господарської діяльності. Відсутність комплексного підходу до оцінки явища, що іменується як “протиправне ухилення від сплати податків” не дозволяє здійснити ефективні заходи щодо його усунення. Необхідна розробка реальних господарсько-правових бар’єрів для ухилень від сплати податків.

На сьогодні домінують силові методи проведення податкової політики. Цим виховується не прагнення до легальної діяльності, а вміння “не попадатися”, “сховати доходи” тощо. Діюча система стягнення податків є наслідком підходу до регулювання економіки, по суті не спроможного до рішення задач з забезпечення господарського правопорядку. У сучасних умовах розбудови правової держави з соціально орієнтованою ринковою економікою розвиток підприємництва неможливий без захисту прав підприємців. Інакше економічну злочинність здолати неможливо. Важливого значення у цьому процесі набуває роль господарського суду та вдосконалення господарсько-процесуаль­ного законодавства. Це свідчить про актуальність обраної теми та напрямків дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт Інституту економіко-правових досліджень Національної академії наук України за темою “Економіко-правові проблеми посилення ролі державного та корпоративного регулювання в стабілізації та розвитку економіки” (державний реєстраційний номер 01999U001838), зокрема в рамках підтеми “Дослідження правової природи податків та обов’язкових платежів, що сплачуються суб’єктами господарювання”, де дисертант брав участь як співвиконавець.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины