ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ГАРАНТІЇ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ГАРАНТІЇ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Конституція України 1996 р., визначивши місцеве самоврядування як одну з основ конституційного ладу, встановила його гарантії, що є важливою умовою становлення й ефективного функціонування місцевого самоврядування.

Основний Закон України, закріплюючи  в узагальненій формі вузлові питання системи загальних гарантій місцевого  самоврядування, припускає більш докладну й повну їх характеристику в чинному законодавстві. У теоретичному плані виникає проблема чіткого визначення поняття “гарантії місцевого самоврядування”, дослідження їх системи, особливо місця й ролі в ній організаційно-правових гарантій.

Організаційно-правові гарантії місцевого самоврядування неможливо досліджувати без урахування характеристики компетенції його органів, яка виступає одночасно й найважливішим інститутом місцевого самоврядування та його гарантією.

Аналізуючи організаційно-правові гарантії місцевого самоврядування необхідно звернути увагу на висвітлення питань державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Теоретичні та практичні аспекти взаємовідносин і взаємодії останніх з органами державної влади, особливо сфери контролю за здійсненням місцевого самоврядування з боку держави, залишаються мало вивченими і розробленими у вітчизняній науці державного будівництва. Цей напрямок, на жаль, менш за все досліджується як фахівцями-теоретиками, так і вченими-практика-ми. Розгляд місцевого самоврядування в Україні з точки зору його самостійності, а також невходження його в систему органів державної влади вимагають нових підходів і рішень до всієї сукупності механізмів взаємовідносин комунальних утворень і держави. Їх нерозв'язаність і породжує серйозні колізії, труднощі та проблеми.

Зміст організаційно-правових гарантій місцевого самоврядування досить багатогранний: він включає не тільки правову й організаційну самостійність, а й майнову і фінансову, яка існує завдяки цим гарантіям. Вивчення кожного елемента із складових змісту названих гарантій дозволить розкрити їх сутність.

Виклад теми дисертації був би неповним без дослідження судових та інших правових форм захисту місцевого самоврядування.

Необхідність наукового дослідження зазначеного кола питань обумовлена низкою причин.

По-перше, на сьогодні ще не закінчено процес формування законодавства про місцеве самоврядування, як і не завершено оновлення раніше прийнятих законів.

По-друге, детальний аналіз чинного законодавства про місцеве самоврядування показує, що з деяких питань воно непослідовне, неузгоджене і навіть суперечливе. Крім того, більшість нормативних актів не створюють чіткого оптимального правового механізму для ефективної реалізації гарантій місцевого самоврядування, що негативно позначається на його функціонуванні.

По-третє, у науці комунального (муніципального) права не існує  комплексного дослідження проблем, що стосуються законодавчого закріплення й застосування правових, зокрема організаційних, гарантій місцевого самоврядування на рівні монографічної чи дисертаційної роботи. Аналіз окремих сторін таких гарантій висвітлювався лише в ракурсі відповідних загальних правових аспектів сфери місцевого самоврядування.

Заслуговує на увагу й зовнішньополітичний аспект актуальності досліджуваної теми. Ратифікація 15 липня 1997 р. Верховною Радою України Європейської хартії про місцеве самоврядування, яка закріплює фундаментальні принципи його організації та функціонування, зобов’язує Україну приєднатися до міжнародних стандартів муніципальної демократії. Саме тому дослід-ження проблем організаційно-правових гарантій місцевого самоврядування як необхідного для його реалізації середовища і спеціального механізму, що забезпечують безперешкодну й ефективну участь місцевого самоврядування у вирішенні  питань місцевого значення, втіленні волі й інтересів територіальних громад, є актуальним напрямком сучасної правової науки. Така сукупність зазначених чинників і зумовила вибір теми цього дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідницької роботи кафедри державного будівництва та місцевого самоврядування Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого в межах комплексної програми “Проблеми вдосконалення організації і діяльності органів законодавчої, виконавчої влади та місцевого самоврядування в Україні” (номер державної реєстрації 0186.0.070865).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)