Правове регулювання використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів



Название:
Правове регулювання використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

Актуальність дослідження. У зв’язку з розбудовою ринкової економіки в Україні перед законодавцем і юридичною наукою стоїть завдання створити правову основу для ефективного функціонування і розвитку ринку цінних паперів.  Україна має унікальну можливість не повторювати шлях спроб і помилок, який пройшли у своєму розвитку інші країни, а одразу будувати свій ринок цінних паперів за кращими європейськими та світовими зразками.  Одним із основних принципів існування такого ринку, який покликаний забезпечити його прозорість і рівні можливості для всіх інвесторів, є заборона використання інсайдерської інформації, зокрема при укладенні угод купівлі-продажу цінних паперів.

Ринкова вартість цінних паперів, які обертаються на ринку, постійно змінюється в залежності, серед інших факторів, від наявної в учасників фондового ринку інформації про очікуваний доход за цими цінними паперами, стан справ і перспективи діяльності емітента.  Отже, особа, яка першою одержує таку інформацію (за наявності певних ознак вона називається "інсайдерською") завдяки своїй посаді чи певному зв’язку з емітентом (за певних умов таких осіб називають "інсайдерами") має можливість одержати прибуток, придбавши цінні папери до підвищення ціни, або уникнути збитків, продавши цінні папери до початку падіння їх ринкової ціни. 

Породжені використанням інсайдерської інформації нерівні можливості для інвесторів негативно впливають на економіку і суспільство: довіра інвесторів до ринку падає, об’єми інвестицій зменшуються, від чого емітенти одержують менше акціонерного капіталу, а ринок страждає від низької капіталізації та нестабільності. Через ці негативні наслідки використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів розглядається як правопорушення у багатьох розвинутих країнах, а незабаром аналогічні норми повинні з’явитися і в Україні.

Так, Указ  Президента України від 30 жовтня 1999 р. № 1415 "Про Основні напрями розвитку фондового ринку в Україні  у  2000  році" у частині розвитку нормативно-правової бази виділив необхідність удосконалення механізму захисту дрібних акціонерів і кредиторів у процесі використання інсайдерської інформації.  Робота над відповідним законопроектом, норми якого служитимуть правовою основою державного регулювання питання використання інсайдерської інформації, ведеться уже декілька років.

Вибір теми дисертації викликаний негайною необхідністю дослідити суть правового регулювання використання інсайдерської інформації, підвести теоретичну основу і виробити практичні рекомендації щодо заборони використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів напередодні прийняття Україною нового законодавства у цій галузі.  У зв’язку з багатоплановістю і комплексним характером питання правового регулювання використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів, яке зачіпає предмет кількох галузей права, основну увагу приділено господарсько-правовим аспектам, а цивільно-правові, кримінально-правові та інші аспекти можуть бути предметом окремого дослідження.

Ступінь дослідженностi теми. Теоретичні проблеми правового регулювання використання інсайдерської інформації на ринку цінних паперів раніше не були предметом комплексного дослідження в українському правознавстві. Практичні ж аспекти цього регулювання висвітлювалися лише в окремих науково-популярних публікаціях, але загалом можна констатувати відсутність уваги української науки до проблем регулювання використання інсайдерської інформації.

В той же час зарубіжні дослідники приділяють цьому питанню значну увагу, особливо у США, де починаючи з 1960-х років воно не перестає бути предметом палких дискусій.  Згодом, ця проблема стала актуальною і для європейських правознавців, які зробили вагомий внесок у розвиток і систематизацію підходів до регулювання використання інсайдерської інформації з метою їх адаптації до континентальної системи права.

В дисертації використано наукові досягнення, які містяться в працях вітчизняних та зарубіжних дослідників Васильченко О., Замойського І., Капіци Ю., Кузнєцової Н., Луця В., Мозгового О., Назарчука І., Онуфрієнка О., Посполітака В., Щербини В., Ассмана Г. (Assman), Бредлі Е. (Bradley), Клока М. (Klock), Лінча Г. (Lynch), Лосса Л. (Loss), Селігмана Д. (Seligman), Скотта К. (Scott), Уегена Г. (Wegen), Уоррена М. (Warren), Хопта К. (Hopt) та інших правознавців.  Дисертантом опрацьована також економічна література, зокрема, роботи Істербрука Ф. (Easterbrook), Кокса Д. (Cox), Манна Г. (Manne), Фішеля Д. (Fishel), Шмідта Г. (Schmidt) та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Тематика дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри господарського права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, пов’язаної з визначенням правових засад функціонування ринку цінних паперів в Україні, статусу його учасників, регулюванням операцій на ринку цінних паперів та захистом прав акціонерів, зокрема у зв’язку з роботою по темі "Формування механізму реалізації і захисту прав та свобод громадян в Україні" № 01БФО42-01 і "Вдосконалення правового становища суб’єктів господарської діяльності в умовах формування ринкової економіки України" № 97118.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины