ІДЕЯ ПРАВ ЛЮДИНИ У ПОЛІТИКО-ПРАВОВІЙ ДУМЦІ УКРАЇНИ (IX - ПОЧАТОК XX СТОЛІТТЯ)



Название:
ІДЕЯ ПРАВ ЛЮДИНИ У ПОЛІТИКО-ПРАВОВІЙ ДУМЦІ УКРАЇНИ (IX - ПОЧАТОК XX СТОЛІТТЯ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Формування громадянського суспільства, демо­кратичної, соціальної, правової держави, досконалої національної правової системи, які б від­повідали правовим традиціям, правосвідомос­ті нашого народу, ідеї захисту прав людини і громадянина, втіленим, зокрема, в українській правовій думці, постають як невідкладні завдання вітчизняної юридичної науки. При цьому, одним із головних завдань є комплексний підхід до вивчення проблеми – в поєднанні вимог міжнародно-правових актів у галузі прав лю­дини, досвіду зарубіжних країн та правових традицій українського народу.

 Закономірною є поліваріативність теоретичних підходів до осягнення прав людини на всіх етапах розвитку української політико-правової думки. Ця ідея має хронологічний і географічний ви­мір. Кожна країна, залежно від правосвідомості, правової культури, мента­літету її народу, стану законодавства, презентувала своєрідні ідеї в галузі прав людини, які виражали особливості політико-правового світогляду народу, його самобутність. Ці ідеї запозичувалися іншими, менш розвинутими країнами, які для покращення свого су­спільного життя боролися за гуманізацію діючої правової системи, законодавства тощо. Ідея прав людини, народу (нації) в Україні протягом ІХ – початок ХХ ст. роз­вивалася і збагачувалася на ґрунті як власних правових традицій, так і запози­чення правових ідей у титульних та інших народів.

 Сказане надає особливої актуальності: потребі переглянути, всебічно переосмис­лити політико-правову спадщину мислителів України з точки зору фундаментальних складових елементів ідеї прав людини – ідеї свободи, ідеї рівності, ідеї справедли­вості, їх відбиття в концепціях реалізації прав нації, місцевого самоврядування, розбудови української суверенної і незалежної, демократичної держа­ви. Політико-правова думка України ІХ – початку ХХ ст. оперувала категоріями “свобода”, “рівність”, “справедливість” як невіддільними одна від одної складовими ідеї прав людини, однак пройшло чимало часу, доки інституція “права людини” стала вживатися в науці і отримала правовий статус. Ідейна політико-правова спадщина України з прав людини в поєднанні методологі­чно-теоретичного і проблемного аналізу ще не вивчалася вітчизняними вченими. Дане історико-правове  дослідження з розвитку ідеї прав людини в Україні, зважаючи на появу новітніх науко­вих розробок (В.Горбаль, О.Мироненко), певною мірою заповнює існуючу прогалину в пізнанні історії політико-правової культури українського народу.

Значний внесок у роз­виток наукових знань з проблеми прав людини в українській по­літико-пра­вовій думці зробили своїми працями: Т.Андрусяк, О.Копиленко, О.Мироненко, О.Скакун, В.Сокуренко; інші вчені-правники (вітчизняні і зарубіжні): С.Алєксєєв, В.Бабкін, О.Бережний, А.Заєць, О.Лукашова, В.Медведчук, В.Нерсесянц, О.Петришин, Н.Прозорова, П.Рабінович, Ю.Римаренко, М.Страхов, М.Цвік та ін.

Джерельну базу дослідження складають наукові та публіцистичні праці філософів, літераторів, державних діячів, правознавців, які в різні часи жили і працювали на землях, що є зараз територією України: Іларіона, Феодосія Печерського, К.Смолятича, Володи­мира Мономаха, Данила Заточника, Христофора Філалета, С.Оріховського, Г.Смотрицького, К.Транквіліона-Ставровецького, І.Борецького, І.Копинського, Івана Вишенського, С.Зизанія, С.Десницького, Я.Козельського, Г.Сковороди, М.Костомарова, Т.Шевченка, М.Драгоманова, С.Подолинського, І.Франка, М.Павлика, Ю.Бачинського, Лесі Українки, М.Міхновського, І.Лисяка-Рудницького, В.Липинського, М.Грушевського, В.Винниченка, В.Старосольського, С.Дністрянського та ін., а також лі­тературні та правові пам'ятки, програмні документи суспільно-політичних товариств і політичних партій, конституції та проекти українських конституцій. Автором не стави­лася мета всебічного дослідження університетської юридичної думки зазначеного пері­оду. Залучення її відбувалося лише в тій частині, яка стосується теоретико-правових роздумів щодо прав людини (Б.Кістяківський, Н.Ренненкампф, М.Палієнко та ін.).

Теоретичним підґрунтям для осмислення джерельної бази проблеми є праці зарубіж­них мислителів: Платона, Аристотеля, Цицерона, Гегеля, Канта, Локка, Монтеск'є, Руссо, Вольтера, Алексіса де Токвіля; сучасні дослідження в галузі теорії та історії держави і права, філософії права, політології – у тій їх частині, яка стосується досліджуваної проблеми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Об­раний напря­м дослідження узгоджено з планами наукових досліджень Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого і виконано в межах цільової комплексної програми “Розвиток прав людини як головна складова частина розвитку демократичних проце­сів в правовій, соціальній державі Україна” (номер державної реєстрації 0186. 0. 070866).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины