Цивільний позов про компенсацію моральної шкоди у кримінальному процесі



Название:
Цивільний позов про компенсацію моральної шкоди у кримінальному процесі
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. Конституційне право на судовий захист особистих прав, порушених злочином, у кримінальному процесі активно реалізується потерпілими за допомогою цивільного позову про компенсацію моральної шкоди. Останній є ефективним “інструментом” особистого правозахисту немайнових благ, основним засобом ініціації відповідного напряму кримінального судочинства.

Кримінально-процесуальна доктрина Російської імперії, СРСР переважно не визнавала можливим запровадження цього способу захисту порушених злочином прав. Законодавство виключало такий вид позовних вимог, а тому поодинокі спроби їх задоволення судами у кримінальному процесі не визнавались легальними і відповідні судові рішення скасовувалися. Отже, можливість заявлення потерпілими позовів про стягнення майнової компенсації за заподіяні злочином страждання для одночасного їх вирішення разом із розглядом кримінальної справи є новітнім та перспективним здобутком правової системи права України. Закономірно, що у вітчизняній юриспруденції цивільний позов про компенсацію моральної шкоди не був предметом дисертаційних, монографічних досліджень. Втім, деякі його теоретичні та практичні аспекти фрагментарно розглядались у роботах В.Т. Нора та В.Я. По-наріна, М.І. Гошовського, О.П. Кучинської, С.В. Наріжного, О.М. Ерде-лєвського. Проте, одержані науковцями висновки не завжди узгоджуються між собою, а практика правозастосування висунула значно ширше коло проблемних питань для вирішення їх юриспруденцією. Отже, існуючий стан дослідженості даного правового явища та практична можливість заявлення цивільного позову про компенсацію моральної шкоди у кримінальній справі засвідчують необхідність дослідження окресленої наукової проблеми. Успішне ж виконання поставлених завдань дозволить констатувати комплексне вивчення інституту компенсації моральної шкоди вітчизняною правовою наукою, підносячи оволодіння цієї проблемою на якісно новий рівень .

Підставами для розробки теми дисертаційного дослідження є чинне законодавство України, офіційні роз’яснення судової практики його застосування та узагальнення відповідної категорії справ, проведені Верховним Судом України. Значний масив інформацій був отриманий у ході особистого вивчення дисертантом судової практики розгляду і вирішення кримінальних справ у архівах місцевих судів районів м. Львова та Львівського апеляційного суду (усього вивчено понад 300 кримінальних справ). Концептуально робота SYMBOL 180 \f "(обычный текст)" \s 14ґрунтується на дослідженнях проблем компенсації моральної шкоди, позовного провадження у кримінальному процесі у працях Л.В. Батіщєвої, С.А. Бєляцкіна, Д.В. Бобрової, Т.В. Варфоломеєвої, М.І. Гошовського, М.В. Гузели, В.Г. Даєва, В.Я. Дубрівного, О.М. Ерде­лєвського, Я. Клименка, Л.Д. Кокорєва, О.П. Кучин-ської,А.М.Ларіна, Б. Лапіцького, М.С. Малєїна, О.А. Міхно, С.В. Наріжного,    В.Т. Нора, В.П. Паліюка, В.Я. Понаріна, І.І. Потєружі, З.В.Ромовської,         В.М. Савиць­кого, В.А. Тархова, Л.В. Франка, С.І. Шимон, М.П. Шешукова, В.Є. Юрченка, П.І. Яні.

Для з‘ясування психологічних закономірностей заподіяння та загладжування страждань, можливостей експертного дослідження психологічного стану потерпілого у позовному провадженні про компенсацію моральної шкоди ми використали праці С.М. Антосика, В.П. Васільєва, В.Г. Гончаренка, Ю.М. Грошевого, К. Ізарда, О.М. Кокуна,   В.Е. Коновалової, М.В. Костицького, І.А. Кудрявцева, М.Д. Лєвітова, В.С. Лукьянова, В.В. Мельника, Ю.Л. Метелиці, В.Т. Нора, Б. Я. Пєтєліна,        Г. Сельє, В.В. Яровенка.

Інтерпретація поняття SYMBOL 147 \f "Times New Roman" \s 14моральна шкодаSYMBOL 148 \f "Times New Roman" \s 14, встановлення суб‘єктного складу правовідносин відповідальності за її заподіяння, доказування позовної вимоги про компенсацію за страждання та визначення судом розміру відповідного стягнення є одними із найбільш актуальних напрямів наукового пошуку у вітчизняній юриспруденції. Відсутність підстави для заявлення цивільного позову про компенсацію моральної шкоди та необхідної диференціації процесуальної форми провадження за ним у чинному кримінально-процесуальному законі засвідчують відставання останнього від рівня конституційного, цивільного та цивільного процесуального законодавства. Рівночасно, динамічно зростаюча кількість цивільних позовів про компенсацію моральної шкоди, складність етапу становлення практики їх розгляду та вирішення демонструють значний суспільний та науковий інтерес у дослідженні позовного провадження про стягнення майнової компенсації за заподіяні злочином страждання. Ці чинники обSYMBOL 180 \f "(обычный текст)" \s 14ґрунтовують необхідність та своєчасність даного дослідження.

У зв‘язку із наданням феноменові моральної шкоди вітчизняним законодавцем статусу юридичного факту цивільної (майнової) відповідальності виникла правова (матеріальна) підстава для її стягнення практично кожним потерпілим від злочину, адже кримінальні делікти, без сумніву, є максимально психотравмуючими подіями. Реалізація нової правомочності потерпілими зумовила необхідність розширення меж позовного провадження у кримінальному процесі, оскільки ця привілейована форма захисту традиційно використовується для ліквідації злочинних наслідків. Практично одразу із виникненням матеріально-правової підстави компенсації моральної шкоди у 1993 році судді почали розглядати відповідні цивільні позови. Однак суб‘єкти правозастосування зіткнулись із низкою принципово нових проблем, які не могли бути вирішені за аналогією. У їх колі з очевидністю постала потреба у запровадженні специфічної процесуальної форми провадження за цивільним позовом про компенсацію моральної шкоди. Останньому аспекту і підпорядковане дане дослідження. Його актуальність засвідчує і та обставина, що воно здійснене у період творення нового кримінально-процесуального законодавства України, охоронного за своїм змістом і типом.

Зв‘язок роботи із науковими програмами, планами. Дисертація підготована згідно плану науково-дослідницьких робіт кафедри кримінального процесу та криміналістики Львівського національного університету імені Івана  Франка. Тема роботи перебуває у традиційному для львівської школи кримінального процесу річищі SYMBOL 151 \f "Times New Roman" \s 14 проблематиці захисту прав потерпілого та ліквідації злочинних наслідків. Тема дисертаційного дослідження затверджена рішенням Вченої Ради Львівського національ­ного університету імені Івана Франка, протокол №11/5 від 27 травня 1998 року.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины