Адекватність кримінального покарання як філософсько-правова проблема



Название:
Адекватність кримінального покарання як філософсько-правова проблема
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

 Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена потребою теоретичного осмислення поняття “адекватність кримінального покарання”, вироблення відповідних критеріїв його визначення і аналізу можливих шляхів їх практичного застосування.

У чинному кримінальному законодавстві не вживається такого терміну як адекватність стосовно покарання, йдеться про справедливість покарання. Так ст. 372 Кримінально-процесуального кодексу України говорить про “явну несправедливість“ покарання, як про одну з підстав до його оскарження в порядку апеляції. При цьому про несправедливо призначене покарання, відповідно до чинного законодавства, можна говорити лише в тому випадку, коли призначене судом покарання хоча й не виходить за межі, встановлені відповідною статтею кримінального кодексу, але за своїм розміром є явно несправедливим як внаслідок м’якості, так і суворості покарання.

Однак дисертант вважає такий підхід до розуміння адекватності покарання дещо звуженим, який не в повному обсязі розкриває вищезазначену проблему. На думку дисертанта, проблема лежить саме у площині розуміння структури поняття ”адекватність покарання”.

         У дослідженні пропонується вживати саме термін “адекватність” стосовно покарання (у розумінні відповідності кримінального покарання певним вимогам), оскільки поняття “справедливість” стосується все ж таки більше морально-етичних категорій і пов’язане насамперед із суб’єктивним сприйняттям; метою ж роботи, передусім, є спроба вироблення певних об’єктивних критеріїв оцінки “правильності” (адекватності) покарання.

         У науковій літературі існують й інші, відмінні від законодавчого, підходи до розуміння поняття “справедливе” (адекватне) покарання. Наприклад, С.Г.Келіна і В.М.Кудрявцев вважають, що категорія справедливості стосовно кримінального права (покарання) проявляється на трьох рівнях: справедливість призначення покарання, справедливість визначення кримінально-правової санкції, справедливість формування кола злочинних діянь.

         А.А.Жижиленко та Н.Д.Сергієвський зазначали про певні вимоги, яким повинен відповідати вид покарання для того щоб, бути справедливим.

         В.А.Козлов наголошував на необхідності вироблення методики розрахунку кримінально-правових санкцій як невід’ємної і обов’язкової умови (ознаки) справедливості кримінального покарання.

         Р.Н.Ласточкіна, В.В.Похмелкін, Л.Л.Кругліков вважають неприйнятним застосування такого критерію як “справедливість” до кримінального покарання, говорячи про його узагальнюючу, інтегративну та завершальну роль у вирішенні питання “правильності” покарання.

 На законодавчому рівні актуальність теми обумовлюється Конституцією України, яка висунула певні вимоги до покарання (ст.ст. 3, 27, 28, 62), Концепцією реформування чинного законодавства України на 1997-2005 роки, прийняттям нового Кримінального кодексу України, який передбачає відповідні новели стосовно інституту покарання.

Тому є підстави стверджувати, що існують суттєві розбіжності у тлумаченні поняттясправедливість (адекватність) кримінального покаранняв межах чинного законодавства та в контексті кримінально-правової теорії, що, очевидно позначається на усвідомленні і тлумаченні цього поняття.

         У своїх дослідженнях окремим питанням цієї складної та багатопланової роботи приділяли увагу М.І. Бажанов, В.А. Бачінін, Л.В.Баграй-Шахматов, І.М. Гальперін, А.А.Жижиленко, М.І.Козюбра, А.М.Колодій, М.В.Костицький, І.І.Карпець, С.Г.Келіна, А.П.Козлов, М.Й.Коржанський, Л.Л.Кругліков, В.М.Кудрявцев, Н.Ф.Кузнецова, П.П.Михайленко, С.В.Познишев, В.М. Смітієнко, В.М.Синьов, Є.Л.Стрельцов, Н.С.Таганцев, В.П.Тихий, Є.А.Тихонова, О.Ф.Фролова, В.Л. Чубарєв,  Н.В.Шепелева та інші.

 Разом з тим, у сучасній науковій літературі відсутні спеціальні комплексні дослідження проблеми адекватності кримінального покарання. В більшості випадків питання адекватності покарання розглядалось лише у зв’язку з вирішенням інших проблем – визначення мети покарання, призначення покарання, формування системи покарань тощо.

 У цьому плані варто згадати спроби співвіднесення диспозицій кримінально-правової норми із санкцією цієї норми. Це питання порушувалось у роботах С.І Дементьєва, І.Я.Козаченка, А.П.Козлова, А.І.Коробеєва, Т.А.Леснієвскі-Костаревої, А.Г. Маврина, П.П. Осіпова, А.О. Трунова та ін.

 Порушувалось у науковій літературі і питання про деякі аспекти справедливості покарання. Зазвичай, це відбувалось у контексті проблеми визначення принципів кримінального права. Цей напрямок представлений роботами А.С.Герлаха, С.Г. Келіної, В.М.Кудрявцева, Ф.І. Фефелова та ін..

 Аналізові справедливості покарання, як відповідності призначеного судом покарання вчиненому злочину, присвячені роботи Л.Л. Круглікова, Р.Н.Ласточкіної, В.П.Нажимова та деяких інших науковців.

 Спроба вирішення проблеми справедливості покарання здійснюється і у контексті морально-етичних критеріїв оцінки кримінального права. Зокрема, цього питання торкались В.В.Похмелкін, Р.А.Бабаханова, З.А.Бербешкіна, Ю.Д.Блувштейн, А.І. Єкімов,  Л.В.Кравченко, Г.В.Мальцев.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилося в руслі вимог Концепції розвитку законодавства України на 1997-2005 роки. Воно здійснено відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри філософії Національної академії внутрішніх справ України на 1999-2003 роки, і виконано згідно з передбаченою в них темою “Дослідження проблем філософії права на сучасному етапі”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины