Формування та реалізація інноваційної політики в регіоні (на прикладі Волинської області)



Название:
Формування та реалізація інноваційної політики в регіоні (на прикладі Волинської області)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Одним із основних шляхів стабілізації економіки України, забезпечення випуску якісної високотехнологічної продукції, конкурентної як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, є розвиток інноваційної діяльності. Утвердження нової інноваційної стратегії не може здійснюватись шляхом відтворення старої науково-технічної політики. Завдання полягає в тому, щоб розробити і впровадити нові мотиваційні механізми інноваційного процесу, забезпечити його комерціалізацію, спрямованість на задоволення ринкового попиту.

Відсталість технологічної структури, низький технічний рівень виробничої бази промисловості, недостатнє фінансуван­ня державою науково-дослідних і дослідно-конструктор­ських робіт, брак фінансових ресурсів не дають можливості економіці країни розвиватися в напрямку до­сягнення більш високих технологічних укладів на власній науково-технічній основі, коли наукові та дослідно-кон­структорські розробки перетворюються в базовий елемент виробництва. Вітчизняне виробництво в цілому й далі зали­шається несприйнятливим до науково-технічних нововве­день. Ось чому формування ефективної інноваційної політики, створення іннова­ційної сфери у вітчизняній економіці є важливими зав­даннями системи державного та регіонального управління.

У зв'язку з цим особливої уваги заслуговує вивчення передового вітчизняного і зарубіжного досвіду з метою визначення комплексу умов, які забезпечують інноваційну активність регіонів, виявлення економічної природи такої активності, пошуку інструментарію проведення ефективної інноваційної політики.

Проблеми інновацій, інноваційної діяльності, інноваційної політики одержали широке висвітлення в науковій літературі. Зокрема, їх дослідженням займа­лися: Алимов О.М., Александрова В.П., Амоша О.І., Бажал Ю.М., Безчасний Л.К., Бєлєнький П.Ю., Бойко Є.І., Геєць В.М., Долішній М.І., Калитич Г.І., Козоріз М.А., Кузьмін О.Є., Лапко О.О., Лукінов І.І., Павлов В.І., Писаренко С.М., Побурко Я.О., Тивончук І.О., Черваньов Д.М., Чумаченко М.Г. та інші. У наукових працях цих вчених розглядаються питання створення, оцінки, реалізації інновацій, їх розповсюдження, фінансової підтримки, кадрового забезпечення інноваційної діяльності, формування інноваційної інфраструктури, створення правової бази інноваційних процесів.

Разом з тим, недостатня увага приділяється регіональній інноваційній політиці та її ролі як важливому фактору економічного та соціального розвитку країни. Кожен регіон має свою специфіку, тому в роботах по даній проблематиці, які мають загальне спрямування, особливості регіону не знаходять достатнього відображення. Слід відмітити, що проблеми інноваційної діяльності в межах країни та підприємств також не зовсім адекватні регіональним проблемам. Тому численні дослідження ролі інноваційної діяльності в економіці країни та підприємств стосувались, в основному, галузевого сектора.

Вимагають уточнення і поглиблення поняття "інноваційна діяльність", класифікація видів інновацій та факторів, які активізують чи гальмують проходження інноваційних процесів. Досі не цілком зрозумілими залишаються питання регулювання інноваційної діяльності і забезпечення інноваційної активності на рівні регіону.

Нестабільність вітчизняного законодавства щодо інновацій, недостатня розвиненість інноваційної інфраструктури в регіонах, нечіткість пріоритетів регіональної інноваційної політики зумовили актуальність і необхідність проведення даного дослідження.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины