Правосвідомість українського суспільства як соціокультурний феномен: філософсько-правова рефлексія



Название:
Правосвідомість українського суспільства як соціокультурний феномен: філософсько-правова рефлексія
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Правосвідомість українського суспільства є складним соціокультурним феноменом, який безпосередньо впливає на темпи та якість державотворчих процесів у нашій країні, на перспективи побудови правової держави.

У зв’язку з цим виникає необхідність відслідкувати ґенезу правосвідомості українського соціуму з урахуванням цивілізаційно-історичних традицій та етноментальних особливостей, оскільки саме від останніх значною мірою залежить реалізація і гармонізація правових відносин у сучасному суспільному житті України. Проблема суспільної правосвідомості актуалізується в українському суспільстві у зв’язку з тією особливою роллю, яку вона відіграє під час формування правової культури.  Правова свідомість складає основу правотворчої діяльності, обумовлює досконалість правових відносин, зумовлює чітку й злагоджену роботу відповідних юридичних установ. Зміст і рівень розвитку правосвідомості безпосередньо кореспондується з характером правової культури суспільства. У цьому контексті визначальну роль відіграють знання про право та закон, які отримує особистість у процесі соціалізації.

Актуальність теми обумовлена і практичними завданнями щодо цілеспрямованого формування демократичної суспільної й індивідуальної правосвідомості. Щоб оптимізувати цей процес, зробити його дієвим і цілеспрямованим, необхідно мати в своєму розпорядженні інформацію про численні змінні, що опосередковують його, глибоко знати прийоми, засоби і методи досягнення бажаних результатів. У правовиховній діяльності  в даний час виникла своєрідна ситуація: з одного боку, визнається необхідність і ефективність правового виховання у формуванні правосвідомості суспільства й громадянина, а з другого – відсутня теорія, що науково обґрунтовує шляхи реалізації наявних можливостей даного процесу.

Отже, актуальність теми дослідження визначається наступними підставами: необхідністю комплексного аналізу наявних теоретико-методологічних підходів до правосвідомості та вироблення методології осмислення сучасного стану й перспектив розвитку правосвідомості українського суспільства;  важливістю дослідження етноментального та цивілізаційно-історичного підґрунтя ґенези правосвідомості українського суспільства; потребами соціальної практики у контексті дослідження факторів впливу та проблем розвитку правосвідомості українського суспільства на сучасному етапі.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины