ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗАСТАВИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗАСТАВИ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку податкових відносин в Україні важливого значення набуло формування системи чинників, спрямованих на повне та своєчасне надходження податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів. Сплата податків і зборів в порядку і розмірах, встановлених законом, є загальним обов’язком осіб, закріпленим статтею 67 Конституції України. З метою забезпечення виконання податкового обов’язку платників податків в Україні на законодавчому рівні визначено право податкової застави.

Податкова застава, основною метою якої є захист інтересів бюджетних споживачів існує практично в усіх цивілізованих країнах світу. Вона є запорукою державних гарантій з фінансування видатків на соціальні програми, пенсії, заробітну плату працівників державної сфери утримання державного майна тощо. В Україні податкова застава є способом забезпечення виконання податкового обов’язку платників податків у зв’язку з чим її правове регулювання має відповідати стандартам демократичної держави в цілому, а також стандартам Європейського Союзу.

Сьогодні Європейський Союз та Україна мають спільний кордон і як безпосередні сусіди повинні посилювати свою політичну та економічну взаємопов‘язаність. Розширення дає можливість для України та Європейського Союзу розвивати якомога тісніші відносини, що виходитимуть за рамки співробітництва до поступової економічної інтеграції та поглиблення політичного співробітництва. У зв‘язку з викладеним для України встановлено новий комплексний перелік пріоритетів як в рамках, так і поза рамками «Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами» від 14.06.1994 року, ратифікованою 10.11.1994 року, що набула чинності 01.03.1998 року
№237/94-ВР. Серед цих пріоритетів, всі з яких мають важливе значення, особливу увагу приділено податковій реформі, покращенню функціонування податкової адміністрації, стягненню та ефективному використанню державних коштів, розвитку та впровадженню систем оподаткування та їх установ відповідно до міжнародних стандартів.

         Незважаючи на безумовну важливість податкової застави в системі правового регулювання податкових відносин, у вітчизняній фінансово-правовій науці проблеми правового регулювання податкової застави не отримали належного наукового опрацювання.

         На даний час в Україні відсутні спеціальні комплексні дослідження правового регулювання податкової застави. Окремі питання застосування забезпечувальних заходів виконання податкового обов’язку розглянуто в працях науковців України та Російської Федерації: З.М. Будько, О.О. Гогіна, Є.О. Імикшенової, М.К. Золотарьової, М.В. Карасьової, В.В. Кириченко, Ю.О. Крохіної, І.І. Кучерова, М.П. Кучерявенка, О.У. Латипової, О.А. Ногіної, В.В. Стрельникова, К.Ю. Тотьєва, Н.О. Шевельової, О.Є. Якушкіної.

Дослідження застосування податкової застави в контексті реалізації податково-правового примусу як особливого виду державного примусу, застосування якого пов’язано з невиконанням або неналежним виконанням певного виду юридичного обов’язку зумовило необхідність використання робіт С.С. Алексєєва, Д.М. Бахраха, С.М. Братуся, Л.К. Воронової, В.М. Горшеньова, А.Т. Комзюка, О.Е. Лейста, А.О. Монаєнко, П.Є. Недбайла, Н.Ю. Пришви, Є.А. Ровінського, О.Ф. Скакун, Ю.М. Тодики, Р.О. Халфіної та інших науковців.

         Слід звернути увагу, що податкова застава в Україні докорінно відрізняється за правовою природою від застави майна як способу забезпечення обов’язку зі сплати податків та зборів у Російській Федерації, незважаючи на спільну мету та подібність у назвах термінів.

Таким чином, досягнутий рівень дослідження правового регулювання податкової застави в Україні слід визнати незадовільним. Ряд проблемних питань не досліджується або ж досліджується недостатньою мірою. До таких питань, зокрема, належать проблеми виникнення та зупинення податкової застави, правове регулювання реєстрації податкової застави, визначення та систематизація прав та обов’язків платників податків і податкового керуючого у період дії податкової застави, проблеми правового регулювання окремих видів реалізації активів за ініціативою податкового органу, що перебувають у податковій заставі, ліквідації активів платників податків у період дії податкової застави, визначення специфіки перевірок стану збереження активів платника податків, на які поширено податкову заставу, а також проблеми захисту прав і законних інтересів платника податків, держави і суспільства в процесі застосування податкової застави.

У зв’язку з цим запропонована робота фактично є систематизованою науковою працею (на рівні дисертації), яка присвячена дослідженню проблематики правового регулювання податкової застави в Україні. Наведені аргументи, поряд з відсутністю окремих дисертаційних досліджень, присвячених правовому регулюванню податкової застави в Україні, вказують на актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.  

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)