ЗАПОБІГАННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ




  • скачать файл:
Название:
ЗАПОБІГАННЯ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. На сьогодні в Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості транспортних засобів на одиницю населення, відбувається інтенсивний розвиток транспорту, підвищується динамічність його використання. Враховуючи, що транспортні засоби (далі - ТЗ) є джерелом підвищеної небезпеки для оточуючих, забезпечення безпеки їх використання є одним із важливих завдань в країні. Незаконне заволодіння ТЗ позбавляє їх власників можливості реалізовувати свої права відносно них, в результаті чого завдається суттєва шкода відносинам власності, безпеці руху та експлуатації джерела підвищеної небезпеки, створюється загроза життю та здоров'ю громадян, що обумовлює високу суспільну небезпечність цих діянь.

За останні роки реально намітилася тенденція до зменшення незаконного заволодіння ТЗ, але дана обставина не знижує актуальності та суспільної небезпеки цього виду злочинів, тому що їх кількість залишається досить високою. Так, у 2009 році було вчинено 5184 незаконні заволодіння ТЗ. За цей же період розслідувано 3464 таких злочинів. Загалом у розшуку перебуває понад 6,5 тис. ТЗ, а частка розкритих злочинів даного виду становить близько 52 % від всіх вчинених.

Аналіз статистичних даних щодо розслідуваних за останні п'ять років кримінальних справ свідчить, що більш ніж четверта частина незаконних заволодінь ТЗ вчинена групою осіб; більше 20 % - неповнолітніми; близько 30 % - особами в стані сп'яніння; більше 21 % - особами, які раніше були засуджені.

Нерідко незаконне заволодіння ТЗ є способом вчинення інших злочинів. Такі діяння призводять до дорожньо-транспортних пригод (далі - ДТП), вчинюються особами, які перебувають у стані сп'яніння, були позбавлені або взагалі не мали права на керування ТЗ, а також неповнолітніми. Як правило, такі особи не здатні виконувати в сфері дорожнього руху необхідні функції керування, що може бути особливо небезпечно у складній дорожній обстановці. Крім того, ТЗ мають значну вартість і в результаті незаконного заволодіння ними потерпілому, як правило, завдається шкода у дуже великих розмірах.

Результати вивчення кримінальних справ, опитування працівників органів внутрішніх справ (далі - ОВС) свідчать, що попередження та розкриття вказаних злочинів ще перебувають не на належному рівні. У практичній діяльності підрозділів ОВС щодо попередження та розкриття незаконного заволодіння ТЗ існує коло питань, що потребують наукового вивчення.

Питанням теорії та практики протидії незаконному заволодінню ТЗ приділялась певна увага у наукових дослідженнях та спеціальній літературі з кримінології, криміналістики, оперативно-розшукової діяльності.

Теоретичні засади боротьби зі злочинністю було досліджено у роботах М.І. Ануфрієва, І.В. Арістової, О.М. Бандурки, Р.С. Бєлкіна, К.І. Белякова, В.Т. Білоуса, М.Г. Вербенського, М.С. Вертузаєва, О.Ф. Долженкова, А.П. Закалюка, В.О. Заросило, В.В. Коваленко, В.Н. Кудрявцева, О.Г. Кулика,

О. А. Мартиненка, А. А. Музики, Д.Й. Никифорчука, В.І. Осадчого, В.П. Пєткова, С.В. Пєткова, А.М. Подоляки, В.М. Поповича, Т.О. Проценка, Л.А. Савченко, С.А. Тарарухіна, І.Р. Шинкаренко, М.Є. Шумило, Н.М. Ярмиш, О.Н. Ярмиша.

У розробку загальнотеоретичних та організаційно-тактичних основ боротьби з незаконним заволодінням ТЗ істотний внесок здійснили В.П. Бахін,

A.            В.       Бахарєв, О.І. Бойцов, М.М. Геловані, Д.В. Гребельський, В.В. Ємельяненко, М.А. Єфимов, В.А. Звіряка, Ю.Ф. Іванов, Ф.С. Іванов, В.І. Касинюк, ІП. Козаченко, М.Й. Коржанський, О.І. Коробєєв, О.С. Кузьміна, Б.О. Куринов, Ю.І. Ляпунов, П.С. Матишевський, В.А. Мисливий, Б.Ф. Мицак, В.П. Пантелєєв,

B.            Д.       Сущенко, Є.В. Фесенко, В.М. Хомич та інші вітчизняні й закордонні вчені.

Разом з тим, комплексні дослідження, спеціально присвячені вивченню проблем запобігання незаконному заволодінню ТЗ, практично не проводились.

Теоретично недостатньо розробленою залишається низка проблем, що стосуються даного виду злочину, зокрема, його кримінально-правова та кримінологічна характеристики, заходи загальної та індивідуальної профілактики, тактики запобігання незаконному заволодінню ТЗ.

З огляду на значну розповсюдженість та високу суспільну небезпеку таких посягань, існуючі у діяльності ОВС недоліки в сфері запобігання таким злочинам, недостатню розробленість ряду важливих теоретичних питань протидії злочинам цього виду здійснення кримінально-правового та кримінологічного дослідження незаконних заволодінь ТЗ, діяльності ОВС щодо запобігання таким діянням є вельми актуальним.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)