АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В УКРАЇНІ :



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Конституція України визначає, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека є в Україні найвищою соціальною цінністю. Всі люди вільні й рівні у своїй гідності та правах, а їх права і свободи є невідчужуваними та непорушними. Все це у повному обсязі стосується також і іноземців та осіб без громадянства. Більше того, ті із них, хто перебуває в Україні, на законних підставах користуються такими ж правами і свободами, та несуть відповідальність на рівні із громадянами України. Разом з тим, правовий статус як громадян України, так і іноземців, поряд із правами і обов‘язками, складається також і з відповідальності, складовим елементом якої є адміністративний аспект. Дані положення Конституції України потребують розробки, деталізації та практичної реалізації засобами адміністративного права.

Проведене соціологічне опитування щодо проблем адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства в Україні показало, що 62 % опитаних позитивно ставляться до перебування іноземців та осіб без громадянства на території нашої країни і лише 25 % висловили з цього питання негативну думку, 85 % опитаних підтримує лібералізацію візового режиму. На задовільному рівні залишається думка населення щодо питання рівності громадян України та іноземців і осіб без громадянства при притягненні їх до адміністративної відповідальності: таку точку зору поділяють 55 % респондентів; хоча залишається значною і протилежне розуміння цієї проблеми: за посилення відповідальності порівняно з громадянами України висловилось 40 % опитаних.

Іншою складовою актуальності теми є те, що європейські прагнення України приносять практичні результати у вигляді послаблення візового режиму. Здійснюється зняття багатьох адміністративних заборон на в’їзд іноземних громадян та осіб без громадянства, відкритість вітчизняної економіки для іноземних юридичних осіб, політичних, наукових і професійних міжнародних зв’язків, в умовах сучасності збільшується чисельність іноземців, які прибувають в Україну. Згідно даних  Департаменту інформаційних технологій МВС України щорічно зростає кількість іноземців, які офіційно реєструються на території України у відповідних органах. Так, на обліку в МВС України перебувало у 2007 році – 278 986, у 2008 році – 333 384, у 2009 році – 298 796,  у 2010 році – 311 965 іноземців.

Такі позитивні тенденції, на жаль, мають й інший бік. По-перше, суттєвою проблемою сучасності є нелегальна міграція. Україна є транзитною країною для нелегальних мігрантів, які намагаються проникнути до країн Європейського союзу із країн Азії, але з різних причин осідають на території України. Їх невід’ємні права порушуються, щодо них скоюються протиправні дії. З іншого боку, громадяни розвинених країн теж часто приїжджають в нашу країну з протиправною метою – фінансових шахрайств, шпіонажу, організації наркопостачання, торгівлі людьми, нелегальної міграції, секс-туризму тощо, тим самим завдаючи збитків культурі та престижу України як демократичній державі, сприяють розширенню незаконного тіньового бізнесу. Щорічно кількість таких осіб зростає. Так, аналізуючи дані  Департаменту інформаційних технологій МВС України, кількість виявлених нелегальних мігрантів на території України з 2006 року по теперішній час зросла на 16,6%. Так, якщо у 2006 році було виявлено 12 280 нелегальних мігрантів, то у 2007 році їх кількість збільшилась до 13 644 осіб, у 2008 році – до 14 727 осіб, у 2009 році – до 14 310 осіб, у 2010 році – до 14 421 особи.

Все це вимагає від органів виконавчої влади здійснення додаткових заходів у цій сфері, причому одним із основних методів забезпечення захисту прав і свобод громадян України, правослухняних іноземців та осіб без громадянства є адміністративний примус, провідне місце в системі якого займає інститут адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины