АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО КОМЕРЦІЙНУ ТАЄМНИЦЮ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО КОМЕРЦІЙНУ ТАЄМНИЦЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вітчизняна економіка нині переживає нелегкі часи. За сьогоднішніх умов конкуренція між суб’єктами господарювання набуває особливої гостроти. Причому арсенал методів, які застосовуються для досягнення переваг у господарській діяльності, почасти виходить за межі правового поля.

Одним із важливих механізмів, що дозволяють сучасному підприємцю забезпечити захист власних законних інтересів, є інститут комерційної таємниці.

Правові основи захисту комерційної таємниці в Україні наразі перебувають на стадії формування. Зокрема – триває процес розробки та прийняття магістрального закону, який врегулює означену галузь.

Не заперечуючи наявні позитивні досягнення у нормативному регулюванні сфери комерційної таємниці, слід констатувати необхідність критичного перегляду відповідних положень чинного законодавства з позицій сучасної юридичної думки, а також вітчизняного та зарубіжного досвіду. Така потреба викликана недосконалістю існуючого правового поля, що, у свою чергу, сприяє порушенням інтересів юридичних та фізичних осіб і, у кінцевому підсумку, держави в цілому.

Вказана теза знайшла своє відображення у більшості наукових досліджень феномену комерційної таємниці, які побачили світ останнім часом. Серед найновіших робіт, у першу чергу, слід назвати праці В.Ю. Артемова, А.М. Гуза, А.І. Марущака, Ю.В. Носіка, В.С.Цимбалюка та інших.

Разом із тим, аналіз наукової думки з проблем правового забезпечення режиму комерційної таємниці свідчить про відсутність комплексних робіт, присвячених вивченню інституту комерційної таємниці в контексті адміністративної відповідальності за незаконне збирання, розголошення та використання вказаного виду інформації.

Так вчені Г.О. Сляднєва, Л.Д. Топалова дослідили загальні засади правового регулювання відносин щодо комерційної таємниці. Предметом наукового пошуку А.Г. Дідук, Ю.В. Носіка стали цивільно-правові аспекти права на комерційну таємницю. Дослідники О.Е. Радутний, С.О. Харламова у своїх роботах розглянули питання кримінальної відповідальності за незаконні дії з відомостями, що становлять комерційну таємницю. Різноманітні аспекти адміністративної відповідальності знайшли своє відображення у здобутках Н.В. Гришиної, О.Л. Жильцова, О.Т. Зими, Я.І. Кінаша, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, О.С. Літошенко, В.О. Продаєвича, Н.В. Хорощак та інших.

Враховуючи роль та місце адміністративної відповідальності у загальній системі юридичної відповідальності України, можемо дійти обґрунтованого висновку про необхідність комплексного дослідження питань адміністративно-правового захисту комерційної таємниці. У першу чергу потребують уваги такі аспекти як: обумовленість адміністративно-правової охорони комерційної таємниці, загальноправова характеристика та попередження адміністративних порушень законодавства про комерційну таємницю.

Відсутність наукових розробок і науково обґрунтованих рекомендацій щодо кваліфікації незаконного збирання, використання та розголошення комерційної таємниці з метою заподіяння шкоди діловій репутації або майну іншого підприємця, що передбачено частиною 3 статті 164-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, обумовлює складність застосування вказаної норми у практичній діяльності відповідних державних органів по забезпеченню прав суб’єктів господарювання на комерційну таємницю.

До того ж неможливо не враховувати й відсутність відповідних статистичних даних щодо порушення та розгляду справ про делікти, передбачені частиною 3 статті 164-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це свідчить про їх підвищену латентність і позаконтрольність. Проте факт латентності правопорушень ні в якому випадку не може слугувати підставою для неуважного ставлення до них, у тому числі на рівні наукових досліджень.

Викладене, на думку автора, свідчить про актуальність обраної ним теми дисертаційного дослідження, обумовлює його структуру, зміст, підтверджує науково-теоретичну і практичну значимість роботи.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины