КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ПРОКУРАТУРИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ПРОКУРАТУРИ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Народ України, проголосивши незалежність держави і сприйнявши європейські цінності, потребує приведення конституційних основ внутрішнього життя українського суспільства у відповідність з міжнародними стандартами, однією з важливих складових якого має стати реформування органів прокуратури в Україні.

Конституційно-правовий статус прокуратури в Україні визначається, насамперед, Конституцією та Законом України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року (станом на 4 вересня 2008 року). Проте ряд положень названого Закону не відповідає вимогам Конституції України та сучасним європейським підходам до побудови подібних органів конституційного нагляду і контролю, а також їх ролі в суспільстві. Тому існує наукова і практична потреба подальшого поглибленого вивчення й аналізу проблем щодо місця прокуратури в системі владних структур, її відносин з вищими, центральними, місцевими органами державної влади й органами місцевого самоврядування. Переважна більшість наукових публікацій, дисертаційних досліджень з цих питань стосується радянського періоду, і в них, звичайно, ще не могли бути враховані зміни, що стались у політико-правових реаліях сучасної України. Необхідність реформування прокуратури, її становлення як незалежного державного органу, відповідно до принципів Конституції України та потреб розвитку українського суспільства, свідчить, що, насамперед, слід на теоретичному рівні вирішити ряд питань, які стосуються теперішніх проблем конституційно-правового статусу вітчизняної прокуратури. При цьому потрібно мати на увазі те, що в нашій країні прокуратура завжди відігравала важливу роль у системі органів, покликаних охороняти права та законні інтереси громадян і держави, вести боротьбу зі злочинністю та іншими правопорушеннями.

Незважаючи на велике значення для України обраної проблематики, вона ще не піддавалась окремому, самостійному, монографічному дослідженню. Водночас необхідно визнати, що питанням конституційно-правового статусу прокуратури присвятили значну кількість публікацій на рівні статей, глав, параграфів у підручниках та монографіях правознавці В.І. Басков, В.Г. Даєв, Т.Н. Добровольська, В.С. Зеленецький, А.Ф. Козлов, В.Д. Ломовський,       М.Н. Маршунов, А.Є. Меженцева, О.Р. Михайленко, Г.О. Мурашин,             С.Г. Новіков , М.Ю. Рагінський, Є.В. Ремізов, В.П. Рябцев, В.М. Савицький, Ю.С. Сапожніков, В.С. Тадевосян, В.Я. Чеканов, О.Б. Черв’якова та інші.

Усе це підтверджує, що питання конституційно-правового статусу прокуратури привертають увагу багатьох науковців. Проте системного дослідження щодо визначення сучасного конституційно-правового статусу прокуратури в Україні ще не проводилось, хоча потреба в цьому є як з позиції теорії, так і враховуючи потреби практики.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)