ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ ФІНАНСУВАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У НАЦІОНАЛЬНІ ПРАВОВІ СИСТЕМИ




  • скачать файл:
Название:
ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ ФІНАНСУВАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У НАЦІОНАЛЬНІ ПРАВОВІ СИСТЕМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Бажання України інтегруватися до європейського правового простору зумовлює постійний пошук нею шляхів для зміцнення економічних та правових зв’язків із європейськими інтеграційними організаціями. Вирішальним фактором для досягнення цієї мети є розбудова в Україні на основі європейських правових стандартів громадянського суспільства і за активної участі останнього – правової та соціальної держави. Сформувати таке європеїзоване громадянське суспільство, а отже і європеїзовану правову та соціальну державу, можна тільки на основі самостійного і фінансово незалежного місцевого самоврядування. Саме з метою прискорення зазначеного процесу в європейських країнах Радою Європи було прийнято Хартію місцевого самоврядування і ще низку нормативно-правових актів, спрямованих на створення оптимальних правових умов для формування автономного місцевого самоврядування на території усіх країн – членів РЄ як запоруки поступового формування на континенті єдиного загальноєвропейського громадянського суспільства. Серед кардинальних заходів, які мають здійснюватися на цьому шляху, – імплементація європейських правових стандартів фінансування місцевого самоврядування в національні правові системи та системи законодавства, які покликані забезпечити фінансову незалежність та самостійність місцевого самоврядування в цих країнах.

Тому невипадково саме питанню імплементації європейських правових стандартів фінансування місцевого самоврядування та формування на їх основі ефективної і демократичної фінансової системи місцевого самоврядування, яка б дозволила збалансувати функції й повноваження громад та органів місцевого самоврядування з їх ресурсними можливостями, приділяється все більше уваги в правовій науці. Дослідження у зазначеній сфері свідчать про те, що найбільшою проблемою на шляху імплементації європейських правових стандартів фінансування місцевого самоврядування в національну правову систему є несумісність останньої з європейською, а отже, і неспівпадання їх правових інститутів фінансування місцевого самоврядування. Пошуки правових засобів для зближення зазначених систем та інститутів вимагають глибокого пізнання їх правової природи, витоків як європейського, так і національного права різних країн континенту, їх систем законодавства, а також вивчення особливостей прецедентної практики міжнародних та європейських судів. Оскільки імплементація європейських правових стандартів до національної правової системи реалізується через перенесення відповідних правових норм із європейського законодавства до національного, виникає потреба в пристосуванні першопочатково законодавства різних країн одне до одного, а також в апроксимації його до європейського. Такі заходи здійснюються з допомогою традиційних правових механізмів та засобів, притаманних саме системі законодавства кожної конкретної держави, а при їх відсутності або несумісності з об’єктом апроксимації – із застосуванням запозичених або новоутворених правових механізмів імплементації в національне право уніфікованих європейських правових стандартів. Крім того, законодавець кожної такої країни після інкорпорації європейської правової норми у внутрішньодержавне законодавство має ще віднайти адекватний правовий засіб її реалізації в європейському та національному правовому просторі, а також її пристосування до національного правопорядку.

Якщо йдеться про правові наслідки імплементації європейських правових стандартів до національної правової системи України, слід констатувати, що далеко не всі вони реалізуються у практичному житті. Так, майже не діють, хоча й інкорпоровані у внутрішнє законодавство, європейські правові стандарти фінансування місцевого самоврядування. Зазначене свідчить про відсутність в українському законодавстві як необхідних правових засобів для імплементації згаданих стандартів, так і належних правових механізмів для їх реалізації. Крім того, воно підтверджує наявність низького рівня правосвідомості та праворозуміння в суспільстві, відсутність правової культури в розглядуваній сфері. Потреба у віднайденні дієвих правових засобів для імплементації та реалізації європейських правових стандартів фінансування місцевого самоврядування в українському правовому просторі, а також правових механізмів для всебічного зближення національної правової системи України із національними правовими системами інших європейських країн та повного пристосування її до європейської, обумовили актуальність обраної теми дослідження.

Слід зазначити, що окремі теоретичні висновки і рекомендації із зазначеної проблематики містяться в працях українських та зарубіжних вчених, таких як: Алас С., Апперс Є., Баймуратов М., Барановський В., Білинська М., Будзинський Т., Буткевич В., Байтин М., Браво Л., Гаврилов В., Грищенко Є., Делія Ю., Дмитровська В., Євінтов В., Ентін Л., Журавель В., Зайчиков В., Зайчук О., Кауфман А., Кінг Т., Копиленко О., Купер Р., Лобода К., Луць Л., Любченко П., Ляшенко В., Мацюк А., Мережко О., Нижник Н., Оборотов Ю., Оніщенко Н., Осика І., Пескатор П., Плокер К., Пухтинський М., Рабінович П., Рогач О., Селіванов А., Сюр Н., Татам А., Тацій В., Чумак Т. та ін.

Необхідно відзначити й те, що за останній період в Україні захищено ряд дисертацій, які містять науковий аналіз окремих аспектів імплементаційного процесу в окремих галузях. Проте існуючі публікації та дисертаційні дослідження не містять консолідованих наукових підходів до проблеми імплементації європейських правових стандартів фінансування місцевого самоврядування в національні правові системі, їх реалізації та європеїзації національного правового інституту фінансування місцевого самоврядування.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)