АКТИ УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ ДЖЕРЕЛ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
АКТИ УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ ДЖЕРЕЛ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Соціальні, економічні та правові перетворення, що відбуваються в Україні за останні десять років, надали можливість по-новому подивитися на сутність публічно-управлінського впливу на суспільні відносини. Перегляд предмета та методу адміністративного права дозволили вести мову про те, що держава поруч з нормативно-правовим актом почала застосовувати нові правові регулятори. У зв’язку із цим виникла низка питань, пов’язаних із встановленням видів сучасних джерел адміністративного права України та визначенням місця актів управління нормативного характеру в системі джерел адміністративного права України, що сприятиме підвищенню рівня законності у сфері публічного управління.

Адміністративне право є однією з основних галузей вітчизняного права, яке найбільше за всі інші галузі уособлює в собі публічне право України, і зміни, що відбуваються у цій науці, безпосередньо впливають на перетворення в публічно-управлінській сфері в цілому. Саме тому найбільше навантаження у процесі адміністративного реформування покладається на сучасне адміністративне право України.

Актуальність дослідження пов’язується також з необхідністю удосконалення правової бази для демократичного перетворення публічно-управлінських відносин та необхідністю створення оптимального зв’язку актів управління як провідного елемента публічного управління з іншими правовими регуляторами у світлі адміністративної реформи. Таким чином, на противагу колишній науковій традиції, сучасне адміністративне право покликано активно впроваджувати та пропагувати застосування інших правових регуляторів поряд із нормативно-правовим актом. Пошук нових форм та засобів впливу, що залежать від властивостей суб’єкта влади та керованої особи, переводить державне управління у зовсім новий цивілізований формат, де акт управління є провідником правових та легальних владних розпоряджень.

Незважаючи на існування численних наукових робіт, присвячених окремим аспектам теорії акта управління, проблема комплексного теоретичного вивчення акта управління як джерела адміністративного права та його співвідношення з іншими джерелами права за умов існування України як незалежної держави ще не порушувалася. Відсутність такого дослідження позначається на ефективності публічного управління та забезпеченні законності у цій сфері.

Потреби практичного вирішення дотримання законності під час видання та реалізації нормативних актів управління зумовлюють численні порушення, що виникають із цього питання. Саме тому дослідження сутності актів управління, що є джерелами адміністративного права України та співвідношення його з іншими джерелами права, дозволяє у найбільш повному вигляді розкрити сутність та значущість прийнятого КАС України та сприяти вдосконаленню механізму судового захисту прав громадян від актів управління, що мають ознаки дефектності.

Таким чином, існує нагальна необхідність у подальшому дослідженні нормативних актів управління з’ясувати нове бачення джерел адміністративного права України, визначити місце нормативних актів управління в системі джерел адміністративного права України, здійснити класифікацію актів управління, враховуючи ознаку нормативності, встановити вимоги законності нормативних актів управління та судового способу усунення їх дефектності.

Теоретичною базою дослідження є праці В.Б. Авер’янова,
О.В. Агапова, Н.Г. Александрова, С.С. Алексєєва, Д.М. Бахраха,
Є.Н. Берендтса, Ю.П. Битяка, Л.Р. Білої-Тіунової, С.В. Бошно,
А.С. Васильєва, Р.Ф. Васильєва, В.М. Гессена, І.П. Голосніченка,
Є.В. Додіна, А.В. Дьоміна, А.І. Єлістратова, О.О. Жданова, С.Л. Зівса, В.В. Іванова, Л.В. Калаянової, С.В. Ківалова, С.Ф. Кечек’яна, Л.В. Коваля,
В.М. Коваленка, Ю.М. Козлова, В.К. Колпакова, О.В. Константия,
Б.М. Лазарєва, О.Є. Луньова, М.М. Марченка, А.В. Міцкевича,
П.П. Музиченка, В.І. Новосьолова, Ю.Н. Оборотова, Н.М. Онищенка,
М.П. Орзіха, А.Ю. Осадчого, Н.М. Пархоменка, І.М. Пахомова, Г.І. Петрова, П.М. Рабіновича, З.М. Рахліна, І.С. Самощенка, О.Ф. Скакун, Ю.М. Старілова, Ю.О. Тихомирова, Ю.М. Тодики, О.Ф. Фрицького, О.І. Харитонової,
М.В. Цвіка, В.М. Шаповала, О.Ф. Шебанова, О.М. Якуби та ін.

Нормативно-правову базу дисертації становлять Конституція України, закони та підзаконні акти (у контексті питань, розглянутих у дисертації).

Емпіричну основу дослідження становлять узагальнення практичної діяльності органів виконавчої влади і судових органів щодо розгляду питань видання, дії та скасування актів управління, довідкові видання, статистичні матеріали.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)