ФУНКЦІЇ ПРАВОСВІДОМОСТІ В МЕХАНІЗМІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ



Название:
ФУНКЦІЇ ПРАВОСВІДОМОСТІ В МЕХАНІЗМІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Економічні й політичні перетворення, що тривають в Україні, вимагають активізації фундаментальних загальнотеоретичних досліджень, присвячених різноманітним аспектам правового регулювання суспільних відносин. Одним з таких аспектів є функціональне дослідження правосвідомості в механізмі правового регулювання.

Від стану правосвідомості багато в чому залежить ефективність як механізму правового регулювання в цілому, так і його окремих стадій, що пов’язано з тим, що процеси формування і формулювання правових норм, їх реалізації у фактичних відносинах неможливі поза свідомої вольової поведінки суб’єктів правових відносин. У зв’язку із цим є актуальним звернення до функціональної характеристики правосвідомості в аспекті її взаємодії з механізмом правового регулювання, його окремими елементами. Адже саме у функціях виявляються динамічна сторона правосвідомості, її роль і призначення в правовому регулювання правових відносин.

Існуючі теоретичні дослідження механізму правового регулювання орієнтовані в основному на вивчення його специфічних юридичних елементів (правових норм, правовідносин, правозастосування і юридичної відповідальності) без урахування їх реального взаємозв’язку із свідомістю й поведінкою суб’єктів права. Разом із тим необхідними передумовами ефективності наукових досліджень є орієнтація на реальних людей з їх складною й суперечливою свідомістю, вивчення напрямків впливу правової свідомості на державно-правові інститути та впливу останніх на правову свідомість. Зокрема, юридична практика яскраво підтверджує, що закон, який не відбиває провідних ідей суспільної правосвідомості, суперечить суспільним поглядам та уявленням, заздалегідь приречений на неефективність.

У вітчизняній юридичній науці недостатня увага приділяється комплексному дослідженню ролі правової свідомості у функціонуванні механізму правового регулювання. Наразі глибоке, всебічне висвітлення місця і ролі правосвідомості в правовому регулюванні неможливе без вивчення специфіки кожної окремо взятої її функції в механізмі правового регулювання.

Названими обставинами зумовлено зростаючий науковий інтерес до проблем правосвідомості, її функціонального впливу на правове регулювання.

Підгрунтям дослідження стали роботи С.C. Алексєєва, Р.C. Байніязова, К.Т. Бєльського, Д. А. Булгакової, Ю.М. Грошевого, В.В. Демічевої, О.Р. Ратинова, І.О. Ільїна, Д.А. Керимова, М.І. Козюбри, В.В. Лемака, О.А. Лукашевої, С.І. Максимова, Л.С. Мамута, М.І. Матузова, В.В. Оксамитного, Н.М. Оніщенко, Г.С. Остроумова, О.В. Петришина, С.П. Погрібняка, А.В. Полякова, Д.О. Потопейко, П.М. Рабіновича, І.Ф. Рябка, О.Ф. Скакун, М.С. Соколова, Ю.М. Тодики, І.Ю. Фарбера, М.В. Цвіка, М.М. Цимбалюка, В.О. Чефранова, В.А. Щегорцова та ін.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины