КІНЕМАТОГРАФ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ПОЛІТИКИ СОЦІАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ :



Название:
КІНЕМАТОГРАФ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ПОЛІТИКИ СОЦІАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

УДК316.613

 

КІНЕМАТОГРАФ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ПОЛІТИКИ СОЦІАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ

 

Білько Оксана Ігорівна

аспірантка І року навчання

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

 

 

Стаття присвячена виявленню специфіки сучасного кінодискурсу в контексті  політики соціального контролю, що розглядається як один з основних видів легітимної соціальної влади  та форми символічного насильства з боку високостатусних соціальних суб'єктів з метою формування та трансляції в масову свідомість елементів символічного простору. В  ракурсі досліджуваної проблематики автором було виділено гносеологічну та функціональну складову кінематографу як конвенціонального механізму підтримки стабільності та соціального порядку в  соціумі. В свою чергу, це передбачає з'ясування особливостей відображення дійсності в кіно і її запровадження в тканину художніх образів, з одного боку, та відповідно - впливу кінематографічного дискурсу на суспільну свідомість, і через нього на життя соціуму – з іншого.

 

 

Статья посвящена выявлению специфики современного кинодискурса в контексте политики социального контроля, который рассматривается как один из основных видов легитимной социальной власти, и формы символического насилия со стороны высокостатусных социальных субъектов с целью формирования и трансляции в массовое сознание элементов символического пространства. В ракурсе исследуемой проблематики автором было выделено гносеологическую и функциональную составляющую кинематографа как конвенционального механизма поддержания стабильности и социального порядка в социуме. В свою очередь, это предполагает выяснение особенностей отражения действительности в кино и ее воплощение в ткань художественных образов, с одной стороны, и соответственно - влияния кинематографического дискурса на общественное сознание, и через него на жизнь социума - с другой.

 

The article is devoted to revealing the nature of mode
quality cinema in the context of social control, which is considered  one of the main types of legitimate social power, and forms of symbolic violence vysokostatusnyh social subjects to form and broadcast on the public consciousness the symbolic elements of space. In light of the author explored the problems were highlighted epistemological and functional component of conventional cinema as a mechanism maintaining stability and social order in society. It is provides for the investigation of features reflection of reality in film and its introduction into the fabric of artistic images, on the one hand, and under-the influence of film discourse on human consciousness, and through him to social life-on the other.

 

Ключові слова: соціальний контроль, кінематограф, культурно-символічний код, дискурс влади, культурна репрезентація.

 

Ключевые слова: социальный контроль, кинематограф, культурно-символический код, дискурс власти, культурная репрезентация.

 

Keywords: social control, cinema, cultural and symbolic code, the discourse of power, cultural representation.

 

Існування соціального цілого неможливо уявити без наявності механізму підтримки стабільності та соціального порядку в соціумі. В якості подібного важеля виступає соціальний контроль, який представляє собою цілеспрямований вплив суспільства на людину і забезпечує належне співвідношення між соціальними силами і окремим індивідом. Іншими словами, соціальний контроль являє собою легітимну форму впливу соціальної влади на процеси, що відбуваються в суспільстві. При цьому ми відмічаємо, що однією з домінуючих рис  життя сучасної особистості є його образна перенасиченість, коли реклама, розваги, мас-медіа та інші види індустрії культури все більшою мірою визначають і контролюють мислення і поведінку людей, їхні повсякденні практики та життєві траєкторії. В такому ракурсі безпосередній дослідницький інтерес викликає саме кінематограф, який, незважаючи на неприховану умовність його продукту, обумовлений ставленням до кінотексту як до особливої форми репрезентації дискурсу влади і конвенціонального механізму соціального контролю, що презентує собою не прямий ідеологічний вплив, а автономну чуттєво-знакову реальність, яка зачаровує своєю правдоподібністю, примножуючи «фантазми реалізму», та засвоюється фізично як відчуття [1, с. 141]. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне