РОЗВИТОК РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ В РИНКОВИХ УМОВАХ :



Название:
РОЗВИТОК РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ В РИНКОВИХ УМОВАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У всіх розвинених країнах створюються умови, за яких регіони можуть повністю реалізувати наявний потенціал, максимально збільшити їх вклад у національну економіку, здобути конкурентні переваги на світовому ринку. Прагнення органів державного управління України вирішувати головні завдання соціально-економічного розвитку суспільства та утвердження її як високотехнологічної держави реалізується через промислову політику, що базується на реформуванні системи управління промисловістю, подоланні диспропорцій, створенні сприятливих умов економічного розвитку для суб'єктів підприємницької діяльності різних форм власності, повного та ефективного використання наявного наукового потенціалу, підвищення конкурентоспроможності промислового виробництва та продукції.

При цьому через значний рівень централізації державної влади ускладнюється підтримка промисловості з боку регіональних органів управління, які є основними осередками територіального розвитку, орієнтовані на створення умов для безконфліктної реалізації суспільних і приватних інтересів у загальному контексті взаємодії.

Трудності забезпечення стійкості позитивних тенденцій розвитку промисловості регіону пов’язані з нерозробленістю теоретичних і прикладних засад організації реального співробітництва промислових підприємств з органами влади та управління всіх рівнів, відсутністю практичного досвіду ефективного залучення приватного капіталу, співпраці з неурядовими організаціями при  плануванні і програмуванні промислового розвитку території. Зазначені недоліки зумовлюють недостанє розуміння сутності і механізму взаємодії органів державного управління всіх рівнів з промисловими структурами у формі приватно-державного партнерства.

З цього приводу необхідні чітко відпрацьовані в теоретичному та практичному аспектах підходи до формування та реалізації регіональної промислової політики держави.

Питання державного управління промисловістю регіону розглядались у наукових працях зарубіжних учених: Вебера А., Ізарда І., Льоша А., Маркузена Е., Маршалла А., Тюнена Й.Г., Фрідмана Дж., Фрідмена М., Шумпетера Й., вітчизняних і російських: Алимова О.М., Амоши О.І., Беззубко Л.В., Буркинського Б.В., Бутка М.П., Геєця В.М. Герасимчук З.В., Гранберга  О.Г., Груби Г.І., Дєгтяря А.О., Долішнього М.І., Дорогунцова С.І., Злупка С.М., Кондрашова О.М., Корецького М.Х., Ковальової Г.О., Лексіна  В.М., Мазура А.Г., Мамутова В.К., Мікловди В.П., Микитенко В.В., Оніщука Г.І., Пісьмаченко Л.М., Прокопенка М.Д., Симоненка В.К., Фащевського М.І., Федорищевої А.М., Червової Л.Г., Чернюк Л.Г., Чумаченька М.Г. та інших.

Разом з тим слід відзначити, що процес формування та реалізації промислової політики на рівні регіону сьогодні є проблемою, яка недостатньо досліджена. Так, зокрема, не врахована роль промисловості як локомотиву економічного зростання регіонів, залишається недосконалою промислова структура на регіоному рівні, недостатньо відпрацьовані підходи до формування територіальних зв’язків щодо розвитку промисловості, підвищення мобільності її трудових ресурсів, збільшення значущості людського чинника в економічному розвитку галузі.

Отже, необхідність теоретичного, методологічного та практичного вирішення зазначених проблем зумовила вибір теми, актуальність і цільову спрямованість дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Наукові результати, теоретичні положення й висновки отримані в межах наукових тем відділу інвестиційної політики та розвитку місцевого самоврядування Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України «Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження стратегій інноваційно-інноваційного розвитку України» (номер держреєстрації 0107U004792); «Інституалізація інноваційно-інвестиційної трансформації економіки регіонів» (номер держреєстрації 0108U009957), у межах яких автором розроблено концептуальні підходи до вдосконалення інституційних чинників реалізації регіональної промислової політики держави та відповідні заходи.

Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є наукове обґрунтування теоретичних та методологічних засад, розробка практичних рекомендацій з удосконалення регіональної промислової політики держави в ринкових умовах.

Для досягнення мети дослідження було поставлено та вирішено такі завдання:

- узагальнити теоретичні підходи до формування та реалізації регіональної промислової політики держави;

- уточнити понятійно-категорійний апарат регіональної промислової політики держави;

- дослідити світовий досвід формування регіональної промислової політики держави та умови його застосування в Україні;

- обгрунтувати методологічні підходи до стратегічного розвитку регіональної промислової політики держави;

- визначити методологічні підходи до забезпечення комплексної реалізації регіональної промислової політики держави;

- удосконалити механізм реалізації регіональної промислової політики держави;

- проаналізувати існуючу практику реалізації промислової політики на регіональному рівні;

- розробити рекомендації з формування організаційно-економічного механізму системи управління регіональною промисловою політикою держави;

- обґрунтувати принципи та критерії оцінювання ефективності приватно-державного партнерства у промисловості на регіональному рівні;

- розробити підходи до антикризової стратегії розвитку промисловості регіону та організаційно-інформаційного забезпечення її реалізації.

Об’єкт дослідження – процес формування та реалізації регіональної промислової політики держави в ринкових умовах.

Предмет дослідження – теоретико-методологічні та науково-практичні аспекти розвитку регіональної промислової політики держави.

Методи дослідження. Методологічну основу роботи становлять загальнонаукові прийоми досліджень і спеціальні методи, що ґрунтуються на сучасних наукових засадах управлінської, економічної і споріднених з ними наук. У роботі використано: історичний та логічний методи – для дослідження еволюції постановки проблеми й наступності її вирішення; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення й формування висновків; економіко-статистичний – для аналізу сучасного стану державного управління промисловістю в Україні; аналізу і синтезу – для розробки системи управління регіональною промисловою політикою; розрахунково-конструктивний – з метою вдосконалення механізму реалізації концепцій, стратегій, програм, проектів розвитку промисловості; експериментальний – для розробки системи концептуальних положень і заходів стратегії розвитку промисловості регіону; порівняльного аналізу – для зіставлення ефективних форм і механізмів реалізації регіональної промислової політики держави.

Інформаційною базою дисертаційної роботи є офіційні статистичні матеріали Держкомстату України, інформація Комітетів Верховної Ради України, міністерств та регіональних органів влади, монографії, дані річних звітів, інформаційних та аналітичних бюлетенів, огляди, науково-методичні публікації, Інтернет-ресурси, періодичні видання вітчизняних і міжнародних організацій, неурядових інституцій.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины