РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ :



Название:
РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. Реформування державного управління в контексті європейських інтеграційних процесів – важлива складова демократизації суспільних відносин в Україні, що забезпечує напрацювання власної моделі національного розвитку, потребує розробки та впровадження дієвих форм і методів державного управління, які відповідають традиціям суспільного управління в європейських країнах. На нинішньому етапі розвитку Української держави особливої актуальності набувають питання, пов’язані з модернізацією державного управління, проведенням системних трансформацій в усіх сферах суспільного життя та гуманізацією владних відносин. Реформування державного управління спрямоване на досягнення цілей і реалізацію функцій держави шляхом удосконалення організаційно-розпорядчої діяльності органів влади у межах, визначених нормативно-правовими актами.

Розвиток громадянського суспільства і його демократичних інститутів в Україні об’єктивно вимагає розробки теоретико-методологічних засад і практичного обґрунтування концепції реформування державного управління в Україні. При цьому визначальними характеристиками реформування є реалізація сучасних принципів управління, забезпечення політичної стабільності, раціональне поєднання процесів становлення соціальної, правової держави та громадянського суспільства. Розвиток громадянського суспільства і його демократичних інститутів в Україні об’єктивно вмотивував перехід у 2010 р. до принципово нової моделі функціонування системи державного управління. Така модель поєднує зовнішню та внутрішню складові управління, базується на критеріях членства в Європейському Союзі, формалізує раціонально побудовану систему взаємодії влади і суспільства, сприяє удосконаленню відносин “центр – регіони”, визначає пріоритети розробки інноваційної концепції національного розвитку, зумовлені європейським інтеграційним процесом.

Європейські інтеграційні процеси сприяли виникненню принципово нових інститутів влади та адміністративних механізмів узгодження позицій і вироблення спільних підходів провідних держав щодо розв’язання регіональних та глобальних проблем. За таких умов державне управління в процесі реформування набуває нових характерних ознак, підвищується його суб’єктність, посилюються інтегративні характеристики управління. Саме тому сучасний стан реформування державного управління зумовлений становленням відкритої адміністративної системи, в якій постійно відбувається гармонізація принципів, інструментів, форм та методів територіального управління, і одночасно власного розвитку набуває інститут делегування повноважень відповідно до феномену делегованого управління як імперативу спільних політик у межах Європейського Союзу.

Саме на цьому базується новий напрям у науці державного управління – дослідження теоретико-методологічних засад реформування державного управління в умовах європейських інтеграційних процесів у контексті посилення регулюючого впливу таких процесів на управлінські механізми національних держав. Адже європейський інтеграційний процес як прояв загальносвітових тенденцій у сучасних умовах характеризується як системний вимір соціально-економічного і політичного розвитку країн Європи. Разом з тим європейська інтеграція являє собою реалізацію загальновизнаних концепцій управління в межах ЄС – “єдиного європейського дому”, “економічної інтеграції”, “сталого розвитку” тощо. За цих обставин Україна як демократична, соціальна, правова держава потребує таких організаційних форм, засобів, інститутів та механізмів організації державного управління, які відповідають національним традиціям публічного управління, отримують суспільне визнання, регулюються сталими правовими нормами та розвиваються в контексті загальноцивілізаційного процесу гуманізації владних відносин.

Водночас реформування державного управління потребує поєднання загальних процесів оптимізації діяльності органів влади, удосконалення інституту державної служби, служби в органах місцевого самоврядування та спеціалізованої службової діяльності працівників органів влади (відповідно до поняття “публічна служба”), формування нової інтегративної регіональної політики країни через децентралізацію управлінських відносин, розвиток політичної системи України. Відповідно передбачається поглиблення досліджень реформування системи державного управління в контексті інтеграційних процесів за такими напрямами: державне управління як система суспільних відносин; забезпечення прав і свобод людини як вимір гуманізації управління; політичний і адміністративний аспекти державного управління; конституційно-правові засади державного управління у контексті наднаціональних інтеграційних процесів; аналіз та адаптація зарубіжного досвіду трансформації державного управління; розвиток регіонального та галузевого управління відповідно до вимог права ЄС.

Актуальність теми дисертації підтверджує також ступінь наукової розробки проблеми дослідження. Процес реформування державного управління виступив об’єктом дослідження провідних вітчизняних науковців В.Бакуменка, М.Білинської, В.Богдановича, О.Валевського, К.Ващенка, Л.Гаєвської, В.Голубь, І.Грицяка, Ю.Кальниша, Ю.Ковбасюка, В.Копійки, В.Куйбіди, М.Корецького, Н.Липовської, В.Литвина, С.Майбороди, В.Мартиненка, О.Мордвінова, Н.Нижник, Я.Радиша, В.Ребкала, В.Рижих, І.Розпутенка, С.Серьогіна, Г.Ситника, В.Ткаченка, В.Тертички, А.Халецької, І.Хожило, В.Шаповала. Напрями реалізації адміністративної реформи розглянуто в дослідженнях Ю.Друка, М.Клименка, В.Князєва, О.Конотопцева, О.Коротич, С.Кравченка, В.Лугового, Р.Мінченко, М.Ониськіва, І.Радзієвського, А.Пойченка, Л.Приходченко, С.Романюк, В.Тимцуника, Л.Усаченко, І.Яковюк. Важливі підходи та аспекти дослідження сучасних інтеграційних процесів висвітлені в працях Ф.Барановського, С.Білої, Т.Бутирської, В.Буткевича, Р.Войтович, В.Денисова, В.Кременя, А.Лавренчука, В.Литвина, О.Малиновської, Л.Пашко, Л.Прокопенка, С.Савкова, Г.Ситника.

При цьому недостатньо розкритими напрямами наукових досліджень виявились зовнішня обумовленість процесів реформування державного управління в Україні, політико-правова сфера реалізації європейського інтеграційного процесу в межах національної держави, гуманізаційні аспекти реформування, феномен публічного управління. Проблематика сучасного реформування державного управління в Україні, що потребує розробки нової ідеології адміністративної реформи в Україні, та актуалізації визначення зовнішніх чинників проведення системних реформ кардинально змінили політичну систему України. Залишаються актуальними завдання раціоналізації адміністративно-правового регулювання діяльності органів влади шляхом удосконалення форм і методів управлінської діяльності, взаємовідносин влади і громадян, за умов інтегративного поєднання яких реалізується ідеологема гуманізації владних відносин, а правова складова діяльності влади формалізується через правозабезпечувальну функцію державного управління

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в межах наукової роботи кафедри державного управління та місцевого самоврядування Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (далі – Національна академія) в рамках комплексного наукового проекту “Державне управління та місцеве самоврядування”, зокрема за темами науково-дослідної роботи: “Морально-етичні засади розвитку державної служби України: європейський та вітчизняний досвід” (ДР № 0107U002397), “Кадрова політика у сфері державної служби в умовах інтеграційних і глобалізаційних процесів” (ДР № 0109U000469), наукової роботи кафедри права та європейської інтеграції Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії за темами науково-дослідної роботи: “Процес європеїзації та його вплив на публічне адміністрування в Україні” (ДР № 0109U000465), “Адаптація досвіду європейського врядування в Україні у контексті реформування системи публічного врядування” (ДР № 0108U003400), у яких дисертант брав участь як науковий співробітник. У межах згаданих тем автором було запропоновано методологію дослідження європейського адміністративного простору, комплекс гуманізаційних чинників та концептуальні засади впровадження зарубіжного досвіду реформування державного управління.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методологічних засад і практичне обґрунтування концепції реформування державного управління в Україні в контексті європейських інтеграційних процесів.

Для досягнення мети передбачено вирішити такі основні дослідницькі завдання:

-           визначити тенденції та особливості впливу сучасних європейських інтеграційних процесів на систему державного управління;

-           обгрунтувати періодизацію розвитку суспільних відносин у системі державного управління в Україні, розкрити базові інституціональні й теоретичні засади адміністративно-правового регулювання трансформаційного процесу в державному управлінні;

-         уточнити зміст, сутність та правову природу парадигми суспільного управління, напрями його сучасного розвитку і на цій основі теоретично обгрунтувати авторську концепцію реформування системи державного управління в контексті європейських інтеграційних процесів;

-           систематизувати сучасні підходи до розподілу управлінських повноважень між різними рівнями владного механізму країни, дати характеристику основних функцій органів влади на національному та регіональному рівнях у системі завдань формування інтеграційної політики і на цій основі обгрунтувати необхідність дослідження інституту делегованого управління та делегованих повноважень як імперативу європейських інтеграційних процесів;

-           охарактеризувати політико-правові механізми гарантування, забезпечення та захисту прав людини в системі інтеграційних процесів у контексті гуманізації державного управління;

-         теоретично визначити і запропонувати для подальших наукових досліджень організаційні засади формування інтегрованих систем публічного управління як основи європейського інтеграційного курсу України.

Об’єкт дослідження – процес реформування державного управління в Україні.

Предмет дослідження – реформування державного управління в Україні в контексті європейських інтеграційних процесів.

Методи дослідження. Методологічною базою дослідження є сучасні теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних учених з проблем державного управління, загальнонаукові принципи пізнання суспільних явищ, системний, міждисциплінарний, інституційний, конкретно-історичний підходи. Основу методології дисертаційної роботи становлять системний підхід, методи аналізу і синтезу, узагальнення, компаративно-історичний метод відповідно до предмета дослідження. Системний підхід дав змогу дослідити базові елементи державного управління у взаємодії з іншими елементами політичної системи через їх внутрішню інтеграцію. Застосування системного підходу не лише дало змогу проаналізувати організаційно-правові засади діяльності в державному управлінні, їх функціональні ознаки й характеристики, а й визначити загальні тенденції реформування управління. Використання компаративно-історичного методу та системного підходу базувалося на інформації, систематизованої за критеріями аналізу відповідно до характеру дослідження.

У роботі також використані класичні наукові принципи об’єктивності та історизму, дослідницькі методи, що грунтуються на них: інструментальний, інституційний, соціологічний, аксіологічний, діяльнісний, статистичної обробки емпіричного матеріалу, особистого спостереження та низка інших. Важливим методом дослідження є аналіз фактологічної та емпіричної інформації органів державного управління, результатів соціологічних досліджень для визначення актуальних напрямів підвищення ефективності державного управління в процесі реформування з метою врахування тенденцій до змін суспільних відносин. Так само доцільним було застосування ситуаційного методу, який грунтувався на аналізі конкретних ситуацій, виявленні обставин, що впливають на співвідношення національних інтересів у сфері зовнішніх відносин та умов їх реалізації, зокрема виокремлення європейського вибору як основи державотворення в Україні. Кожен із методів у конкретному випадку внаслідок інтегративного підходу до вивчення проблеми використовувався не окремо, а в поєднанні з іншими.

Джерельною базою дослідження є міжнародні, міждержавні договори, закони України, постанови Верховної Ради України, нормативні акти, які видавалися Президентом України і Кабінетом Міністрів України, що стосуються розробки стратегії і тактики реформування державного управління. Крім того, використовувалися фактологічні матеріали статистичних збірників і довідкових видань.

Наукова новизна здобутих результатів дисертації полягає в системному дослідженні актуальної наукової проблеми щодо розробки теоретико-методологічних засад реформування державного управління в контексті європейських інтеграційних процесів.

На основі одержаних результатів сформульовано низку нових наукових положень, узагальнень та висновків, що становлять наукову новизну й полягають у тому, що в дисертаційній роботі:

вперше:

-         виокремлено системне дослідження базових засад реформування державного управління в Україні в умовах розвитку інтеграційних процесів в Європі як самостійний напрям у науці державного управління, визначено та обгрунтовано об’єкт, предмет, принципи і методологічну базу такого дослідження, розроблено сучасну методологію аналізу організаційної складової державного управління, в основу якої покладено компаративно-адаптаційну модель реформування та принцип гуманізації державного управління, а також доведено доцільність застосування методології системного підходу до процесу реформування системи державного управління за окремим науковим напрямом;

-         запропоновано концепцію реформування державного управління в контексті європейських інтеграційних процесів, що містить науково обгрунтовані підходи до аналізу взаємовпливу національних та міждержавних структур управління, детерміновані на засадах наднаціоналізму, міжурядовості, федералізму та субсидіарності;

-         виявлено і описано організаційно-правові засади інституціоналізації наддержавного управління на прикладі європейських інтеграційних процесів, визначено сутність, правову природу та принципи регулювання процесів управління, іманентних їм критеріїв класифікації, що детерміновані критеріями членства в Європейському Союзі;

-         обгрунтовано узагальнений комплекс засобів удосконалення державного управління на наддержавному, центральному, регіональному й галузевому рівнях через поєднання технологій соціально-економічного розвитку й організаційно-управлінських механізмів, а також досліджено їх специфічні зв’язки; при цьому сутність інструментів наддержавного управління визначено через обгрунтування їх імперативного характеру та можливості застосування механізмів такого управління за межами інтеграційних утворень;

удосконалено:

-         концептуальні підходи щодо організаційних засад упровадження зарубіжного досвіду інтеграційного співробітництва в практику державного управління в Україні та комплекс критеріїв визначення коротко-, середньо- і довгострокових пріоритетів розвитку багато- та двосторонніх відносин України з країнами-членами ЄС;

-         теоретичні основи визначення сталості системи державного управління залежно від форм політичної взаємодії в умовах формування та реалізації національної інтеграційної стратегії;

-         наукові підходи до з’ясування особливостей становлення організаційно-правових засад управлінської діяльності в складних адміністративних системах, на основі чого запропоновано концептуальні напрями удосконалення адміністративно-правових засобів забезпечення прав і свобод громадян у контексті європейських інтеграційних процесів;

-         теоретико-методологічні засади формування парадигми трансформаційного процесу в системі державного управління, що формалізовані в дослідженні у концепції реформування державного управління в контексті європейських інтеграційних процесів;

дістали подальшого розвитку:

-         методологія структурно-функціонального аналізу трансформаційного процесу в системі державного управління, детермінована шляхом дослідження інституціональних форм, систематизації принципів і соціально-історичних джерел виникнення та тенденцій розвитку державного управління;

-         інтерпретація категорії “публічне управління” й розробка на цій основі понятійно-категорійного апарату, що формалізує поняття “інтегрована система публічного управління”;

-         дослідження щодо реформування державного управління відповідно до інноваційного спрямування розвитку Української держави, що визначені в роботі шляхом установлення закономірностей, особливостей і тенденцій розвитку державного управління;

-         напрями та форми забезпечення суспільної адаптації реформування державного управління в контексті європейських інтеграційних процесів.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины