ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ



Название:
ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано сутність і стан проблеми, що вирішується, актуальність теми дисертаційного дослідження, її зв`язок з науковими програмами; визначено мету, основні завдання дослідження, наукову новизну, встановлено обєкт, предмет і методи дослідження, сформульовано практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – «Теоретико-методичні засади формування державної промислової політики на регіональному рівні» – обгрунтовано наукові підходи до формування і реалізації державної промислової політики на регіональному рівні; розроблено методичні підходи до реалізації державної промислової політики на регіональному рівні; обгрунтовано світовий досвід у державній промисловій політиці.

Було проведене дослідження наукових праць з визначення участі та ролі держави у формуванні й реалізації державної промислової політики на регіональному рівні, яке свідчить про необхідність чіткого визначення сутності і змісту державної діяльності у суспільному виробництві. Розглянуто різні наукові підходи щодо сутності державної промислової політики на регіональному рівні та визначено, що здебільшого її характеризують діяльність органів державної влади й місцевого самоврядування у формуванні й досягненні перспективних цілей соціально-економічного розвитку регіону за допомогою використання певних форм і методів впливу на промисловий комплекс адміністративно-теріторіальних утворень. Ряд авторів трактує державну промислову політику на регіональному рівні як невід'ємну частину структурної політики модернізації економіки, що представляє частину політичних заходів, пов'язаних з розвитком регіональної промисловості, орієнтованих на підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств, підвищення ефективності виробництва й удосконалення його структури. Інші під державною промисловою політикою на регіональному рівні розуміють «систему правових, економічних і організаційних заходів, спрямованих на підвищення роботи промисловості, яка здійснюються органами державної влади й посадовими особами регіону, виходячи з його соціально-економічних інтересів». В більшості наукових праць, присвячених формуванню й реалізації державної промислової політики, це поняття сприймається як заздалегідь дане й просто не розшифровується, хоча в окремих випадках приводяться склад і структура промислової політики, які дозволяють зрозуміти, що мають на увазі автори під самою промисловою політикою.

Встановлено, що головна мета формування промислової політики полягає у створенні сучасного, інтегрованого у світове виробництво, здатного до саморозвитку, промислового комплексу, який відповідає аналогічним утворенням розвинутих держав світу.

Визначено, що існує державноорієнтована й ринковоорієнтована промислові політики. Перша має переважно вертикальний характер – уряд безпосередньо не втручається в розробку, фінансування і організацію виробництва. Виявлено, що в секторах, де держава бере активну участь у функціонуванні ринку як покупець і постачальник або регулює природні монополії, промислова політика, як правило, є успішною (до таких галузей можна віднести електроенергетику, телекомунікації, оборонні галузі). У тих же галузях, де ринок уже поділений між його учасниками й конкуренція досить значна, промислова політика, як правило, буває недієвою (до таких галузей можна віднести текстильну промисловість, суднобудування та ін.). Ринковоорієнтована політика є горизонтальною і спрямована на створення сприятливого ринкового середовища як для діючих, так і для нових підприємств.

Встановлено, що після визначення об'єктів державної промислової політики на регіональному рівні слід перейти до створення послідовності робіт з формування й реалізації концепції державної промислової політики на регіональному рівні як основи впливу на промисловий комплекс з боку регіональних органів влади. Визначено, що промисловий комплекс як об'єкт дослідження розглядається як сукупність галузей виробництва, розміщених на даній території, розглянутих як єдине ціле, й найважливіший компонент економіки регіону. На наш погляд, у якості визначення можна прийняти поняття регіонального промислового комплексу як територіально-виробничої сукупності промислових підприємств і об'єктивно інтегрованих з ними стійкими господарськими зв'язками інших об'єктів матеріального виробництва й невиробничої сфери, які забезпечують ефективне функціонування комплексу в цілому. Розвиток промислового комплексу припускає облік при вирішенні проблем формування і реалізації державної промислової політики на регіональному рівні, що в сутності являє собою структурну перебудову промислового комплексу регіону, інтересів різних суб'єктів управління і господарювання. Говорячи про розробку концепції державної промислової політики на регіональному рівні, необхідно мати на увазі структурну перебудову промислового комплексу на регіональному рівні. Визначено, що структура промислового комплексу трактується як сукупність галузей промисловості й технологічно пов'язаних з ними галузей, розміщених на території регіону, що характеризується складом і змістом, пропорціями й зв'язками всіх видів діяльності, які здійснюється у рамках цієї сукупності галузей.

Розроблено послідовність робіт з формування й реалізації Концепції державної промислової політики на регіональному рівні (рис. 1), методичні підходи до реалізації державної промислової політики на регіональному рівні, основою яких є формування концептуальних засад за етапами: ретроспективний аналіз внутрішніх закономірностей формування промислового комплексу регіону; аналіз його структури, виявлення існуючих чинників; аналіз зовнішніх факторів, що визначають його перспективний розвиток; розроблення стратегічних пріоритетів, мети розвитку промислового комплексу.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)