МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ І МІЖБЮДЖЕТНІ СТОСУНКИ ЯК ОСНОВА РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЛАНУВАННЯ РОЗВИТКУ МІСТА



Название:
МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ І МІЖБЮДЖЕТНІ СТОСУНКИ ЯК ОСНОВА РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЛАНУВАННЯ РОЗВИТКУ МІСТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст ДИСЕРТАЦІЙНОЇ роботи

У першому розділі „Теоретичні засади формування та використання коштів місцевих бюджетів” проаналізовано погляди щодо економічної природи місцевих бюджетів та особливості їх складання в різних економічних системах, розглянуто систему формування доходів і видатків місцевих бюджетів та принципи її організації, а також концептуальні основи бюджетної децентралізації в умовах трансформаційної економіки.

Визначено, що вихідним моментом дослідження економічної природи місцевих бюджетів та особливостей їх формування і використання має бути огляд теоретичного комплексу питань, пов'язаного з фінансовою основою місцевих органів влади. Методологічною основою дослідження визначено вчення про місцеві фінанси і їх складову – місцеві бюджети. У зв’язку з чим дістало подальшого розвитку поняття „фінансових ресурсів місцевих органів влади”, як частини фінансових ресурсів регіону, яка створена в результаті розподілу й перерозподілу його валового внутрішнього продукту та трансфертів й сконцентрована місцевими органами влади у фондовій та нефондовій формах для задоволення суспільних потреб адміністративно-територіальної одиниці (рис. 1).

Основними напрямами сучасних теоретичних досліджень проблеми формування та використання місцевих бюджетів у науковому напрямі „місцеве самоврядування” є такі дослідження як: становлення інституту місцевого самоврядування; доцільність розмежування завдань, функцій та сфери відповідальності між державними та місцевими органами влади; вплив децентралізації на обсяг фінансових ресурсів органів регіонального і місцевого самоврядування; основи організації фінансового вирівнювання; права прийняття рішень у сфері місцевих фінансів; методики планування місцевих бюджетів; державна регіональна політика як важливий інструмент управління політичними та економічними процесами в країні. Різноманітність поглядів на економічну природу місцевих бюджетів в складі місцевих фінансів базується на своїх методологічних підходах, які визначають особливості їх формування та використання.

Визначено принципи, які розкривають процес формування як видатків, так і доходів такі, як: збалансування інтересів, планомірність, інноваційність,  у зв’язку з чим структуровано систему формування доходів та видатків місцевих бюджетів за різними критеріями, а саме: за формами утворення; за способами акумуляції; за методами розрахунку; за обсягами; за періодичністю надходження - витрачання; за структурою на виконання повноважень; за змістом; у відповідності з кодом бюджетної класифікації.

Важливими завданнями в процесі здійснення реформ в країнах з трансформаційними процесами в економіці залишаються: удосконалення міжбюджетних відносин, включення приватного сектора в процес постачання послуг, удосконалення і узгодження доходних джерел формування органів місцевого самоврядування з податковим законодавством, визначення переліку повноважень, делегованих органами виконавчої влади органам місцевого самоврядування із зазначенням механізму їх фінансування, визначення бюджетних прав і обов'язків різних рівнів влади й управління, реформування адміністративно-територіального устрою.

Обґрунтовано основи побудови децентралізованої системи міжбюджетних відносин такі як: розподіл функціональних повноважень бюджетів різних рівнів, що зумовить їх прибуткові повноваження, а також  побудову ефективної системи трансфертів і можливість місцевих бюджетів брати позики. Основне завдання на шляху побудови ефективних міжбюджетних відносин полягає в тому, щоб змінити державні пріоритети в розподілі ресурсів Загального бюджету України на користь стабільного соціального і економічного розвитку її регіонів. Насамперед необхідно законодавчо визначити і чітко розмежувати повноваження державних і місцевих органів влади. При цьому побудова міжбюджетних відносин повинна будуватися за певною методологією, яка базується на певних принципах.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины