ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ




  • скачать файл:
Название:
ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Становлення України як суверенної, незалежної, демократичної держави передбачає необхідність проведення політичних, соціально-економічних й правових реформ, реформування та вдосконалення діяльності правоохоронних органів у профілактиці правопорушень і боротьбі зі злочинністю.

На сьогодні питання криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування набули особливої актуальності у зв’язку із кількісними та якісними змінами у структурі злочинності, що характеризується удосконаленням способів вчинення правопорушень, зростанням професіоналізму злочинців, їх високою технічною оснащеністю та своєрідним зухвальством при вчиненні протиправних дій.

Особливої уваги зі сторони правоохоронних органів потребують злочини у сфері оподаткування, оскільки такі злочини є одним із елементів загальної картини дестабілізації економіки країни та вимагають особливих, професійних знань і навичок щодо їх профілактики.

На жаль, доводиться констатувати, що спостерігається тенденція збільшення кількості таких злочинів. Згідно із статистичними даними у 2008 році було виявлено 3099 фактів, у 2009 році – 3346, а в 2010 році – 4376 злочинів у сфері оподаткування. Тому сьогодні є гостра необхідність розробки та удосконалення існуючих теоретичних та практичних рекомендацій щодо криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування, що передбачає не тільки визначення загальних положень криміналістичної профілактики, але й розгляд криміналістичної характеристики, її елементів, а також розробку методики профілактики, тобто цілісної системи методів і криміналістичних рекомендацій.

Профілактика злочинів у сфері оподаткування може бути ефективною, якщо вона ґрунтується на узагальненні слідчої практики з поєднанням та використанням криміналістичних рекомендацій та наукових знань.

Дослідження проблем криміналістичної профілактики висвітлено у працях вітчизняних та зарубіжних вчених-криміналістів, серед яких:          Г.А. Аванесов, І.А. Алієв, В.П. Бахін, Р.С. Бєлкін, О.А. Борідько,                    А.Ф. Волобуєв, В.Г. Гончаренко, В.І. Галаган, В.С. Зеленецький, В.Ф. Зудін, Г.Г. Зуйков, А.В. Іщенко, Н.С. Карпов, І.П. Козаченко, Н.І. Клименко,          О.Н. Колесніченко, В.П. Колмаков, В.О. Коновалова, В.О. Ледащев,              В.К. Лисиченко, Ф.А. Лопушанський, Г.А. Матусовський, Г.М. Міньковський, О.Б. Сахаров, М.В. Салтевський, Л.Д. Удалова, І.Я. Фрідман та інші.

Злочини у сфері оподаткування розглядалися у наукових працях            І.В. Александрова, А.Е. Бадаєва, А.З. Белялова, Г.П. Власової, О.О. Дудорова, І.І. Кучерова, М.К. Камінського, О.В. Курмана, В.Д. Ларічева, В.В. Лисенка, В.О. Образцова, В.Г. Танасевича, В.В. Тіщенка, П.В. Цимбала,                        С.С. Чернявського та інших.

Проте проблема криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування в сучасній теорії криміналістики практично не досліджувалася, тому вона потребує додаткового вивчення.

Актуальність теми дисертаційного дослідження визначається необхідністю визначення особливостей криміналістичної профілактики, удосконалення методів профілактичного характеру та розроблення сучасної методики з попередження злочинів у сфері оподаткування.

Усе це разом дає підстави стверджувати, що необхідність подальшого вдосконалення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування, є незаперечним фактом.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007–2009 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 року № 1767, тематики пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження у практичну діяльність ОВС на період 2004–2009 років, затверджених наказом МВС України від 5 липня 2004 року № 755.

Тема дисертації відповідає тематиці наукових досліджень кафедри кримінального права, процесу та криміналістики «Злочини у сфері оподаткування (попередження, виявлення, розкриття, розслідування)» (номер державної реєстрації – 0103u000507), що є складовою наукових планів Науково-дослідного центру з проблем оподаткування Національного університету державної податкової служби України.

Мета та завдання дослідження. Мета дослідження полягає у визначенні загальних засад криміналістичної профілактики, розробленні криміналістичної характеристики і формулюванні на цій основі теоретичних положень й практичних методів та рекомендацій щодо особливостей здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування, а також пропозицій у контексті теми, що досліджується.

Відповідно до зазначеної мети дослідження визначені такі основні завдання:

-                     проаналізувати історико-правовий розвиток поняття криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     дослідити окремі аспекти сутності криміналістичної профілактики

 

злочинів у сфері оподаткування та її місця в системі криміналістики;

-                     на основі аналізу Податкового кодексу України висвітлити його роль в здійсненні профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     деталізувати основні напрями профілактичної діяльності щодо злочинів у сфері оподаткування;

-                     шляхом узагальнення існуючої слідчої та судової практики виявити основні причини і умови вчинення злочинів у сфері оподаткування;

-                     на основі виявлених недоліків, прогалин з профілактики злочинів у сфері оподаткування розробити криміналістичні рекомендації щодо їх усунення;

-                     розкрити сутність криміналістичної характеристики злочинів у сфері оподаткування та окреслити особливості взаємозв’язку із криміналістичною профілактикою;

-                                          конкретизувати особливості застосування спеціальних знань під час профілактики злочинів вчинених у сфері оподаткування;

-                                          розвинути поняття та основні організаційні і тактичні аспекти взаємодії державної податкової служби України з іншими правоохоронними органами, як однією з умов здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                                          проаналізувати досвід правоохоронних органів зарубіжних країн з проблеми профілактики злочинів у сфері оподаткування і на цій основі визначити конкретні криміналістичні рекомендації;

-                                          сформулювати висновки, пропозиції і рекомендації та запропонувати зміни до КПК України й інших нормативно-правових актів щодо вдосконалення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування.

Об’єктом наукового дослідження є кримінально-процесуальні відносини, що виникають у зв’язку із здійсненням криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування.

Предметом дослідження є особливості здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування.

Методи дослідження. Теоретичним фундаментом та методологічною основою дисертаційного дослідження є сукупність загальнонаукових і спеціальних юридичних методів дослідження, які використовуються не ізольовано, а в поєднанні з іншими.

Методологічною основою дослідження є комплексне використання системи методів сучасної теорії наукового пізнання, що дає можливість вивчати проблему в єдності її змісту та юридичної форми, здійснювати системний аналіз профілактичної діяльності. У процесі дослідження було використано систему наступних загальнонаукових і спеціальних методів.

Історико-правовий та логічний методи, за допомогою яких досліджено етапи розвитку уявлень про криміналістичну профілактику та її місце у системі криміналістики (підрозділи 1.1., 1.3.).

Порівняльно-правовим методом досліджено види та форми криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування та зарубіжний досвід здійснення профілактики злочинності (підрозділи 1.2., 3.1., 3.2.).

Формально-логічний метод використовувався під час визначення класифікації елементів криміналістичної характеристики та формулюванні профілактичних рекомендацій (підрозділ 2.1.).

Організаційно-структурний – при розгляді питань щодо суб’єктів криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування та їх взаємодії з органами державної податкової служби України (підрозділи 2.2, 2.3).

Системний метод використовувався під час розгляду головних чинників, що визначають шляхи вдосконалення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування (підрозділи 3.1., 3.2., 3.3.).

Статистичний метод аналіз та узагальнення кримінальних справ, статистичних даних щодо злочинів вчинених в сфері оподаткування.

Для вирішення окремих теоретичних і прикладних завдань використовувалися конкретно соціологічні методи: аналіз, анкетування, узагальнення, які дали можливість розкрити уявлення практичних працівників правоохоронних органів щодо характеру явища, яке досліджується, та забезпечити емпіричну базу дослідження.

Нормативну основу дослідження становлять положення Конституції України, закони України, кримінальне, кримінально-процесуальне, податкове законодавство України, відомчі та нормативно-правові акти, які регламентують діяльність щодо здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування.

Емпіричну базу дослідження складають узагальнені дані за результатами проведеного анкетування 102 слідчих та 126 оперативних працівників податкової міліції.

Достовірність та обґрунтованість висновків проведеного дослідження, крім того, підтверджується аналізом узагальнення даних вивчення 123 кримінальних справ, порушених за фактами ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) протягом 2005–2010 років.

Наукова новизна одержаних результатів полягає як у самій постановці проблеми, так і у способі її вирішення. Дисертація є одним із перших в Україні комплексних, монографічних досліджень проблеми, пов’язаної з особливостями криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування.

За результатами проведених досліджень сформульовано ряд нових теоретичних положень, обґрунтовано висновки, рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування.

Найістотнішими результатами дослідження, що зумовлюють його новизну і визначають внесок автора у розроблення зазначеної проблематики, є такі положення і висновки:

уперше:

-                     показано генезис виникнення та розвитку поняття криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     запропоновано авторське визначення «криміналістична профілактика» та проаналізовано основні недоліки при її здійсненні у сфері оподаткування;

-                     розкрито та деталізовано взаємозв’язок криміналістичної характеристики злочинів у сфері оподаткування з криміналістичною профілактикою таких злочинів;

удосконалено:

-                     підхід щодо криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     теоретичне обґрунтування соціальної сутності криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     положення щодо профілактики злочинів у сфері оподаткування шляхом аналізу Податкового кодексу України;

-                     наукові погляди на форми взаємодії державної податкової служби України з іншими правоохоронними органами щодо здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     запропоновані пропозиції і зміни до КПК України та проекту закону України «Про соціальну профілактику правопорушень в Україні»;

набули подальшого розвитку:

-                     теоретичні положення здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     дослідження причин і умов, що сприяють вчиненню злочинів у сфері оподаткування;

-                     розуміння форми та обсягу взаємодії державної податкової служби України з іншими правоохоронними органами;

-                     пропозиції щодо використання спеціальних знань при здійсненні криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     узагальнення та використання досвіду правоохоронних органів зарубіжних країн щодо профілактики злочинів у сфері оподаткування;

-                     обґрунтування необхідності розробки спеціальних криміналістичних рекомендацій щодо профілактики злочинів у сфері оподаткування.

Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що сформульовані та обґрунтовані у дисертації теоретичні положення, висновки і пропозиції можуть бути використані:

– у науково-дослідній сфері – для подальшої розробки і вирішення проблем, пов’язаних з криміналістичною профілактикою злочинів у сфері оподаткування, відповідно до вимог чинного кримінального та кримінально-процесуального законодавства;

– у правотворчій діяльності – для вдосконалення кримінального та кримінально-процесуального законодавства, у тому числі комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності;

– у навчальному процесі під час розроблення навчально-методичних матеріалів з навчальних дисциплін «Криміналістика», «Кримінальний процес України» та спецкурсу «Криміналістична профілактика окремих видів злочинів» (акт впровадження Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України від 1 червня 2011 року, акт впровадження Національного університету державної податкової служби України від 6 червня 2011 року);

– у практичній діяльності – у системі службової підготовки та практичної діяльності слідчих податкової міліції державної податкової служби України з метою підвищення ефективності здійснення криміналістичної профілактики злочинів у сфері оподаткування (акт впровадження від 2 червня 2011 року).

Основні положення дисертації, теоретичні та практичні висновки і рекомендації оприлюднені в доповідях та повідомленнях на: Міжнародній науково-практичній конференції «Доповіді наукових ідей – 2009» (м. Прага, 2009 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні питання сучасних державотворчих та правотворчих процесів» (м. Запоріжжя, 2010 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Роль та місце ОВC у розбудові демократичної правової держави» (м. Одеса, 2010 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Наукова індустрія європейського континенту – 2010» (м. Прага, 2010 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Наукова думка інформаційного століття – 2011» (м. Варшава, 2011 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Новітні наукові досягнення – 2011»             (м. Софія, 2011 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною завершеною науковою працею. Сформульовані в ній положення, узагальнення, висновки, рекомендації і пропозиції обґрунтовані на підставі самостійно проведених досліджень.

Для аргументації окремих положень дисертації використовувалися наукові праці інших вчених, на які обов’язково зроблено посилання. Ідеї та розробки, що належать співавторам, разом з якими були опубліковані наукові праці, у дисертації не використовувалися.

Публікації. Основні положення і висновки проведеного дисертаційного дослідження викладені у монографії, що виконана у співавторстві, чотирьох одноосібних наукових статтях, опублікованих у фахових виданнях, шести тезах науково-практичних конференцій, з яких чотири міжнародні.

Структура та обсяг дисертації зумовлені предметом дослідження, метою і завданням. Рукопис складається зі вступу, трьох розділів, які містять 9 підрозділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації становить 220 аркушів, з яких 169 – основний текст рукопису, додатки на 30 аркушах. Список використаних джерел на 21 аркушах і містить 220 найменувань.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)