АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВОЄНІЗОВАНОЇ ОХОРОНИ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ




  • скачать файл:
Название:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВОЄНІЗОВАНОЇ ОХОРОНИ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У Вступі обґрунтовано вибір теми дисертації, її актуальність, ступінь дослідження проблеми; визначено її зв’язок з державними науковими програмами, планами і темами, а також мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження; розкрито наукову новизну; висвітлено теоретичну та емпіричну бази роботи, практичне значення одержаних результатів; подано відомості про їхню апробацію та впровадження.

Розділ 1 «Теоретико-правові основи функціонування воєнізованої охорони на залізничному транспорті» складається з трьох підрозділів, у яких з’ясовано сутність діяльності воєнізованої охорони, здійснено аналіз законодавства, що регламентує охорону матеріальних цінностей, пожежну безпеку на залізницях.

У підрозділі 1.1. «Історіографія створення та розвитку воєнізованої охорони на залізничному транспорті» на підставі аналізу праць українських і зарубіжних учених розкрито історичні передумови виникнення охоронних та протипожежних структур на залізницях. Зазначено, що особливості середовища функціонування, призначення, виконання функцій щодо охорони вантажів, об’єктів технологічної інфраструктури та пожежної безпеки на залізничному транспорті зумовлюють створення та розвиток спеціальних підрозділів – воєнізованої охорони. Особливості діяльності органів воєнізованої охорони зумовлюються організаційно-правовими, економічними, технологічними передумовами перевезення вантажів; концентрацією матеріальних ресурсів; наявністю хімічно небезпечних речовин, що перевозяться; вимогами до забезпечення пожежної безпеки; запровадженням фінансово-економічних принципів, що визначається об’єктивними чинниками: соціально-географічними, демографічними, соціально-психологічними, мобілізаційно-оборонними, без урахування яких діяльність залізничного транспортного комплексу держави буде неефективною.

У підрозділі 1.2. «Місце та значення підрозділів воєнізованої охорони у системі органів Державної адміністрації залізничного транспорту України» проаналізовано сучасний стан забезпечення збереження вантажів, охорони об’єктів залізничної інфраструктури, пожежної безпеки та адміністративно-правових норм, що регулюють діяльність органів воєнізованої охорони на залізницях щодо зазначеного питання.

Зазначено, що метою діяльності воєнізованої охорони є забезпечення збереження власності, пожежної безпеки, захист прав і свобод людини, інтересів держави й суспільства та створення умов для нормальної діяльності залізничного транспорту. Якісне виконання органами воєнізованої охорони завдань і функцій щодо збереження вантажів, забезпечення пожежної безпеки залежить від визначення компетенції органів, на які покладаються ці обов’язки. Діяльність воєнізованої охорони здійснюється на підставі системи законів і підзаконних нормативно-правових актів. Відомчі нормативні акти регулюють зовнішню та внутрішню організацію діяльності воєнізованої охорони з метою підвищення ефективності службової діяльності.

У підрозділі 1.3. «Нормативно-правове регулювання діяльності підрозділів воєнізованої охорони на залізничному транспорті» на основі детального аналізу чинного нормативного масиву доведено, що адміністрування роботи органів та посадових осіб воєнізованої охорони на залізничному транспорті із зазначеного питання здійснюється законодавчими актами, які охоплюють різні галузі права. Це об’єктивний процес, що зумовлений розвитком суспільних відносин, які виникають щодо здійснення органами воєнізованої охорони публічно-владних повноважень у сфері збереження власності та пожежної безпеки та пов’язані зі спрямованим на реалізацію організаційно-правових засобів для збереження матеріальних цінностей, забезпечення сприятливих умов роботи залізниць.

Законодавство з питань діяльності воєнізованої охорони державної адміністрації залізничного транспорту України ґрунтується на Конституції України і включає Закони «Про залізничний транспорт», «Про пожежну безпеку» та інші нормативно-правові акти, що регулюють питання охорони вантажів, об’єктів технологічного призначення та грошових коштів, забезпечення пожежної безпеки.

Розділ 2 «Організаційно-правові форми діяльності воєнізованої охорони на залізничному транспорті» складається з чотирьох підрозділів, які містять аналіз організації роботи воєнізованої охорони, адміністративно-юрисдикційної діяльності, профілактики правопорушень, взаємодії підрозділів воєнізованої охорони з органами внутрішніх справ на залізничному транспорті.

У підрозділі 2.1. «Організація діяльності воєнізованої охорони у сфері забезпечення збереження вантажів та пожежної безпеки на залізничному транспорті» досліджено зміст і спрямованість правового регулювання суспільних відносин з метою забезпечення збереження вантажів та пожежної безпеки.

Підкреслено, що організаційну структуру воєнізованої охорони визначають завдання та функції щодо охорони власності та пожежної безпеки. Збереження вантажів – це діяльність з охорони вантажів і боротьби з правопорушеннями на об’єктах вантажної та логістичної інфраструктур залізниць, з організації та практичного здійснення на підставі цивільно-правових договорів заходів, спрямованих на забезпечення схоронності, цілісності рухомого та нерухомого майна з метою відвернення та недопущення безпосередніх посягань на майно, припинення не санкціонованого доступу для збереження його фізичного стану.

Забезпечення пожежної безпеки силами воєнізованої охорони – це встановлення та підтримання з допомогою правових засобів особливого безпечного режиму функціонування залізничної мережі, спрямованого на створення нормальних умов для роботи залізниці, реалізації громадянами прав та виконання ними обов’язків щодо користуванням залізничним транспортом.

У підрозділі 2.2. «Адміністративно-юрисдикційна діяльність воєнізованої охорони на залізничному транспорті» проаналізовано адміністративно-правозастосовну діяльність у сфері охорони власності та пожежної безпеки.

Під «юрисдикцією» розуміється компетентність органів, посадових осіб розглядати юридично значущі справи і приймати щодо них юридично обов’язкові рішення. Дії стосовно притягнення до адміністративної відповідальності є видом правозастосовної діяльності і владно-державний характер реалізації приписів правових норм виявляється у застосуванні їх винятково органами, які наділені відповідною компетенцією. Провадження у справах про адміністративні правопорушення визначено як інститут адміністративного права, що містить норми, які регулюють діяльність уповноважених органів i осіб із застосування адміністративних стягнень за адміністративні правопорушення i сукупність відносин, що виникають при цьому, врегульованих нормами адміністративного права.

Адміністративна відповідальність за порушення законодавства з питань охорони власності та забезпечення пожежної безпеки є спеціальним інструментом, за допомогою якого воєнізована охорона комплексно впливає на стан правопорядку на залізничному транспорті.

У підрозділі 2.3. «Профілактика правопорушень підрозділами воєнізованої охорони на залізничному транспорті» наголошено, що адміністративно-правове забезпечення профілактики у сфері збереження власності та пожежної безпеки є зовнішнім проявом практичної реалізації органами воєнізованої охорони, їх структурними підрозділами та посадовими особами функцій і методів організації охорони майна, коштів, інженерної інфраструктури, вантажів та пожежної безпеки. Мета протипожежної профілактики на залізничному транспорті полягає у забезпеченні стану пожежної безпеки на пасажирських та вантажних об’єктах залізничного транспорту загального та промислового призначення, логістичних товаропровідних систем, в інших установах та організаціях Державної адміністрації залізничного транспорту України. Видається доцільним налагодження активної співпраці воєнізованої охорони на залізничному транспорті з представниками органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади задля профілактики злочинів та правопорушень, протипожежної профілактики за допомогою різноманітних організаційних форм взаємодії (участь у роботі координаційних органів, участь та безпосереднє проведення координаційних нарад тощо).

У підрозділі 2.4. «Взаємодія підрозділів воєнізованої охорони з органами внутрішніх справ на залізничному транспорті» зазначено, що організація взаємодії підрозділів воєнізованої охорони з органами внутрішніх справ притаманні певні властивості: здійснюється на основі нормативно-правових актів; має активний, цілеспрямований, загальносистемний характер; виражається у правових і організаційних формах. Удосконалення взаємодії зумовлюється необхідністю попередження правопорушень на обєктах залізничного транспорту, захисту прав і законних інтересів учасників перевізного процесу, громадян від протиправних посягань. Сьогодні постає нагальна потреба у підготовці та прийнятті єдиного міжвідомчого нормативного акта щодо організації взаємодії підрозділів воєнізованої охорони та органів внутрішніх справ на залізничному транспорті. У зазначеному нормативному акті, який повинен ґрунтуватися на засадах національної безпеки України у галузі транспорту, мають знайти своє відображення принципи, характер, способи та методи взаємодії, етапи, права та обовязки субєктів, що реалізовується за допомогою застосування найбільш доцільних організаційно-тактичних форм і прийомів попередження правопорушень.

Розділ 3 «Шляхи удосконалення діяльності воєнізованої охорони на залізничному транспорті» містить основні напрями підвищення ефективності діяльності воєнізованої охорони на залізничному транспорті щодо збереження матеріальних цінностей та забезпечення пожежної безпеки.

У розділі підкреслено, що ефективність охоронної діяльності значною мірою залежить від дієвості, заходів спрямованих на виявлення, послаблення впливу та нейтралізації дії причин і умов, які сприяють вчиненню правопорушень, а також активного залучення адміністрації установ залізничного транспорту, громадськості до цієї роботи, а на окремих напрямах – органів внутрішніх справ.

Недостатня ефективність регулювання діяльності воєнізованої охорони щодо збереження вантажів, контролю за функціонуванням суб’єктів господарювання недержавної форми власності у сфері охоронної діяльності зумовлена недосконалістю законодавства, у зв’язку з чим були розроблені пропозиції щодо удосконалення відповідної нормативно-правової бази.

Доцільним в умовах реформування залізничного транспорту визнано адміністративно-правове регулювання охоронної діяльності у сфері охорони власності та техногенної безпеки на об’єктах пасажирської та вантажної інфраструктур з урахуванням інтересів громадян і держави на основі науково обґрунтованої системи управління відповідно до вимог Європейського Союзу.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)