СУТЕНЕРСТВО ТА ВТЯГНЕННЯ ОСОБИ В ЗАНЯТТЯ ПРОСТИТУЦІЄЮ: КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ЗАПОБІГАННЯ



Название:
СУТЕНЕРСТВО ТА ВТЯГНЕННЯ ОСОБИ В ЗАНЯТТЯ ПРОСТИТУЦІЄЮ: КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ЗАПОБІГАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. За 20 років, що минули з дня проголошення України незалежною, суверенною державою, відбулися докорінні зміни в різних сферах суспільного життя – в економічній, соціальній, політичний, культурній, моральній тощо. Зважаючи на те, що злочинність – це соціальне, історично-мінливе явище, значних змін зазнало і кримінальне законодавство. Ці зміни торкнулися і правового регулювання кримінальної відповідальності за вчинення злочинів проти моральності. І це не випадково, адже мораль є одним з найважливіших соціальних інститутів, формою суспільної свідомості. Декриміналізація проституції у 2006 році була проявом гуманізму кримінально-правової політики щодо цього соціального явища. Але багатовікова історія людства свідчить про те, що проституція існувала незалежно від напрямів її правового регулювання (від абсолютної заборони до повної легалізації), на тлі заняття проституцією завжди розвивалась злочинна діяльність дещо іншого роду, що пов’язана з її експлуатацією. З огляду на це, абсолютно виправданою є позиція законодавця щодо криміналізації діянь, пов’язаних з організацією заняття проституцією, до яких і відноситься, в першу чергу, злочин, передбачений ст. 303 КК України «Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцію», адже це є певним окресленням тих меж, за якими аморальна поведінка людей стає злочинною і окрім осуду з боку суспільства карається згідно із законом про кримінальну відповідальність.

На основі експлуатації проституції в Україні створюється система секс-бізнесу із звідниками, утримувачами домів розпусти, сутенерами, торгівцями «живим товаром», у тому числі, з наявністю міжнародних зв’язків. Ця діяльність містить ознаки злочинного промислу, річний обіг якого за даними експертів становить не менше двох мільярдів гривень.

Загрозливим для нашої країни є те, що сутенерство та втягнення у заняття проституцією все частіше носить організований характер, ця діяльність здійснюється з розподілом ролей та функцій, вивченням ринку сексуальних послуг (своєрідний злочинний маркетинг). Вказаний злочин тісно пов’язаний із такими злочинними діяннями, як створення або утримання місць розпусти, звідництво, розповсюдження порнографічних предметів, наркозлочинність, а головне – із зараженням венеричними захворюваннями і СНІДом, що на сьогоднішній день становить суттєву загрозу для всієї країни.

У науці кримінального права та кримінології питанням протидії злочинам проти моральності взагалі і сутенерству або втягненню у заняття проституцією зокрема приділялася і приділяється увага в працях таких українських та зарубіжних вчених як: Р. А. Арсланбекова, І. С. Аліхаджиєва, О. М. Балакірєва, І. О. Бандурка, Ю. В. Баулін, А. Б. Блага, В. І. Борисов, Н. Л. Волкова, В. О. Глушков, С. Ф. Денисов, Т. А. Денисова, А. П. Дяченко, О. М. Костенко, Л. С. Кучанська, В. В. Кузнецов, А. В. Ландіна, І. П. Лановенко, К. Б. Левченко, В. А. Ломако, П. С. Матишевський, Г. М. Міньковський, П. П. Михайленко, В. О. Навроцький, А.М. Орлеан, С. Ю. Романов, А. Х. Степанюк, Є. Л. Стрельцов, Є. В. Фесенко, В. Л. Чубарєв, Н. В. Уханова, О. М. Федик, С. В. Шлик, А. Є. Шпаков, С. С. Яценко та ін.

За вказаною тематикою в Україні були захищені дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук І. О. Бандуркою («Кримінально – правова характеристика злочинів проти моральності у сфері статевих стосунків» (2010 р.), Л. С. Кучанською («Поняття та система злочинів проти моральності в кримінальному праві України» (2007 р.), А. В. Ландіною («Кримінально-правова охорона моральності в Україні» (2005 р.), А. В. Плотніковою («Кримінальна відповідальність за організацію заняття проституцією» (2010 р.). Проте, не зважаючи на значну кількість досліджень, пов’язаних із організацією заняття проституцією, комплексного кримінологічного дослідження сутенерства та втягнення особи в заняття проституцією та визначення заходів протидії цьому злочину поки ще не здійснювалось. Кримінологічна характеристика сутенерства та втягнення особи у заняття проституцією, виявлення основних тенденцій і закономірностей цього злочину є вельми актуальними питаннями через те, що суспільна небезпечність цих діянь призводить до порушення моральних основ суспільства.

Саме тому виникає необхідність кримінологічного аналізу сутенерства та втягнення особи в заняття проституцією, що надасть змогу розробити комплекс профілактичних заходів щодо запобігання цьому злочину та виробити рекомендації з вдосконалення кримінального законодавства і практики його застосування.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины