АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОЦЕДУРИ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОЦЕДУРИ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено її зв’язок з науковими планами та програмами, сформульовано мету і завдання, об’єкт і предмет, методи дослідження, окреслено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено відомості щодо апробації та публікації результатів дослідження.

Розділ 1 «Теоретичні засади адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування» складається з трьох підрозділів, у яких досліджено поняття, ознаки та види адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування, а також звернуто увагу на правове регулювання діяльності органів місцевого самоврядування щодо здійснення адміністративних процедур.

У підрозділі 1.1. «Поняття адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування» з метою розробити визначення поняття «адміністративна процедура» проаналізовано вживання терміна «адміністративний процес» та «адміністративна процедура» в науковій літературі. Дисертантом указано, що відсутність єдності поглядів у визначені даного поняття пов’язано насамперед із відсутністю його законодавчого закріплення, а науковці характеризують різні його аспекти.

Підкреслено, що зміст адміністративної процедури визначається такими факторами: по-перше, процедура застосування норми права посадовою особою органа місцевого самоврядування складається з окремих дій, які вчиняються послідовно, в певному порядку, узгоджуються між собою; по-друге, вчиняються такі дії у зв’язку з тим, що органи і посадові особи місцевого самоврядування наділяються відповідними повноваженнями, тобто повноваженнями щодо розгляду та вирішення питань територіальної громади; по-третє, адміністративні процедури становлять зміст діяльності цих владних суб’єктів; по-четверте, органи і посадові особи місцевого самоврядування можуть одночасно брати участь у багатьох адміністративних процедурах, які знаходяться на різних стадіях (етапах) розгляду та вирішення.

Серед елементів адміністративної процедури необхідно вирізняти не лише стадії, етапи та процедурні дії, але й процедурні рішення. Доведено, що процедурним є рішення, яким вирішується процедурне питання в ході вирішення органом місцевого самоврядування адміністративної справи.

У підрозділі 1.2. «Види адміністративної процедури в органах місцевого самоврядування» зазначено, що для спрощення та уніфікації порядку здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування було досліджено теоретичні та законодавчі підстави класифікації останніх.

Виділення видів адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування ґрунтується на встановлені критеріїв (ознак, підстав), які можуть бути покладені в основу групування найбільш типових за сутністю відносин і спрямуванням відповідних процедур. Проблема при цьому полягає у відсутності в науці адміністративного права та процесу єдиних, усталених підходів як щодо можливості обмеження кількості таких процедур, так і щодо критеріїв, які мають бути покладені в основу класифікації відповідних видів процедур.

Основним критерієм класифікації є напрямки діяльності органів місцевого самоврядування: 1) внутрішньоорганізаційний напрямок – діяльність органів місцевого самоврядування здійснюється без залучення до неї приватних осіб, тобто це відносини, що виникають та виконуються в межах системи органів місцевого самоврядування; 2) зовнішньоорганізаційний напрямок передбачає наявність, крім власне органу місцевого самоврядування, ще одну сторону – суб’єкта територіальної громади (фізичну або юридичну особу).

У підрозділі 1.3. «Правове регулювання відносин у сфері здійснення адміністративних процедур органами місцевого самоврядування» зазначено, що однією з початкових, вихідних ланок правового регулювання є юридичні норми, які становлять основу механізму правового регулювання. Норми, що визначають повноваження органів місцевого самоврядування як суб’єкта публічної влади, підстави здійснення адміністративних процедур, є матеріально-правовою основою цієї діяльності. До них належать відповідні норми Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян», «Про проходження служби в органах місцевого самоврядування», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про дозвільну діяльність у сфері господарської діяльності» тощо. Норми, які встановлюють порядок здійснення органами місцевого самоврядування адміністративних процедур, а також участі останніх у процесі розгляду справ щодо порушень законодавства, положення якого регулюють зазначену діяльність, утворюють процесуально-правову основу.

У дисертації також обґрунтовано необхідність удосконалення окремих положень відповідних законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів з метою поліпшення діяльності органів місцевого самоврядування щодо здійснення адміністративних процедур та забезпечення прав та інтересів громадян тощо.

Розділ 2 «Напрямки здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування та гарантії законності їх здійснення» містить три підрозділи, в яких науковому аналізу піддано адміністративні процедури, здійснювані органами місцевого самоврядування під час зовнішньоорганізаційної та внутрішньоорганізаційної діяльності, а також юридичні гарантії законності здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування.

У підрозділі 2.1. «Адміністративні процедури при здійсненні внутрішньоорганізаційної діяльності органів місцевого самоврядування» акцентовано увагу на тому, що внутрішньоорганізаційна діяльність відрізняється від зовнішньоорганізаційної конкретними завданнями, характером суспільних відносин, що регулюються нормами адміністративного права специфікою правового регулювання тощо. Внутрішньоорганізаційна діяльність органів місцевого самоврядування охоплює дії щодо формування та функціонування органів місцевого самоврядування, включаючи визначення її організаційної структури; підбір, розстановку, навчання та виховання персоналу, матеріально-технічне та інформаційне забезпечення, постановку поточних та перспективних завдань, здійснення повсякденного керівництва та контролю за їх виконанням.

Особливу увагу приділено адміністративним процедурам проходження служби в органах місцевого самоврядування та контрольним процедурам щодо дотримання дисципліни та законності серед посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Дисертантом на підставі аналізу чинного законодавства виділено та охарактеризовані наступні складові процедури проходження служби в органах місцевого самоврядування: вступ на службу; випробування службовців; присвоєння рангів; стажування, перепідготовка та підвищення кваліфікації службовців; створення та функціонування кадрового резерву служби; атестація службовців; припинення служби.

Контрольні процедури в органах місцевого самоврядування характеризуються дуалізмом. По-перше, контрольні процедури являють собою один із напрямків зовнішньоорганізаційної діяльності органів місцевого самоврядування, по-друге, якщо предмет контролю становить внутрішньоорганізаційна діяльність, контрольні процедури спрямовані на встановлення стану дотримання дисципліни і законності серед службовців органів місцевого самоврядування.

У підрозділі 2.2. «Адміністративні процедури при здійсненні зовнішньоорганізаційної діяльності органів місцевого самоврядування» розглянуто зміст адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування залежно від компетенції органів місцевого самоврядування. Так, приділено увагу правозастосовним адміністративним процедурам, які полягають у вирішенні конкретних життєвих ситуацій, що трапляються на відповідній території, застосуванні загальної норми права до конкретних правовідносин шляхом прийняття індивідуального адміністративного акта. Правозастосовні адміністративні процедури органів місцевого самоврядування поділяються на: 1) юрисдикційні (адміністративні процедури, пов’язані з розглядом справ про вчинення адміністративних правопорушень; адміністративні процедури за скаргами суб’єкта певної територіальної громади 2) неюрисдикційні (адміністративні процедури за пропозиціями і заявами суб’єкта певної територіальної громади; адміністративні процедури щодо отримання публічних послуг тощо). У рамках установчих адміністративних процедур розглянуто дії щодо створення відповідно до законодавства органами місцевого самоврядування у разі необхідності органів і служб для забезпечення здійснення спільних проектів, установ та організацій, визначення повноважень цих органів тощо. Реалізуючи адміністративно-нормотворчі процедури, органи місцевого самоврядування здійснюють правове регулювання відносин у межах своїх повноважень (порядок управління і розпорядження комунальною власністю, місцевими фінансами, регулювання земельних відносин, забудови території, використання природних об’єктів місцевого значення тощо), приймають безліч нормативних актів локального характеру щодо реалізації прав, свобод та законних інтересів членів територіальної громади. Зміст адміністративно-контрольних процедур в органах місцевого самоврядування включає контроль за дотриманням законодавства на території певної територіальної громади (за використанням земель та інших природних ресурсів, за станом роботи щодо розгляду звернень громадян на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності, за станом благоустрою виробничих територій, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм тощо).

У підрозділі 2.3. «Юридичні гарантії законності здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування» розглянуто гарантії законності здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування, які являють собою не тільки правові норми, юридичну діяльність, але і спеціально вироблені державою і передбачені в законі засоби (наприклад у вигляді юридичної відповідальності), а також способи забезпечення законності (прокурорський нагляд, державний контроль, судовий та громадський контроль). Ці гарантії, закріплені правовими нормами, можуть виступати у вигляді принципів, прав, обов’язків, юридичних фактів визначеної діяльності та способів її здійснення, а також створюють умови для того, щоб дії та рішення (поведінка) були правомірними і могли бути використані тією чи іншою мірою всіма учасниками відповідних правовідносин.

Розділ 3 «Шляхи вдосконалення правового регулювання здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування» складається з двох підрозділів, присвячених з’ясуванню напрямків розвитку правового регулювання та можливості адаптації зарубіжного досвіду здійснення адміністративних процедур.

У підрозділі 3.1. «Зарубіжний досвід здійснення адміністративних процедур та можливість його адаптації в Україні» проаналізовано здійснення адміністративних процедур залежно від конституційних засад органів місцевого самоврядування в країнах з англосаксонською (США, Великобританія), континентальною (Франція, Італія, Польща) та змішаною (ФРН, Японія) моделлю організації системи місцевого управління.

З’ясовано, що порядок учинення адміністративних процедур у країнах англосаксонської моделі здійснюється за об’єктами регулювання та повноваженнями, перелік яких чітко встановлений, а в країнах континентальної моделі – за сферами та напрямами діяльності, що властиво для органів місцевого самоврядування в Україні. Встановлено, що органи місцевого самоврядування в країнах з англосаксонською моделлю місцевого управління (США, Великобританія) мають право здійснювати лише ті адміністративні процедури, які прямо передбачені законом. Тому обсяг їх процедурних повноважень встановлюється шляхом детального переліку прав та обов’язків, інша діяльність може бути визнана незаконною. Доведено, що органи місцевого самоврядування у країнах із континентальною та змішаною моделлю (Франція, ФРН, Польща) спроможні здійснювати процедурні дії, які прямо не заборонені законом і не закріплені за будь-якими іншими органами влади, тобто володіють загальною компетенцією вирішувати питання місцевого значення у межах закону.

У підрозділі 3.2. «Напрямки вдосконалення правового регулювання здійснення адміністративних процедур в органах місцевого самоврядування» зазначено, що адміністративна процедура повинна бути простою та ефективною. У випадках, коли адміністративний акт може зачіпати права та законні інтереси інших членів територіальної громади (заінтересованих осіб) або коли потрібне вчинення додаткових процедурних дій (витребування документів або інформації, проведення слухання, експертиза тощо), має застосовуватися визначена законом формалізована процедура.

Підкреслено, що зазначені права повинні бути закріплені на законодавчому рівні (у Законі України «Про адміністративні процедури в органах місцевого самоврядування» або в Адміністративно-процедурному кодексі) та стосуватися усіх органів публічної влади без винятків. Принципи та правила, викладені в цьому законодавчому акті, мають бути визначальними для всіх інших правових актів, які стосуються відносин між членами територіальної громади та органами місцевого самоврядування.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины