РОЛЬ КРИМІНАЛЬНОЇ ЮСТИЦІЇ В ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ



Название:
РОЛЬ КРИМІНАЛЬНОЇ ЮСТИЦІЇ В ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження.  Сучасний етап розвитку українського суспільства характеризується широким колом радикальних перетворень та змін в усіх сферах його життєдіяльності.
Їх успішне здійснення вимагає від держави надійного забезпечення охорони прав, свобод та законних інтересів людини як найвищої соціальної цінності від злочинних посягань. Це обумовлює визнання протидії злочинності однією з найважливіших функцій держави.

У системі протидії злочинності вирішальна роль належить кримінальній юстиції як специфічній державно-правовій інституції, наділеній спеціальними повноваженнями щодо здійснення кримінального судочинства. Для органів кримінальної юстиції головним завданням  є  протидія злочинності. Саме вони наділені повноваженнями щодо розкриття та розслідування злочинів, забезпечення правильного застосування закону з тим, щоб кожна особа, яка вчинила злочин, була справедливо покарана і щоб жоден невинуватий не був засуджений.

Вітчизняна система кримінальної юстиції не забезпечує  виконання зазначених завдань, а також належного стану правопорядку, ефективного захисту громадян, суспільства та держави від злочинних посягань. За оцінкою фахівців, легко звільнившись на початку 90-х рр. минулого століття від певних ідеологічних догм, вона ніби застигла у своєму розвитку. Численні зміни, що вносяться до кримінального та кримінально-процесуального законодавства, а також намагання оптимізувати діяльність органів кримінальної юстиції, не мають системного характеру і переважно спрямовані на задоволення відомчих інтересів. Повсякденним явищем стали корупція і зловживання владою у правоохоронних органах та в судах. Довіра суспільства до них є надзвичайно низькою, що не забезпечує їх ефективності. Отже, без сумніву,  кримінальна юстиція України потребує негайних змін.

Саме тому наукова розробка проблемних аспектів визначення місця і ролі кримінальної юстиції в системі загальнодержавних та суспільних зусиль з протидії злочинності має як практичне, так й наукове значення.

Проблеми протидії злочинності засобами кримінальної юстиції знайшли широке відображення у наукових працях і вітчизняних, і зарубіжних вчених-правознавців: Г.А. Аванесова, О.І. Алєксєєва, О.М. Бандурки, Ю.В. Бауліна, В.І. Борисова, С.В. Бородіна, В.В. Голіни, В.О. Глушкова, Л.М. Давиденка,
І.М. Даньшина, О.М. Джужи, В.М. Дрьоміна, А.Е. Жалінського, А.П. Закалюка, В.С. Зеленецького, А.Ф. Зелінського, О.Г. Кальмана, В.В. Коваленка,
М.В. Корнієнка, О.М. Костенка, В.М. Кудрявцева, Н.Ф. Кузнєцової, В.М. Куца, М.В. Косюти, О.М. Литвака, О.М. Литвинова, В.В. Лунєєва,  В.Т. Маляренка, Г.М. Міньковського, О.Р. Михайленка, М.М. Михеєнка, В.М. Савицького,
Г.П. Середи, М.С. Строговича, О.Я. Сухарєва, В.В. Сухоноса, В.Я. Тація,
В.П. Тихого,  Л.Д. Удалової, В.І. Шакуна, М.К. Якимчука, О.Н. Ярмиша й інших дослідників. Висновки, зроблені зазначеними вченими, безперечно, мають науково-пізнавальну цінність та теоретико-прикладне значення, проте вони переважно стосуються окремих аспектів функціонування кримінальної юстиції. Комплексного ж дослідження сутності, змісту, ролі  та перспектив розвитку цієї інституції на монографічному рівні в Україні поки що не проводилось. Тому дослідження  правових проблем функціонування кримінальної юстиції в контексті її подальшого реформування є досить актуальним для наукового забезпечення практики протидії злочинності.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины