ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД В УКРАЇНІ У Х–ХVІІІ СТ.



Название:
ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД В УКРАЇНІ У Х–ХVІІІ СТ.
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Важливими передумовами становлення в Україні демократичної, соціальної та правової держави є забезпечення ефективного захисту прав людини і громадянина в процесі здійснення правосуддя, утвердження об’єктивності, законності та справедливості. Саме тому в умовах демократичного реформування основних сфер соціально-політичного життя чільне місце належить функціонуванню інституту третейського суддівства як недержавного, незалежного органу цивільної та господарської юрисдикції, одного із атрибутів сучасної правової держави та громадянського суспільства.

Історично третейський суд є однією з давніх і перевірених форм вирішення спорів, що існував до появи державних судових інституцій. До нього зверталися для швидкого та ефективного врегулювання конфлікту. Історичний досвід існування третейського судочинства свідчить про наявність реального механізму правосуддя, яке ефективно розв’язувало конфлікт, а перспективність розвитку третейського судочинства в сучасній Україні, з огляду на його переваги, не викликає сумніву.

Тому, на сьогоднішній день виникає нагальна потреба у дослідженні витоків розвитку традицій третейського судочинства в Україні, ролі виборного начала в його становленні, яке стало одним з найважливіших джерел формування як суміжного інституту судової системи сучасної держави.

У сучасній вітчизняній та зарубіжній науковій літературі відсутні комплексні системні праці, присвячені аналізу проблематики зародження, розвитку і функціонування третейського суду в Україні у Х–ХVІІІ ст. Саме тому виникає необхідність у здійсненні систематичного дослідження еволюції інституту третейського суду в зазначений період, визначенні його місця і ролі в системі суспільно-правових відносин, що й зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины