ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОХОРОНИ КОМЕРЦІЙНОЇ ТАЄМНИЦІ В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОХОРОНИ КОМЕРЦІЙНОЇ ТАЄМНИЦІ В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Важливою умовою інноваційного розвитку економіки України є не тільки визнання права на комерційну таємницю, але й наявність механізму її надійної охорони. Формування цивілізованого суспільства, перебудова України як правової, демократичної, соціальної держави пов'язані з активним впровадженням інститутів ринкової економіки, серед яких важливе місце займає інститут комерційної таємниці. Цей інститут украй важливий для забезпечення господарської діяльності комерційних організацій та індивідуальних підприємців. Це єдиний правовий інститут, що дає змогу підприємцям забезпечити захист інформації та ідей, які мають комерційну цінність. Так, інвестиційні плани підприємства, коло клієнтів, комерційні зв'язки, новий оригінальний спосіб продажів або інформація про проведення між великими підприємствами переговорів, а також відомості про досягнуті на цих переговорах домовленості можуть мати значну комерційну цінність, і кожна організація-конкурент буде зацікавлена в одержанні цієї інформації. Захистити таку інформацію дає змогу інститут комерційної таємниці, що регулює відносини, пов'язані з віднесенням інформації до комерційної таємниці, обігом такої інформації та охороною її конфіденційності. Інформація, що складає комерційну таємницю, володіння нею в ринкових умовах, виступає одним з найсуттєвіших факторів конкурентоспроможності суб'єктів господарювання. Суспільна небезпека незаконного збирання з метою використання, а також розголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю, полягає в порушенні принципів ведення економічної діяльності, у незаконному проникненні в секрети суб'єктів цієї діяльності, у заподіянні шкоди їхнім економічним інтересам. Таким чином, особи, котрі скоїли такі діяння, або недобросовісні підприємці, які використали «чужу комерційну таємницю», позбавляють своїх контрагентів тих переваг (стосовно своїх конкурентів), які вони мають завдяки володінню конфіденційною інформацією.

Наявні в юридичній науці підходи до розв’язання проблем захисту інформації досить різноманітні. У багатьох публікаціях, присвячених дослідженню проблем комерційної таємниці, наголос робиться на організаційно-управлінських, технічних, адміністративних, кримінально-правових та інших аспектах правової охорони інформації та не приділяється належної уваги господарсько-правовим питанням їх забезпечення. Тим часом юристи, як показує аналіз правової практики, захист комерційної таємниці сприймають через призму господарсько-правових засобів.

Аналіз законодавства, що регулює відносини в сфері комерційної таємниці та секретів виробництва (ноу-хау), а також практики його застосування переконує в тому, що реально захистити порушені права на комерційну таємницю сьогодні досить проблематично. Це зумовлено, перш за все, відсутністю спеціального нормативно-правового акта, що регулював би правовідносини у відповідній сфері, а запропонований у статті 36 главі 3 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) і Законі України «Про захист від недобросовісної конкуренції» механізм захисту прав на комерційну таємницю ще недостатньо розроблений стосовно українських умов і не відповідає потребам правової практики, не повною мірою гарантує захист суб'єктивних прав та інтересів господарюючих суб'єктів у цій сфері. У комерційних організаціях немає методики розрахунку й доведення збитків, пов'язаних з порушенням прав на комерційну таємницю. Розроблена загальна методика відшкодування збитків не враховує специфіку захисту прав у даній сфері. Через недосконалість діючого механізму відзначається незначна кількість звернень правовласників, чиї права були порушені, до господарських судів з позовами про відшкодування збитків, заподіяних розголошенням охоронюваних відомостей, і відсутність у них практичних навичок застосування інших способів захисту порушених прав.

Комерціалізація результатів наукових досліджень, підвищення уваги бізнесу до використання інновацій у своїй діяльності вимагає розв’язання проблеми вибору та ефективного застосування в господарській практиці способів захисту прав на комерційну таємницю. Розроблені в цивілістичній науці способи захисту цивільних прав не завжди придатні для такого об'єкта, як інформація, що складає комерційну таємницю, і без певної адаптації не можуть бути використані в практиці. Рекомендації, які містяться в літературі, мають загальний характер і не враховують специфіку скоєних правопорушень при обігу інформації. Тому важливим є вивчення господарсько-правових аспектів охорони комерційної таємниці та способів захисту прав на комерційну таємницю на рівні корпоративних зв'язків і у процесі договірної роботи, пов'язаної з передачею інформації, виконанням робіт (наданням послуг) в інформаційній сфері.

Проблеми комерційної таємниці досліджувались здебільшого вченими-економістами, соціологами та психологами, котрі спеціалізуються на сфері економічної або інформаційної безпеки підприємств. Серед найвідоміших теоретичні розробки фахівців у галузі захисту інформації В.В. Остроухова, В.М. Петрика, Е.Д. Скулиша, Е.Я. Соловйова, В.А. Рубанова, В.О. Хорошка, В.М. Чаплигіна, А.А. Чернявського та ін.

Хоча останнім часом різні аспекти комерційної таємниці досліджувалися в роботах як українських, так і зарубіжних учених, однак переважно ці роботи були присвячені технічним, організаційним та економічним аспектам охорони комерційної таємниці в системі економічної або інформаційної безпеки підприємств. До окремих проблем комерційної таємниці зверталися вчені-юристи Г.О. Андрощук, О.А. Городов, Н.С. Гуляєва, С.Е. Жилінський, П.П. Крайнєв, С.А. Кузьміна, В.Н. Лопатін, С.А. Паращук, О.А. Підопригора, О.О. Підопригора, О.Д. Святоцький, О.А. Чобот та ін. Змістовніше право суб’єкта господарювання на комерційну таємницю та його захист досліджено Г.О. Сляднєвою (2005 р.) та Л.Д. Топаловою (2006 р.), однак багато правових аспектів комерційної таємниці залишилися поза увагою вчених-юристів.

Отже, питання господарсько-правового регулювання охорони комерційної таємниці, формування механізму захисту комерційної таємниці, у центрі якого перебуває здійснення суб'єктивного права на таку таємницю та способи його захисту, вимагають нового наукового осмислення в сучасних умовах розвитку інноваційної економіки, що і визначило актуальність цього дослідження.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)