АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОРЯДКУ ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ :



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОРЯДКУ ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проведення адміністративної реформи в Україні покликано забезпечити становлення України як правової, цивілізованої європейської держави з високим рівнем життя, соціальної стабільності, культури та демократії, дозволить їй стати впливовою державою в Європі та світі. Таке реформування потребує вдосконалення адміністративно-правового регулювання порядку провадження господарської діяльності. У розвитку підприємницької ініціативи набувають актуальності такі інститути, як ліцензування, патентування, квотування, що є провідними інститутами у системі регулювання господарської діяльності. Проте, незважаючи на часті зміни, чинне законодавство не повною мірою забезпечує виконання охоронної функції держави, у зв'язку з чим виникає чимало труднощів, зокрема у його практичному використанні.

Існування великої кількості необґрунтованих, недоцільних, непрозорих процедур провадження господарської діяльності є сприятливим підґрунтям для поширення правопорушень у даній сфері та уникнення юридичної відповідальності.

Значне зростання кількості правопорушень у сфері господарської діяльності пояснюється також й іншими чинниками, зокрема відсутністю належного контролю за діяльністю у господарській сфері, повільною розбудовою системи державних і громадських інститутів профілактики правопорушень, що потребує вжиття дієвих заходів для забезпечення неухильного виконання відповідних загальнообов’язкових приписів. Сьогодні зустрічаються порушення встановленого порядку застосування заходів адміністративного впливу, значна кількість правопорушень у галузі господарської діяльності не виявляється, а порушники залишаються безкарними.

Беручи до уваги сучасний стан провадження господарської діяльності, перед державою постало завдання вдосконалення нормативно-правової основи та створення цілісного механізму адміністративно-правового регулювання порядку провадження господарської діяльності та механізму боротьби з порушеннями щодо порядку провадження господарської діяльності, притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності. Актуальність та важливість даних питань, а також недостатність наукових розробок з вказаної проблематики, відсутність упорядкованої системи нормативно-правових актів обумовили вибір даної теми дисертації.

В юридичній літературі мають місце погляди фахівців на загальні проблеми сутності, підстав та порядку застосування адміністративної відповідальності.

Фундаментальною основою для вказаного дослідження стали дослідження проблем адміністративного права, які здійснили В.Б. Авер’янов, О.М. Бандурка, В.Т. Білоус,  П.Г. Бондаренко, В.М. Бевзенко,  А.І. Берлач, Д.М. Бахрах, Ю.П. Битяк, І.Л. Бородін, І.П. Голосніченко, В.М. Гаращук, С.Т. Гончарук, Є.В. Додін, Е.Ф. Демський,  Д.П. Калаянов, Р.А. Калюжний, С.В. Ківалов, Л.В. Коваль, В.К. Колпаков, В.В. Конопльов,  С.Ф. Константинов,  О.П. Коренєв, В.І. Курило, Ю.М. Козлов, Т.О. Коломоєць, А.Т. Комзюк, О.В. Кузьменко, Д.М. Лук’янець, В.К. Мамутов, Р.С. Мельник, В.І. Олефір, Л.Л. Попов, Д.В. Приймаченко,   О.П. Рябченко,  Н.Г. Саліщева, В.С. Стефанюк, С.Г. Стеценко, Ю.О. Тихомиров,  О.І. Ульянов, М.М. Тищенко, В.К. Шкарупа, В.А. Юсупов, Х.П. Ярмакі, а також інші науковці.

Разом з тим, в існуючих наукових працях питання адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності досліджувалися фрагментарно або у межах ширшої адміністративно-правової проблематики, комплексні дослідження не проводилися.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано у відповідності до положень указу Президента України від 22 липня 1998 року № 810/98 Про заходи щодо впровадження Концепції адміністративної реформи в Україні”, постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 року № 1767 Про затвердження Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2010 року № 1911-р Про схвалення Концепції Державної програми профілактики правопорушень на період до 2015 року. Робота підготовлена в межах тематики наукових досліджень Національного університету державної податкової служби України за кодом програми класифікації видатків 3507020 “Прикладні розробки у сфері оподаткування, фінансового права та діяльності податкової служби.

Тема дисертації розглянута координаційним бюро відповідного відділення Національної академії правових наук України, має позитивний відгук щодо актуальності, коректності формулювання і доцільності дослідження у вигляді дисертації за спеціальністю 12.00.07.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в тому, що на основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових, науково публіцистичних джерел та чинного вітчизняного законодавства дослідити адміністративну відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності, розробити та сформулювати пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства за вчинення проступків щодо порядку провадження господарської діяльності та адміністративної відповідальності в цілому.

Для досягнення цієї мети були визначені такі завдання:

-                     з’ясувати сутність і значення господарської діяльності як об’єкта адміністративно-правової охорони;

-                     проаналізувати сутність, підстави і зміст адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності;

-                     розкрити особливості провадження в справах про адміністративні проступки щодо порядку провадження господарської діяльності;

-                     провести аналіз проблем і напрямків удосконалення законодавства про адміністративні проступки в даній сфері;

-                     розробити і запропонувати методичні та практичні рекомендації щодо вдосконалення процесу провадження в справах про адміністративні проступки щодо порядку провадження господарської діяльності.

Об’єктом дослідження є адміністративно-деліктні відносини, що виникають у зв’язку із застосуванням заходів адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Предметом дослідження є адміністративна відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Методи дослідження. Методологічною основою наукового дослідження стали положення діалектичного методу пізнання соціальних явищ та процесів, який дозволяє враховувати всі взаємозв’язки явищ, що розглядаються, об’єктивно оцінювати ефективність нормативно-правових актів та правозастосовчої діяльності у сфері боротьби з порушеннями порядку провадження господарської діяльності.

Крім того, у роботі використовувалися такі наукові методи, як історичний (при розгляді питань сутності та значення господарської діяльності (підрозділ 1.1) та адміністративно-правового регулювання порядку провадження господарської діяльності в Україні (підрозділ 1.2); порівняльно-правовий (у співвідношенні та взаємозв’язку між інститутом адміністративної відповідальності та адміністративною відповідальністю за порушення порядку провадження господарської діяльності та визначенні спільних рис та відмінності у правовому регулюванні адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності в законодавстві зарубіжних країн та в Україні (підрозділи 2.1 та 2.2); логіко-юридичний i системно-структурний (при аналізі складу адміністративного проступку щодо порядку провадження господарської діяльності (підрозділ 2.2); статистичний (при вивченні інформації, що стосується проблеми дослідження, а також розгляду практики застосування адміністративної відповідальності у відповідній галузі (підрозділи 2.2, 3.1, 3.2).

Метод системного аналізу застосовувався з метою зіставлення різних нормативно-правових актів щодо їх дії з урегулювання адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності.

У ході роботи було використано теоретичні положення загальної теорії держави та права, господарського та кримінального права. Частково використовувались проблемно-теоретичний, формально-логічний та інші гносеологічні методи.

Комплексне використання вказаних загальнонаукових та юридично-галузевих методів забезпечило всебічно дослідити особливості адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності, її роль і місце в структурі інституту адміністративної відповідальності та в галузі адміністративного права України.

Емпіричну основу дослідження складає аналіз чинного законодавства та практики його реалізації щодо адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності, офіційні дані Державного комітету статистики України, а також результати вивчення практики діяльності підрозділів податкової міліції, аналізу справ про адміністративні правопорушення.

Наукова новизна одержаних результатів визначається, насамперед тим, що вперше у вітчизняній юридичній науці проведено комплексне дослідження адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Наукова новизна одержаних результатів конкретизується у таких основних положеннях:

уперше:

- сформульовано висновок про необхідність заміни в назві статті 164 КУпАП поняття господарська діяльність на поняття підприємницька діяльність та викладено цю статтю у новій редакції;

- запропоновано створення єдиної інформаційної бази про вчинені адміністративні правопорушення (проступки) та про осіб, що притягалися до адміністративної відповідальності, що сприятиме правильній кваліфікації проступку, визначення частини статті, за якою необхідно накладати стягнення;

- запропоновано створення єдиної форми протоколу про адміністративне правопорушення за порушення порядку провадження господарської діяльності;

удосконалено:

-       норми глави 12 КУпАП “Адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності” шляхом виключення ч.1 ст. 156 КУпАП, що передбачає відповідальність за безліцензійну діяльність алкогольними напоями та тютюновими виробами;

-       процесуальні норми, що визначають права особи, яка притягується до адміністративної відповідальності в частині заяви відводу посадовій особі, що розглядає справу, експерту, перекладачу з мотивів особистих взаємин, службової чи іншої залежності;

-            процесуальні норми, що визначають порядок виклику та опитування свідка, зокрема обґрунтовано доцільність встановлення адміністративної відповідальності свідка за відмову від надання пояснень або надання завідомо неправдивих пояснень;

дістали подальшого розвитку:

-            теоретичне обґрунтування  необхідності закріплення у ст. 9 КУпАП нового визначення поняття адміністративного правопорушення (проступку);

-            положення про доцільність закріплення презумпції невинуватості у адміністративно-юрисдикційному процесі;

-            обґрунтування необхідності закріплення в чинному КУпАП норми, яка б відображала приводи та підстави відкриття провадження у справі про адміністративне правопорушення та закріплювала обов’язок уповноваженої особи складати протокол про адміністративне правопорушення, приймати заяву або повідомлення про адміністративне правопорушення, за аналогією до ст. 97 КПК України;

-            позиції вчених щодо змін до ст. 20 КУпАП про притягнення до відповідальності осіб, які вчинили адміністративний проступок у стані неосудності, а також щодо закріплення норми, яка б передбачала відповідальність юридичних осіб за вчинення адміністративного проступку в цілому, а також і адміністративного проступку щодо порядку провадження господарської діяльності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що сформульовані в дисертації висновки та пропозиції можуть бути використані у законодавстві та правозастосовній діяльності, спрямованій на врегулювання відносин адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності та адміністративній відповідальності загалом.

Основні положення та висновки дисертації можуть бути використані:

-  в законотворчому процесі та при підготовці відомчих нормативних актів щодо адміністративної відповідальності в цілому та адміністративної відповідальності у сфері господарської діяльності (акт впровадження в Департаменті правової та законопроектної роботи Міністерства аграрної політики України від 03.12.2010 р.);

-  у практичній діяльності органів внутрішніх справ, органів податкової служби, зокрема органів податкової міліції щодо здійснення контролю за суб'єктами підприємницької діяльності (акт впровадження в діяльність управління податкової міліції ДПА в Рівненській області від 13.09.2010 р.);

-  у навчальному процесі при викладанні навчальних дисциплін “Адміністративне право”, “Господарське право”, “Адміністративна відповідальність” (акт впровадження в Навчально-науковому інституті земельних ресурсів та правознавства Національного університету біоресурсів і природокористування України від 18.06.2010 р. № 37, акт впровадження в Національному університеті державної податкової служби України від 14.09.2010 р., акт впровадження в Міжнародному економіко-гуманітарному університету ім. акад. Степана Дем’янчука від 20.09.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація виконана самостійно, всі положення та висновки науково обґрунтовані на підставі отриманих результатів проведеного дослідження. Із п’яти наукових праць одна опублікована у співавторстві. Ідеї та розробки, що належать Берлачу А.І., у співавторстві з яким підготовлено наукову працю, у дисертації не використовувались.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження обговорювалися на засіданні кафедри управління, адміністративного права та адміністративної діяльності Національного університету державної податкової служби України і дістали позитивну оцінку. Основні положення, висновки і практичні рекомендації, що містяться у роботі, були оприлюднені на міжнародному постійно діючому науково-практичному семінарі “Взаємодія оперативних та слідчих підрозділів при розслідуванні злочинів у сфері господарської діяльності” (м. Ірпінь, 13 листопада 2008 р.), міжнародних науково-практичних конференціях: “Роль та місце ОВС у розбудові демократично-правової держави” (м. Одеса, 23 квітня 2010р.) та “Сучасне земельне, аграрне та природоресурсне право: актуальні проблеми теорії і практики” (м. Біла Церква, 21-22 травня 2010 р.), та на круглому столі, присвяченого 85-річчю від дня народження доктора юридичних наук, професора, академіка АПрН В.З. Янчука (м. Київ, 25 травня 2010 р.).

Публікації. Основні висновки і пропозиції дисертації знайшли відображення у п’яти наукових статтях, опублікованих у журналах, що входять до переліку наукових фахових видань, затверджених ВАК України, і тезах доповідей на наукових та науково-практичних конференціях, семінарі та круглому столі.

Структура дисертації зумовлена темою дисертаційного дослідження та характером розглянутих проблем. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, які об’єднують сім підрозділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Повний обсяг роботи - 207 сторінок, із них основного тексту - 186 сторінок, список використаних джерел (194 найменувань) на                      20 сторінках.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины