СТАНОВЛЕННЯ БІПОЛЯРНОСТІ СВІТОВОГО ВАЛЮТНОГО РИНКУ ЯК ФАКТОР ВАЛЮТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ :



Название:
СТАНОВЛЕННЯ БІПОЛЯРНОСТІ СВІТОВОГО ВАЛЮТНОГО РИНКУ ЯК ФАКТОР ВАЛЮТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Розвиток світової валютної системи відображає головні етапи еволюції національних економік та глобальної економіки в цілому. На основі усталеного взаємозв’язку періодично виникає невідповідність принципів функціонування світової валютної системи сучасним потребам обслуговування міжнародних економічних відносин. Зі створенням валютної системи в рамках Європейського Союзу та введенням в обіг спільної грошової одиниці в межах світової економіки виникає принципово нова система валютних відносин, що базується на функціональній взаємодії двох основних валют, міжнародна конкуренція яких приводить до еволюції форм організації та регулювання відносин у межах глобального валютного середовища.

Дослідження сучасних тенденцій розвитку глобального валютного середовища для України набуває особливого значення. З огляду на факт, що країни – члени ЄС є і залишатимуться в довгостроковій перспективі не тільки найважливішими торговельно-економічними партнерами України, а й джерелами фінансування її розвитку, вивчення і врахування теоретичного та практичного досвіду формування валютної політики набуває особливої значущості.

Отже, актуальність теми дисертаційної роботи визначається, з одного боку, необхідністю всебічного поглибленого аналізу причин, які спонукали функціональну взаємодію та конкуренцію двох міжнародних валют – долара США та євро як якісно нового рівня розвитку глобального валютного середовища, становлення біполярності світового валютного ринку, її впливу на сукупність економічних відносин між регіонами та окремими країнами світового господарства, а з іншого – необхідністю виявлення шляхів вдосконалення принципів валютної політики України в умовах, що виникли.

Сучасні дослідження валютного ринку, світової валютної системи та валютної політики країн світу проводяться у наукових працях вітчизняних та російських вчених. Це, зокрема, роботи Є. Ф. Авдокушина, С. Я. Боринця, І. В. Бураковського, О. Д. Василика, А. С. Гальчинського, О. В. Дзюблюка, А. Я. Ельянова, М. В. Єршова, Г. Н. Климка, Б. Ю. Лапчука, З. О. Луцишин, Н. А. Міклошевської, А. М. Мороза, О. П. Кірєєва, Л. М. Красавіної, Г. П. Овчиннікова, А. А. Первозванського, І. Н. Платонової, О. І. Плотнікова, А. М. Поручника, О. І. Рогача, А. П. Румянцева, М. І. Савлука, В. С. Стельмаха, А. С. Філіпенка, О. І. Шниркова, Т. С. Шемет та ін. Вивченню сучасних умов і факторів трансформації світової валютної системи та валютного ринку приділено увагу в наукових доробках таких західних вчених-економістів, як Б. Айхенгрін, Ф. Бергстен, П. Кенен, П. Кругман, Д. Кейн, Р. Мандел, А. Поусен, Дж. Пісані-Фері, М. Флемінг, С. Фішер, Дж. Франкель та ін.

Проте незважаючи на значну кількість фундаментальних наукових праць, недостатнього розвитку набуло дослідження становлення біполярності світового валютного ринку на основі конкуренції двох міжнародних валют – євро та долара США. До цього часу немає комплексного аналізу факторів, що впливають на розвиток процесу біполяризації світового валютного ринку. Тому виникає об’єктивна необхідність подальшого вивчення динаміки структурних факторів, умов розвитку та конкуренції двох міжнародних валют і, відповідно, становлення біполярності світового валютного ринку та її впливу на світову економіку. Важливого значення набуває аналіз особливостей консолідації та реалізації валютних політик країнами світу з різними типами економічних систем, зокрема Україною. Актуальність цих проблем зумовила вибір теми дисертаційної роботи, визначила її мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності до науково-дослідної теми «Розробка концепції ефективної інтеграції України на основі інноваційно – інвестиційної моделі економічного зростання» (номер державної реєстрації 06БФ040-01), що розробляється на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка згідно тематичного плану фундаментальних наукових досліджень університету, узгодженого з Міністерством освіти і науки України. Автором дисертації в межах цієї теми досліджено ефективність управління золотовалютними резервами як одного з важливих інструментів валютної політики України.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є узагальнення теоретичних та прикладних підходів до дослідження біполярності світового валютного ринку, надання практичних рекомендацій щодо пріоритетних напрямів вдосконалення валютної політики України в сучасних умовах розвитку глобального валютного середовища.

Для досягнення мети у роботі поставлені та вирішені такі завдання:

-          узагальнити теоретичні підходи до трактування механізму валютного ринку та особливостей його розвитку на сучасному етапі світових валютних відносин;

-         виокремити детермінанти розвитку міжнародного статусу валюти, які спричиняють формування біполярності світового валютного ринку;

-         розкрити економічну сутність поняття «біполярність світового валютного ринку»;

-         виявити особливості реалізації валютної політики країнами з різними рівнями розвитку та типами економічних систем в умовах трансформації глобального валютного середовища;

-         визначити наслідки введення єдиної грошової одиниці євро країнами – членами Європейської валютної системи на внутрішньорегіональному та глобальному рівнях;

-         систематизувати загрози функціонуванню регіональної грошової одиниці євро в умовах нестабільного розвитку глобальної економіки;

-         встановити роль та місце валютно-фінансових організацій при реалізації ними регулятивної функції в умовах валютної біполярності;

-         виділити закономірності розвитку інструментів валютної політики України та розробити рекомендації щодо вдосконалення її напрямів.

Об’єктом дослідження є система валютних відносин, що формується в глобальному валютному середовищі.

Предметом дослідження виступає процес біполяризації світового валютного ринку як детермінанта валютної політики України.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження стали фундаментальні положення теорій міжнародної економіки, праці вітчизняних і зарубіжних вчених присвячені вивченню проблем розвитку міжнародних валютних відносин. При написанні дисертації автором застосовано творчо-критичний, системний, діалектичний підходи до процесів і явищ економічного життя, проаналізовано їх відображення в роботах вітчизняних і зарубіжних вчених, що дало можливість виявити закономірності еволюції світової валютної системи та етапність у розвитку валютної політики України (параграфи 1.1, 1.2, 3.1). Для визначення сутнісних характеристик біполярності світового валютного ринку в сучасних умовах трансформації глобального валютного середовища автором використано історико – логічний метод (параграфи 1.2, 1.3, 2.3). При цьому, в дослідженні зроблено акцент на комплексному, системному підході до аналізу теоретичних основ функціонування валютного ринку. У роботі застосовано методи аналізу та синтезу при обрахунку якісних та кількісних показників функціонування двох міжнародних валют – євро та долара США (параграфи 2.1, 2.2). Активно використовувались прийоми компаративного аналізу, табличний та графічний методи при дослідженні конкуренції зазначених міжнародних валют в глобальному валютному середовищі (параграфи 2.1, 2.2). Окремі методи математичної статистики та моделювання, зокрема, прийоми імітаційного моделювання, було застосовано при розробці та обґрунтуванні пропозицій щодо вдосконалення валютної політики України, (параграф 3.2). 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины