ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА В УМОВАХ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА В УМОВАХ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету, завдання, обєкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та охарактеризовано теоретичне і практичне значення одержаних результатів, наведено дані про апробацію та обсяг авторських публікацій.

У першому розділі – «Теоретичні засади податкової політики та детінізації економіки» визначено економічну природу тіньової економіки та її структуру, обґрунтовано необхідність детінізації економіки, узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності податкової політики як складової частини інструментарію державного регулювання економіки, визначено економічну природу податкових інструментів детінізації економіки.

У результаті дослідження наукових джерел визначено, що тіньову економіку слід розглядати як сукупність законних і протиправних  взаємовідносин суб’єктів економічної діяльності з метою зменшення або приховування одержуваних доходів. На основі аналізу наукових підходів запропоновано та охарактеризовано структурні елементи тіньової економіки, серед яких виділено позаоподатковану, неформальну і кримінальну економічну діяльність. Уточнення визначення позаоподаткованої економічної діяльності як законодавчо дозволеної діяльності, яка не підлягає оподаткуванню внаслідок уникнення або ухилення від сплати податків, дозволяє визначити її як  потенційну базу оподаткування.

Дослідження напрямів впливу тіньового сектора на розвиток економіки дозволило зробити висновок, що, з одного боку, тіньова економічна діяльність порушує природний хід відтворювальних процесів, а з іншого -  виступає компенсуючим чинником потрясінь офіційної економіки.

У роботі доведено необхідність детінізації економіки як чинника економічного зростання. Структура використання частини ВВП, яка формується в тіньовому секторі економіки, характеризується низьким рівнем нагромадження основного капіталу, внаслідок чого обмежуються можливості розширеного відтворення і знижуються темпи економічного зростання.   

Визначено, що причиною тінізації економіки є суперечності інтересів держави і членів суспільства, які виникають внаслідок встановлення вимог і обмежень до економічної діяльності з боку держави. Виокремлено три групи чинників: позитивні, вимушені і надмірні вимоги та обмеження держави до економічної діяльності. Інструменти податкової політики відносяться до вимушених вимог, заборон та обмежень, що забезпечують умови функціонування держави, та надмірних вимог, що є результатом використання податкових інструментів у власних інтересах правлячої еліти (рис. 1).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)