РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ



Название:
РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі розвиток міжнародних економічних відносин відбувається в умовах посилення процесів інтернаціоналізації і транснаціоналізації світового господарства, результатом чого є виникнення транснаціональних корпорацій як особливої форми міжнародного підприємництва.

Об’єктивним явищем останніх десятиліть є також розвиток глобалізаційних процесів, формами прояву яких є зростання ролі транснаціональних корпорацій, зростання обсягів міжнародної торгівлі та інвестицій, поява систем наднаціонального регулювання тощо.

Внаслідок вищевикладеного, дослідження питань регулювання діяльності ТНК в умовах глобалізації набуває вагомого і актуального значення.

Дослідженню проблем глобалізації і транснаціоналізації у світовому господарстві присвячені роботи таких зарубіжних та українських вчених, як К. Акамацу, О. Білоруса, В. Білошапка, В. Будкіна, Р. Вернона, Дж. Гелбрєйта, Дж. Даннінга, Р. Кейвза, Ч. Кіндлебергєра, П. Кругмана, Д. Лук’яненка, Ю. Макогона, В. Новицького, Т. Орєхової, І. Павленко, І. Рогач, В. Рокоча, С. Хаймера, О. Шниркова, С. Якубовського та ін.

Незважаючи на значну кількість робіт з досліджуваної проблематики, слід відзначити, що питання регулювання діяльності транснаціональних корпорацій з урахуванням сучасного етапу розвитку процесу глобалізації потребує подальшого дослідження, що обумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до напрямків науково-дослідної роботи кафедри «Міжнародна економіка» Донецького національного університету Г01/3 «Конкурентоспроможність підприємств Донецького регіону на міжнародних ринках і пошук шляхів її підвищення» (номер держреєстрації №0101U005723), в рамках якої здійснено аналіз міжнародної інвестиційної діяльності як напрямку транснаціоналізації економічної діяльності; Г06/53А «Підвищення ефективності міжнародної економічної діяльності України в інтеграційних об’єднаннях: регіональний та галузевий аспект» (номер держреєстрації № 0106U012484), в рамках якої визначено стратегічні напрями транснаціоналізації економіки України в контексті інтернаціоналізації економічної діяльності держави.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розвиток теоретико-методологічних основ дослідження транснаціоналізації економічної діяльності і розробка науково-практичних рекомендацій щодо регулювання діяльності ТНК в сучасних умовах глобалізації світового господарства.

Відповідно до мети роботи в дисертації поставлено і вирішено такі задачі:

-      дослідити теоретичні основи глобалізації світогосподарського розвитку;

-      проаналізовати теоретичні засади і визначити основні риси транснаціоналізації економічної діяльності;

-      охарактеризувати міжнародне інституційне середовище діяльності ТНК;

-      здійснити аналіз міжнародної інвестиційної діяльності як напрямку транснаціоналізації економіки;

-      охарактеризувати діяльність провідних ТНК світу в контексті глобалізації;

-      дослідити потенціал транснаціоналізації економіки України;

-      розробити пропозиції щодо удосконалення нормативно-правового забезпечення діяльності ТНК з урахуванням глобалізаційних впливів;

-      запропонувати метод оптимізації ризиків діяльності ТНК.

Об'єктом дослідження є регулювання діяльності транснаціональних корпорацій в умовах глобалізації.

Предметом дослідження є теоретичні засади і організаційно-економічний механізм діяльності транснаціональних корпорацій й визначення напрямків регулювання діяльності ТНК в умовах глобалізації світогосподарського розвитку.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційної роботи є положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених в області дослідження транснаціоналізації економічної діяльності і глобалізації світового господарства.

У процесі дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання, а також загальнонаукові методи пізнання: метод теоретичного узагальнення та системного аналізу (для дослідження теоретичних основ глобалізації світогосподарського розвитку; для визначення основних рис транснаціоналізації економічної діяльності); аналізу і синтезу (для дослідження потенціалу транснаціоналізації економіки України); методи статистичного та економіко-математичного аналізу (для аналізу міжнародної інвестиційної діяльності як напрямку транснаціоналізації економіки, метод оптимізації ризиків діяльності ТНК) та ін.

В основу дослідження покладено наукові роботи вітчизняних та зарубіжних учених із проблем транснаціоналізації і глобалізації економіки. Інформаційною основою дослідження є закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, матеріали Державного комітету статистики України, дані міжнародної статистики, аналітичні звіти міжнародних організацій та ін.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у поглибленні існуючих теоретико-методологічних основ та розробці науково-практичних рекомендацій щодо регулювання діяльності ТНК в умовах глобалізаційних зрушень у світовій економіці.

Конкретні наукові результати, які характеризують новизну дослідження, полягають у такому:

вперше:

запропоновано метод оптимізації ризиків діяльності ТНК на основі прийняття багатоцільового рішення, якій складається з таких етапів: 1) постановка завдання прийняття багатоцільового рішення; 2) використання алгоритму прийняття багатоцільового рішення (нормалізація платіжних матриць; врахування пріоритету часткових цілей; згортання платіжних матриць); 3) аналіз варіантів стратегії діяльності ТНК;

удосконалено:

науково-методичні підходи щодо мінімізації ризиків міжнародної економічної діяльності на основі використання розробленого алгоритму оцінювання ризиків діяльності ТНК з використанням статичного підходу, який складається з таких етапів: характеристика досліджуваної ситуації; вибір конкретного методу статистичного оцінювання ризику; обчислення оцінки ризику; інтерпретація отриманих результатів; оформлення результатів;

визначення поняття «глобалізація», яке, на відміну від існуючих, запропоновано розуміти як процес якісного перетворення світового господарства (економічних, політичних, правових та інших аспектів світогосподарського розвитку) в єдиний ринок товарів, послуг, робочої сили й капіталу внаслідок дії процесів інтернаціоналізації та транснаціоналізації міжнародної економічної діяльності.

отримали подальшого розвитку:

науково-методологічні основи дослідження міжнародної економічної діяльності в умовах глобалізації, а саме зроблено висновок щодо обопільного впливу процесів транснаціоналізації і глобалізації, в результаті якого глобалізація набуває рис транснаціоналізації, відбувається утворення і швидкий розвиток наднаціональних структур у світовій економіці, що зумовлює необхідність узгодження економічної політики країн із стратегічною політикою транснаціональних корпорацій;

визначення напрямків удосконалення нормативно-правового забезпечення діяльності ТНК, до яких віднесено такі: створення зацікавленими державами договірно-правової бази торговельно-економічних відносин, у тому числі найважливіших принципів та норм; опрацювання домовленостей стосовно застосування на національному рівні комплексу торговельно-політичних засобів впливу на світогосподарські зв’язки, визначення рамок і можливостей використання окремих інструментів торговельної політики; формування і подальший розвиток міжнародних інститутів, що сприяють досягненню домовленостей і вирішенню спірних проблем, які виникають між країнами-учасницями, їх об’єднаннями та угрупованнями; обмін інформацією і досвідом організації торговельно-економічних зв’язків.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що отримані результати сприятимуть розвитку підходів до забезпечення рівноправного включення України до процесів транснаціоналізації світового господарства.

Результати дослідження використано в практичній діяльності: Верховної Ради України (довідка № 06-3/10776-08-8 від 14.01.2009 р., довідка
№№
 03-3/12-11787 від 16.01.2009 р.) – результати дослідження потенціалу транснаціоналізації економіки України; пропозиції щодо удосконалення нормативно-правового забезпечення діяльності ТНК; Донецької обласної ради (довідка  7/14-7520/-1-11 від 19.11.2008 р.) – результати дослідження потенціалу транснаціоналізації економіки України; Донецької обласної торгово-промислової палати України (довідка № 12-16/445 від 10.12.2008 р.) – структурна схема методу оптимізації ризиків діяльності ТНК; Бердянської міської ради (№ 12-671-3 від 25.12.2008 р.) – результати дослідження напрямків та результатів діяльності вітчизняних вертикально інтегрованих транснаціональних утворень.

Результати досліджень, що містяться в дисертації, також використані в навчальному процесі у Донецькому національному університеті при викладанні дисциплін «Міжнародний менеджмент» та «Міжнародна економічна діяльність України» (довідка № 185/09 – 26.6.9.0 від 19.09.2008 р.) та Бердянському державному педагогічному університеті при викладанні дисциплін «Світова економіка та міжнародні відносини», «Зовнішньоекономічна діяльність» та «Міжнародна економіка» (довідка № 25/35-494 від 18.02.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані здобувачем самостійно і знайшли відображення в опублікованих автором працях. З робіт, опублікованих в співавторстві, використано лише ті результати, які належать автору особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідались і отримали схвалення на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (м. Донецьк – м. Святогірськ, 2005-2007 рр.); «Проблеми і перспективи розвитку співробітництва між країнами Південно-Східної Європи у рамках Чорноморського економічного співробітництва та ГУАМ» (м. Свищов – м. Донецк, 2004; м. Одесса – м. Донецк, 2008); «Інвестиційні стратегії підприємств України на міжнародних товарних та фінансових ринках» (м. Дніпропетровськ, 2006).

Публікації результатів дослідження. За темою дослідження опубліковано 10 наукових робіт загальним обсягом 11,5 д.а., з яких особисто автору належить 5,3 д.а., з них одна монографія загальним обсягом 7 д.а., з яких особисто автору належить 0,8 д.а., 7 одноосібних статей у наукових фахових виданнях загальним обсягом 3,9 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 172 найменувань, додатків. Загальний обсяг роботи становить 187 стор., включаючи 16 таблиць на 14 сторінках, 21 рисунок на 16 сторінках. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины