СИСТЕМНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ З ВИДІЛЕННЯМ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРА




  • скачать файл:
Название:
СИСТЕМНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ З ВИДІЛЕННЯМ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Економіка України є енергозалежної із-за недостатньої кількості власних енергетичних ресурсів, тому держава змушена імпортувати їх ззовні за встановленими цінами. Це призводить до того, що всі галузі економіки виявляються залежними від зовнішніх цін, і зміна цінової політики щодо зовнішніх цін на енергетичні ресурси (газ, нафта, вугілля) відразу впливає на всі макроекономічні показники (у сфері виробництва, споживання, капіталу, ринку продукту, ринку заробітної плати тощо).

Вплив енергетичного комплексу на економіку України проявляється як з економічної, так і з політичної сторони. Світові потреби в енергоресурсах повільно, але незмінно збільшуються і це призводить до постійної зміни ситуації на енергетичному ринку, а помилки процесу прогнозування зміни цін на енергію можуть мати катастрофічні наслідки для всієї економіки країни.

Тому важливим є прогнозування динаміки розвитку економіки із виділенням енергетичного ринку, механізмів формування внутрішньої ціни на енергію для аналізу впливу зовнішньої ціни на енергосировину на функціонування всієї економіки із розробленням відповідного інструментарію.

Значний вклад у напрямку використання економіко-математичних моделей розвитку економіки та розробці і розвитку системного підходу до вивчення економічних явищ внесли колективи наукових інститутів, провідними з яких є: Інститут кібернетики ім. В.М.Глушкова НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут економічного прогнозування НАН України, Національний інститут стратегічних досліджень, та інші. Теоретичні, методичні та прикладні аспекти макроекономічного моделювання отримали розвиток у працях  О.Амоші, Ю.Архангельського, В.Афанасьєва,  О.Бакаєва, В.Бєседіна, Г.Бондаренко, П.Бідюка, В.Вітлінського, В.Гейця, В.Григорківа, В.Єлейка, О.Ємільянова, М.Згуровського, О.Корольова, Н.Костіної, І.Лукінова, І.Ляшенка, О.Ляшенко, М.Михалевича, О.Петрова, І.Поспелова, М.Скрипниченко, В.Степашка, О.Черняка, Ю.Харазішвілі, А.Шананіна, О.Ястремської та інших.

Але в цих дослідженнях не розглядалися залежність економічного розвитку від ціни на імпортовані енергоресурси. Тому актуальною є проблема розробки комплексної економіко-математичної моделі, яка б пов’язувала у єдину систему різні сфери економіки та була б відповідною базою для кількісного обґрунтування макроекономічних параметрів. У роботі розроблено модель економічного розвитку із врахуванням залежності від імпортованих енергоресурсів – газу, нафти, вугілля, яка ґрунтується на засадах системного підходу.

Звязок роботи  з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота є складовою частиною наукових досліджень кафедри математичних методів еколого-економічних досліджень та лабораторії економічної кібернетики (2003-2007рр.), та кафедри математичної інформатики (з 2007р. по даний час) у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка в рамках теми: “Проблеми теорії прийняття рішень та її застосування в системному аналізі соціально-економічних та екологічних процесів” № 06БФ015-02 ДР № 0106U005859 (побудовано модель економіки, яка дозволяє дослідити кількісний вплив імпортованих цін на енергоресурси (газ, нафта, вугілля) на економіку України), а також складовою частиною наукових досліджень кафедри прикладної математики у Національному університеті «Львівська політехніка» в рамках теми “Математичні моделі державного регулювання фінансових потоків” №0110U001110 (з 01.01.2010р. по даний час) (за результатами моделювання побудованої системи рівнянь економічного розвитку енергозалежної економіки описано вплив зміни цін імпортованих енергоресурсів на економіку).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є вдосконалення та подальший розвиток теоретичних та методичних підходів системного моделювання економічного розвитку енергозалежної економіки для аналізу впливу ціни на імпортовані енергоресурси на діяльність економіки України.

Для досягнення мети автором поставлено та вирішено такі основні завдання:

-       проаналізовано стан та перспективи розвитку енергетичної галузі економіки України, що в великій мірі залежить від зовнішніх цін на енергоресурси;

-       побудовано та досліджено модель економічного розвитку ринкової енергозалежної економіки на основі системного підходу;

-       проведено комп’ютерне моделювання можливих сценаріїв розвитку економіки на основі побудованої моделі при різних змінах зовнішніх цін на енергоресурси;

-       здійснено перевірку адекватності моделі на основі ретроспективної інформації економіки України;

-       проведено системний аналіз енергетичної галузі із виокремленням галузей переробки газу, нафти, вугілля, деталізовано ринки виробництва та споживання по цих типах енергоресурсів;

-       розроблено та досліджено модель динаміки ринкової економіки із виокремленням галузей переробки газу, нафти, вугілля.

Об’єкт дослідження – процеси розвитку енергозалежної економіки.

Предмет дослідження – модель функціонування ринкової енергозалежної економіки.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження складають наукові положення економічної теорії, методи економіко-математичного моделювання, системного аналізу і моделювання складних систем, фундаментальні основи математичного програмування, чисельних методів та комп’ютерного моделювання.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі, нормативні та методичні матеріали: офіційні статистичні дані Національного Банку України, Державного комітету статистики України, періодичні та інтернет-видання.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у теоретико-методичному обґрунтуванні та розробці моделі розвитку ринкової енергозалежної економіки.

Наукову новизну формують наступні положення:

Вперше:

-       сформульовані концептуальні положення побудови моделі розвитку ринкової економіки із виокремленням галузей переробки газу, нафти, вугілля, що дає змогу виявити кількісну залежність макроекономічних показників від зовнішньої ціни на енергоресурси.

Удосконалено:

-       модель економічного розвитку ринкової енергозалежної економіки запропонованими обмеженнями для механізмів кредитування;

-       методичні засади визначення числових параметрів моделі розвитку ринкової економіки на основі аналізу ретроспективної інформації щодо розвитку економіки України.

Отримало подальший розвиток:

-       побудова сценаріїв розвитку енергозалежної ринкової економіки шляхом накладання додаткових умов для замикання та чисельного розрахунку системи диференціальних рівнянь, що описують економічну динаміку;

-       методичні засади побудови інструментарію комп’ютерного моделювання для чисельного розв’язування системи неявних диференціальних рівнянь, що складають основу моделі динаміки ринкової енергозалежної економіки.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблена в роботі модель може використовується як практичний засіб для дослідження і прогнозування розвитку ринкової енергозалежної економіки. Використання такої моделі забезпечить зменшення часу для оцінки ступенів ризику розвитку економіки в залежності від зміни ціни імпортованих енергоносіїв.

Результати дисертаційної роботи використані у Міністерстві економіки України при визначенні впливу договірних цін зовнішніх постачань енергосировини (нафти та газу) на динамічний розвиток економіки України (довідка № 4802-22/70 від 13.03.2010р.), та у навчальному процесі при викладанні курсів “Математичні моделі економіки”, ”Математичні моделі обліку та аудиту”, “Актуарна математика” у Національному університеті «Львівська політехніка», у навчальному процесі використовуються розроблені принципи побудови моделі на основі системи функціонально-диференціальних рівнянь, що описують динаміку всіх макроекономічних показників ринкової енергозалежної економіки та модифікація сфер виробництва та споживання із деталізацією по різних типах енергоресурсів – газу, нафти, вугілля (довідка №67-02-405 від 19.03.2010р.).

Особистий внесок здобувача полягає у розробці науково-методичних  засад системного моделювання розвитку енергозалежної економіки, а також побудові моделі економічного розвитку як системи функціонально-диференціальних рівнянь, що описують динаміку розвитку основних макроекономічних показників секторів – потужностей, капіталу, ціни на продукти, ціни на газ, нафту та вугілля, заробітної плати.

Теоретичні положення та одержані практичні результати, що наведені в дисертаційній роботі й опубліковані у наукових працях за темою дисертації, отримані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного роботи доповідалися, обговорювалися і були схвалені на:

        Всеукраїнській науково-практичній конференції «Сучасні моделі і методи прогнозування соціально-економічних процесів (ПСЕП 2007)» (Київ, 2007);

        Second Inte
ational Conference of young scientists “Computer science and engineering 2007” (Львів, 2007);

        Шостій, Сьомій, Восьмій відкритій науковій конференції професорсько-викладацького складу Інституту прикладної математики на фундаментальних наук (Львів, 2007, 2008, 2009);

        IV Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки» (Луганськ, 2008);

        І Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки».(Луганськ, 2009);

        І Міжнародній науково-методичній конференції «Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці» (Чернівці, 2009).

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження викладені у 11 працях, з них 4 наукові статті у фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел і додатків. Обсяг дисертаційної роботи 157 сторінок друкованого тексту, який містить 4 таблиці, 30 рисунків. Список використаних у роботі літературних джерел охоплює 144 найменування на 15 сторінках. Робота містить 4 додатки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)