Конкурентоспроможність національних банківських систем в умовах євроінтеграції :



Название:
Конкурентоспроможність національних банківських систем в умовах євроінтеграції
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Визначальною тенденцією розвитку світового господарства на початку третього тисячоліття є поглиблення процесів інтернаціоналізації у виробничій, фінансово-банківській та науково-технологічній сферах, як на глобальному, так і регіональному рівнях, що виявляється у динамізації та диверсифікації міждержавного економічного співробітництва, нарощуванні потенціалу існуючих та формуванні нових інтеграційних коаліцій країн, зростанні ролі транснаціонального капіталу в структурі глобального фінансового ринку. Економічна глобалізація – це складний і суперечливий процес, якому поруч з позитивними рисами, притаманні і негативні ознаки, зокрема: асиметричність і циклічність у розвитку цивілізацій, фінансова нестабільність та кризові явища в економічній та банківській сферах, соціальні протиріччя і конфлікти, техногенні та екологічні загрози.

У контексті посилення впливу глобалізаційних чинників на стабільність і конкурентоспроможність національних економічних систем важливу роль відіграє регіонально-інтеграційний ресурс, зокрема, у фінансово-банківській сфері. Це підтверджується багаторічним досвідом розвитку фінансової інтеграції в Європейському Союзі, в орбіту якої поступово втягувалися все нові і нові країни, конвергенція банківських систем яких відбувалася за досить складних умов, але на загальноприйнятих в ЄС принципах.

Серед наукових праць, у яких досліджуються теоретичні основи глобалізації фінансово-кредитної сфери, форми та рівні інтеграції національних банківських систем у глобальний фінансовий простір, проблематика сутності транснаціонального банківського капіталу, міжнародна практика функціонування комерційних банків, методики оцінки конкурентоспроможності банківських послуг та окремих банківських інститутів необхідно виділити роботи таких вітчизняних та зарубіжних науковців, як А.Абіад, О.Білорус, З.Васильченко, Ф.Валенсія, В.Глущенко, В.Головін, В.Геєць, Е.Детрагайхе, А.Дженевезі, Р.Дуттагупта, П.Касін, Д.Кунт, В.Козюк, Т.Ковальчук, Л.Левін, П.Ліндерт, Е.Ло, Д.Лук’яненко, З.Луцишин, Дж.Маджноні, О.Мозговий, В.Міщенко, Т.Мусієць, С.Пазарбезьогла, А.Поручник, М.Прохорова, К.Скінер, Дж.Сінкі, О.Сохацька, Р.Шиллєр, Б.Шарп, Р.Дж.Хоутрі, Дж.Даннінг, П.Хонахан, А.Фаріа. Такі відомі економісти, як Дж.Акерлоф, Г.Марковіц, М.Міллер, Дж.Мертон, М.Спейнс, Дж.Стігліц, Р.К.Тобін, М.Фрідман М.Шоулз, за дослідження особливостей функціонування фінансових ринків, специфіки формування цін фінансових активів, зокрема похідних цінних паперів, аналіз ринків з асиметричною інформацією, а також за дослідження економічних циклів були нагороджені Нобелівською премією з економіки.

Однак, у науковій літературі на сьогодні недостатньо повно розкрито теоретико-методологічні засади функціонування національних банківських систем в умовах посилення глобальної фінансової нестабільності; подальшого ґрунтовного аналізу потребує стратегія забезпечення конкурентоспроможності національних банківських систем постсоціалістичними країнами в умовах європейської фінансово-кредитної інтеграції; удосконалення вимагають сучасні методики оцінки та аналізу конкурентоспроможності національної банківської системи. Крім того, актуальною залишається проблема теоретичного обґрунтування механізму інтеграції національної банківської системи України до спільного європейського фінансового простору, а також необхідність розробки конкурентної моделі розвитку вітчизняної банківської системи з урахуванням її структурних, соціальних та макроекономічних параметрів функціонування. Таким чином, комплексне дослідження механізму, факторів та параметрів формування конкурентоспроможності національної банківської системи в умовах європейської фінансової регіональної інтеграції є важливим як у практичному, так і теоретичному плані, що відповідно зумовило вибір теми дисертації, її мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в межах міжкафедральних науково-дослідних тем «Управління міжнародною конкурентоспроможністю в умовах глобалізації економічного розвитку» (номер державної реєстрації 0101U002948) та «Ресурси і моделі глобального економічного розвитку» (номер державної реєстрації 0106U004357) факультету міжнародної економіки і менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Автором особисто досліджено концептуальні засади конкурентної моделі банківської системи України в умовах євроінтеграції, а також визначено механізми перерозподілу глобальних фінансових шоків, вплив світової фінансової кризи на банківські системи різних моделей організації та проаналізовано банківські стабілізатори забезпечення стійкості фінансово-кредитних систем європейських країн, зокрема здійснено оцінку їх ефективності.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є комплексне дослідження сутності та факторів формування конкурентоспроможності національних банківських систем; розкриття ключових компонентів підвищення конкурентного статусу банківської системи як основи конкурентоспроможності національної економіки, а також розроблення науково обґрунтованого механізму забезпечення конкурентоспроможності банківської системи України в умовах євроінтеграції.

Виходячи з мети дослідження, у роботі поставлено такі конкретні завдання:

-  розкрити природу та визначити зміст категоріїміжнародна конкурентоспроможність національної банківської системи”;

-  класифікувати та проаналізувати вплив ендогенних та екзогенних чинників конкурентоспроможності національних банківських систем;

-  проаналізувати механізм диверсифікації банківської діяльності в умовах фінансової глобалізації та її вплив на формування конкурентного середовища функціонування національних банківських систем;

-  розкрити основні причини глобальної банківської кризи та виявити механізм перерозподілу фінансових шоків між країнами;

-  здійснити за міжнародними методиками комплексну оцінку конкурентоспроможності національних банківських систем постсоціалістичних країн в умовах європейської регіональної фінансової інтеграції;

-  обґрунтувати умови та шляхи нарощування конкурентних переваг вітчизняної банківської системи у контексті підвищення міжнародної конкурентоспроможності України в умовах євроінтеграції.

Об’єктом дослідження є міжнародні конкурентні відносини національних банківських систем країн.

Предметом дослідження є умови та фактори забезпечення конкурентоспроможного статусу національних банківських систем постсоціалістичних країн в умовах євроінтеграції.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження базується на використанні методологічного принципу єдності теорії та практики, діалектики загального, особливого та одиничного, а також наукової абстракції. Методологічною основою дисертаційного дослідження є історико-логічний метод (під час визначення категорії “банківська криза”, а також дослідження парадигмальних засад, класифікації тенденцій і визначенні глобальних викликів, які формують глобальне конкурентне середовище функціонування національних банківських систем в умовах глобалізації: п.1.1, 1.2, 1.3); факторний аналіз (під час розкриття методології оцінки конкурентоспроможності національної банківської системи та аналізу європейської регіональної фінансової інтеграції: п. 1.2, 2.1, 2.2); методи кількісного та якісного порівнянь (під час аналізу функціонування національних банківських систем постсоціалістичних країн Європи, а також у процесі визначення ступеню впливу ендогенних та екзогенних факторів на конкурентоспроможність національних банківських систем постсоціалістичних країн нових-членів ЄС: п. 2.1, 2.2, 2.3, 3.2); економіко-статистичні методи (під час оцінювання впливу фінансової інтеграції на функціональні параметри конкурентоспроможності національних банківських систем постсоціалістичних країн Європи в умовах європейської інтеграції: п.2.2); експертних оцінок і прогнозний (для обґрунтування пріоритетних напрямів інтеграції банківської системи України у європейський фінансовий простір і визначення механізму імплементації європейських стандартів у національне законодавство та практику діяльності вітчизняних банків: п.3.1, п.3.2).

Джерельною та статистичною базами роботи виступають монографічні дослідження вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, матеріали та аналітичні звіти міжнародних організацій (зокрема, ОЕСР, МВФ, ЄБРР, Світового банку, Банку міжнародних розрахунків, Всесвітнього економічного форуму), результати наукових досліджень Національного банку України,  неурядових організацій (Асоціації українських банків, Ради конкурентоспроможності України, Центру прикладних економічних досліджень і розробок „Відкрита економіка”, Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна) консалтингових компаній (Price Waterhouse Coopers), інформаційних агентств (Сbоnds) рейтингових агентств (Moodys, Standard & Poor's, Financial Services, Fitch Ratings), офіційні публікації Європейської Комісії та Європейського центрального банку, Закони України та ін.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розкритті ключових факторів забезпечення конкурентоспроможності національних банківських систем в умовах регіональної та глобальної інтеграції; з’ясуванні причин, характеру та наслідків трансформації національних банківських систем постсоціалістичних країн Європи; обґрунтуванні організаційно-інституційного механізму формування конкурентної моделі банківської системи України.

Нові наукові положення, одержані особисто автором, які виносяться на захист, полягають у наступному:

вперше одержано:

-  систематизовано чинники забезпечення конкурентоспроможності національних банківських систем в умовах фінансового глобалізму з виокремленням у їх структурі ендогенних факторів (рівень капіталізації банківської системи, оптимізація структури банківських активів та пасивів, ступінь розвинутості банківського механізму трансформації сукупних заощаджень в інвестиції, диверсифікація структури банківських продуктів, рівень інтенсивності міжбанківської конкуренції, ефективність регуляторного механізму банківської діяльності) та екзогенних факторів (рівень транснаціоналізованості національних банківських систем, ступінь підконтрольності національних банківських систем міжнародним інститутам регулювання банківської діяльності, рівень гармонізації національних банківських стандартів з міжнародними). Обґрунтовано превалювання внутрішніх факторів конкурентоспроможності банківських систем у країнах класичного капіталізму на противагу постсоціалістичним країнам, де за відсутності традицій ринкового господарювання значно більший вплив на  параметри конкурентоспроможності здійснюють екзогенні чинники;

-  виявлено, що «пусковим механізмом» першої глобальної економічної кризи 2007-2010 років, на відміну від попередніх, був банківський компонент, який на сучасному етапі розвитку світового господарства перетворився в основу фінансового механізму глобального економічного циклу і спричинив стрімке наростання фінансово-кредитних дисбалансів, котрі раптово порушили світову економічну рівновагу. Процес розгортання глобальної фінансово-економічної кризи характеризувався регіональною асиметричністю з причин варіативності, насамперед, національних банківських моделей, які з різним ступенем ефективності здійснили перерозподіл фінансових шоків в економіці, а сама криза спонукала зрештою до модернізації всіх національних і регіональної банківських систем у напрямку розроблення механізму моніторингу та раннього попередження кризових явищ у банківській сфері та переведення їх функціонування на нову парадигмальну основу;

удосконалено:

-  методологічні підходи до різноваріантного трактування сутності категорії «міжнародна конкурентоспроможність національної банківської системи» як «ефективність діяльності її суб’єктів», як «її стабільність та стійкість до шоків зовнішнього та внутрішнього походження», як «можливість зберігати свої ринкові позиції на вибраному сегменті», як «здатність бути рівноправним структурним елементом світової фінансової системи» за рахунок введення авторського визначення цієї категорії, зміст якого полягає в реальній та потенційній здатності національної банківської системи в умовах фінансового глобалізму стимулювати економічне зростання в країні, забезпечувати надання банківськими установами високоякісних послуг клієнтам та своєчасне виконання ними усіх своїх зобов’язань, а також проявляти стійкість до зовнішніх фінансових шоків у кризові періоди економічних циклів;

-   теоретичні підходи до аналізу світової банківської кризи через призму її природи, глобального характеру та системних наслідків для національних та світової економічних систем, а також подано авторське трактування категорії «банківська криза» як глибокого розбалансування національної банківської системи, що проявляється в неспроможності суб’єктів системи ефективно виконувати свої функціональні зобов’язання (формування розрахункових засобів, виконання депозитарних, розрахункових, платіжних, кредитних, касових та інших операцій) та має своїм наслідком вихід фінансових параметрів економічних процесів (витрати, прибутки, доходи та ін.) за об’єктивно зумовлені межі;

-  дана комплексна покраїнова оцінка ефективності банківських стабілізаторів забезпечення стійкості фінансової системи країн-членів ЄС в умовах глобальної фінансово-економічної кризи та обґрунтовано пріоритетність заходів антициклічного регулювання національного рівня (забезпечення стійкості та нарощування ліквідності банківської системи, рекапіталізація банків та викуп державою їх проблемних активів, пайова участь держави у власності банків та розширення державних гарантій за депозитами, зниження норми обов’язкового резервування) порівняно із заходами наднаціонального рівня (зниження Європейським центральним банком рівня процентної ставки, посилення системи координації національних банківських систем країн-членів ЄС, додаткова емісія євро). Обґрунтовано, що в умовах поглиблення європейської фінансової інтеграції конкурентоспроможність національних банківських систем постсоціалістичних країн Європи визначальною мірою зумовлюватиметься рівнем транснаціоналізації банківської діяльності, ступенем конвергенції процентних ставок та прибутковості державних облігацій, обсягами транскордонного володіння фінансовими активами та банківським капіталом, нівелюванням асиметричності регіонального розподілу банківського капіталу;

дістало подальший розвиток:

-  комплексна оцінка сучасного рівня конкурентоспроможності банківської системи України за ключовими кількісними та якісними показниками. На цій основі встановлено невідповідність її функціональних індикаторів європейським стандартам, насамперед, у частині капіталізації вітчизняних банків та якості їх капіталу, умов кредитування, оптимізації структури депозитної бази банків та рівня концентрації банківської діяльності, продуктивності праці в галузі та вартості кредитно-інвестиційного портфеля банків, ефективності державного регулювання банківського сектору та суверенного кредитного рейтингу України. Натомість, найбільший рівень відповідності європейським стандартам характерний технічним показникам діяльності банків: обслуговування населення агентами вітчизняної банківської системи, відповідність основним принципам ефективного банківського нагляду та де-юре незалежність НБУ;

-  обґрунтування концептуальних засад формування конкурентної моделі банківської системи України, які повинні носити системний характер і включати комплекс заходів щодо підвищення з боку НБУ вимог до показників діяльності вітчизняних комерційних банків та приведення її у відповідність з системою CAMEL(S) (capital, assets, management, equity, liquidity, systemic risk) та вимогами Базель ІІ і Базель ІІІ, розширення присутності на вітчизняному ринку іноземних банків, збалансувати темпи зростання їх кредитних портфелів з темпами нарощування капіталізації, збільшити частку довгострокового кредитування в банківських активах та зменшити вразливість банківської системи до внутрішніх і зовнішніх фінансових шоків.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення сформульованих автором теоретичних положень, висновків і рекомендацій полягає у тому, що вони можуть стати методологічною базою розроблення стратегії забезпечення конкурентоспроможності національної банківської системи України в контексті інтеграції вітчизняної банківської системи до спільного європейського фінансового простору на засадах ефективності, надійності та стійкості.

Пропозиції автора щодо систематизації екзогенних та ендогенних чинників конкурентоспроможності національних банківських систем, а також оцінки параметрів та критеріїв конкурентоспроможності використано у поточній діяльності Ради конкурентоспроможності України (довідка про впровадження № 05 - Д від 18.10.2010р.). Практичні рекомендації та висновки дисертаційної роботи, які стосувались методики оцінки фінансової стійкості національної банківської системи України та обґрунтування комплексу заходів щодо покращення параметрів фінансової безпеки і конкурентоспроможності вітчизняного банківського сектору були надані автором для використання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (довідка про впровадження № 04-37/10-492 від 22.09.2010р.). Результати дисертаційної роботи щодо комплексного аналізу конкурентоспроможності національної банківської системи України в умовах посилення глобальної фінансової нестабільності були використані у поточній роботі ВАТ "Морський Транспортний Банк" (довідка про впровадження № 364/04 09.06.2010р.). Окремі результати дисертаційної роботи, які стосувалися аналізу перерозподілу фінансових шоків в економіці в умовах глобальної фінансово-економічної кризи, зокрема систематизація основних екзогенних та ендогенних факторів фінансово-економічної кризи в Україні у 2008-2009 рр. та дослідження впливу світової фінансової кризи на конкурентоспроможність національної банківської системи України були використані для підготовки методичних матеріалів та рекомендацій конкурсу наукових робіт "Шляхи виходу з економічної кризи" Інституту стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми “Україна” та рекомендовані Міністерству фінансів України для впровадження (довідка про впровадження № 18 від 18.06.2010р.). Висновки і окремі рекомендації дисертації щодо комплексної оцінки конкурентного середовища національної банківської системи України, зокрема аналіз соціально-економічних параметрів конкурентоспроможності національної банківської системи України та дослідження і систематизація основних факторів підвищення конкурентоспроможності національної банківської системи на мезорівні було використано у поточній діяльності ВАТ "УніКредит Банку". (довідка про впровадження № 12 від 16.06.2010р.). Крім того, основні теоретичні положення і висновки дисертаційної роботи використано у навчальному процесі під час викладання дисциплін “Управління міжнародною конкурентоспроможністю”, “Міжнародна економіка”, “Європейська інтеграція”  студентам факультету міжнародної економіки і менеджменту та Центру магістерської підготовки в ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” (довідка про впровадження від 26.10.2010р.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне